Site icon Big Box Gamers

Copenhagen – Една от най-добрите семейни игри за 2019

Тетрис пъзел – готово ревю – играта е отлична. Точка!

Добре де, ама да си знаете – това е мой стил игра и дори да има проблеми, аз съм дълбоко предубеден.

И все пак!!

Преди месец играх Roll and Write версията на играта и колкото и да е странно, тя се оказа доста по-геймърска от оригиналната Copenhagen.

Copenhagen е елементарна малка игричка, събрана в типичната за Queen Games голяма кутия. Най-точно Copenhagen се определя с изречението „Ако Ubongo и Ticket to Ride имаха отроче“ – Тук запълвате личното си табло с тетрис части, като за всяка част плащате с карти от съответния цвят на частта – ала Ticket to Ride.

Компонентите в играта са просто купища дебел и здрав картон. Артът по играта е функционален. Не е лош, но не е нещо зашеметяващо. Все пак говорим за Queen Games.

Copenhagen е една от най-добрите семейни игри, които съм срещал последно време, тъй като правилата се обясняват за 5 минути, геймплеят е плавен и разбираем, предлага хитри ходове без да ви заболи главата от мислене и завършва след около 20 минути. Да, въпреки голямата кутия, можем да наречем Copenhagen “филър игра“ – такава с която запълвате малко време.

Единствената пречка играта да се превърне в любимата ми „филър игра“ са тези 2-3 минути подготовка, което не е болка за умиране, но при такава светкавична игра се усещат.

В Copenhagen играчите подреждат фасади на сгради в типичен датски стил, като целта ви е да запълвате дупки и да слагате еднакви цветове един до друг. От една страна – за да изглежда добре и от друга – за да печелите точки.

Първият, който спечели 12 точки е победител. Другият вариант е да се появи картата с русалка, което очевидно е някакъв перверзен датски символ. Тогава се гледа кой има повече точки.

Геймплеят наподобява този на Ticket to Ride. Когато е ваш ход или вземате карти от табло с карти (ограничението е, че трябва да вземате съседни карти) или харчите карти с еднакъв цвят, за да слагате фигурка от този цвят с толкова квадратчета, колкото карти давате.

Фигурката си я поставяте върху таблото, като тя трябва да отговори на две-три малки изисквания. Ако така се случи, че образувате запълнен ред или колона, вземате точки. Ако в този ред или колона има само прозорци, тогава вземате двойно точки.

В играта има и няколко символа, които ако закриете (или построите ред до тях) имате право да направите едно от трите неща:

И трите са изключително полезни. В Copenhagen има пет специални умения, които чупят правилата и макар да не дават кой знае какво предимство не са лоши. Открихме, че някои са със сигурност по-добри от други и обикновено те свършват първи.

Тествал съм играта с всички бройки играчи и мога да кажа, че работи отлично всякак.

Заключение

Copenhagen е чаровна малка игра в лъжливо голяма кутия. Това е една от най-добрите семейни игри за 2019-та година и е подходяща както за напълно нови хора в хобито, така и за геймъри, които искат просто да разпуснат.

Геймплеят не досажда, защото продължава около 20 минути, а удоволствието от завършения пъзел пред вас е задоволително.

В никакъв случай не мога да твърдя, че в Copenhagen има дълбочина или че изисква кой знае какви сериозни тактически мисли. Въпреки това играта предлага досатъчно възможности за хитри и бързи ходове, които няма да ви отдалечат от разговорите на масата. Както казах – семейна игра. Можете да я играете дори с децата си.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ако ви харесва как звучи това чудо, можете да разгледате повече за играта и да си я купите от сайта на нашите партньори Time2Play, като кликнете на картинката отдолу. 

Exit mobile version