Site icon Big Box Gamers

Color’Yam – Яки зарове… и това е

Yahtzee игрите продължават да си се продават като топъл спинър по цял свят и понеже те никога не са били на върха на „хайпа“ и „тренда“, така и не се е случило хората да се уморят от тях. Приемаме ги за даденост и знаем, че така или иначе ще продължават да излизат и ще си цъкаме всякаквите им там форми.

Причината да не са ни писнали може би се крие в това, че все пак не се застояваме на тях. Просто излиза поредната версия, цъкаме я 5-6 пъти и продължаме нататък. Нищо особено, за което да се тормозим или да мрънкаме. Просто си го знаем. Е, да, тук-там има някои хитове, които се задържат, като най-популярния от тях е King of Tokyo/New York.

За съжаление, колкото и подобни игри да са минали през масата ми (гореспоменатите също), никоя не е задържала достатъчно дълго вниманието ми. Да, често ми харесват, но както казах – само няколко игри и после аут.

Предварително казвам, че такъв е случая и с Color’Yam, или както е другото й име – Kribbeln. Това е една свръх стандартна Yahtzee тип игра с едно-две измененийца, с които все пак трябва да се опита да се продаде.

Може би най-силната страна, за мен, на Color’Yam са заровете на играта. Това са шест огромни и тежки пластмасови зара с релефни точки за цифрите. Имат страхотно усещане, когато ги хвърляте, но е по-добре да слагате покривка или „tray” за зарове, тъй като е твърде вероятно да наранят масата ви, или най-малкото да събудят децата от шума, което в повечето случаи е по-зле.

Друго, което може да откриете в кутийката са едно малко моливче и купчина листи за отбелязване на точки.

Цялата идея на Color’Yam се върти около тези листи. Има доста различни видове листи, като всеки лист е изпълнен с различни предизвикателства. Можете да изберете всички да играете на един лист и всички да се състезвате по едни и същи предизвикателства, или всеки да си получи собствено листче. Всъщност няма абсолютно никакво значение, защото в типичен „yahtzee” дух, в тази игра няма никакво взаимодействие, освен евентуално лек „пушурлък“ в състезание за малко повече точки… Сега ще обясня.

Подобно на Bonanza Dice, тук изпълнявате предизвикателсва от най-лесно към най-трудно… И тук спират сравненията с онази иначе доста по-интригуваща игра. Предизвикателствата са винаги са свързани с цветовете на страните на заровете. Например – хвърли 3 сини, хвърли повече зелени отколкото жълти, или червените и сините трябва да са равни.

Можете да хвърляте до три пъти, като всеки път запазвате или незапазвате колкото си искате зарове. Ето врътката. Дори и да хвърлите нужните цветове от първия път, може да не искате да ги задържите, защото на листа си записвате сбора от всички страни, които се виждат. В края на рунда точките се разпределят спрямо сборовете на различните играчи. Този с най-малко взема 1, следващия 2 точки и така до колкото играчи сте. Това е 50 процента от играта.

Ето и другите 50. Ако не успеете да изпълните предизвикателството имате два избора – или да запишете резултата, който сте получили в специално поле малко по-надолу и да получите втори шанс за това предизвикателство, или да запишете Х и нищо да не получите. Звучи като очевиден избор? Не съвсем. Тези специални „Color’Yam” полета са няколко на брой за всяка игра и всеки път, когато трябва да попълвате такова поле трябва е с резултат по-голям от предното ваше Color’Yam поле. Тоест, не искате да имате твърде висок резултат още първия път, защото после вероятно ще си биете челото с масата. От друга страна, не искате и да имате ниско, защото няма да вземете никакви точки вероятно, или пък няма да ви пука, защото играта е достатъчно кратка и безлична, за да прекарате 15 секунди от живота си в емоции, свързани с нея.

Заключение

Color’Yam е напълно стандартна yahtzee тип игра, която въпреки няколкото си различия не може да се отличи с нищо от десетките по-добри подобия, които можете да откриете на пазара.

В никакъв случай играта не е лоша и вероятно ще я играя, когато ми предложат да си го причиня, но няма да ме виждате да тичам към рафта за нея, при положение, че съвременното ни хоби ме е сдобило с толкова по-„живи“ игри.

Вярно е, че Color’Yam е абстрактна игра, но сякаш тя не си поставя никакви високи, или дори средни цели. Щом изиграете и една игра ще усетите как тя започва да се дави в посредствеността си.

Споменах в началото колко игри от този жанр излизат ежегодно. Ако Color’Yam беше си избрала не толкова гъсто населена ниша, можеше и да бъда по-благосклонен. В жанра обаче се води твърде брутална битка за внимание, за да ви я препоръчам. Ех…

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Можете да посетите сайта на Ravensburger за повече информация относно Color’Yam или да си я поръчате директно от представителите им тук – Комсед.

Ravensburger

Поръчай: Color’Ýam

Exit mobile version