Site icon Big Box Gamers

Cloudspire – Когато цената няма значение

Последните няколко години кикстартър ни потопи в MOBA игри, повечето от които големи, скъпи и с миниатюри. С какво Cloudspire допринася към пренаситения жанр?

Ами на първо и най-очевидно място е издателят – Chip Theory Games. Това автоматично означава извънземни и over the top компоненти. Ако сте запознати с компанията или просто можете да четете, ще се досетите от името на компанията – кутията е пълна с висококачествени чипове. Тук тези чипове са в безбожно количество и повечето от тях са с принтирани единици и умения.

И понеже очевидно цената е без значение, вместо каквито и да е дъски, от компанията са подходили с неопренови матове за… всичко. И не само това – доста от тези матове са с малки дупки, където да пъхате маркери за указване на различни статистики. Разбира се, намират се тук-там зарове, но все пак количеството няма нищо общо с Too Many Bones.

Кутията на Cloudspire е гигантска, а тежестта от компонентите си казва думата в цената на шипинга. И докато сме на тема цена, Cloudspire не е евтина игра и инвестицията в нея се оправдава, само ако сте запалени геймъри, които смятат, че могат да я пръснат от игра.

Сума ти книжки с модули.

Да. Cloudspire е геймърска. 35 страници книжка с правила и още няколко допълнителни книжки за различните модули го доказват. Тук ще се засипете от детайли, свързани с геймплея и въпреки че веднъж щом започнете, всичко си идва на мястото, то ако играете играта веднъж в месеца, всеки път ще трябва да пороввате. Освен това, въпреки интуитивните динамични механики, смея да твърдя, че подредбата на абзаците в книжката с правила не помага за лесното възприемане на информацията.

Въпреки количеството компоненти, всичко в кутията е прибрано по начин, който да улесни подредбата на играта. Смея да твърдя, че ако знаете какво правите, сетъпа на Cloudspire не отнема повече от пет минути, което за огромна игра като тази е истинско постижение.

Ако не сте запознати с термина MOBA или не сте чували за игри като DOTA и League of Legends, с няколко думи този стил игри представляват следното – един играч започва от един край на картата, а друг от другата. Целта е да разбиете базата на другия играч, като имате герои, които се развиват и събират предмети, а през цялото време неконтролирани от вас хилави гадове (крийпове) се движат от вашата база към тази на опонента и помитат всичко по пътя си (или поне се опитват).

Cloudspire може да се играе от 1 до 4 човека, но заради самата специфика на жанра се досещате, че е най-добра за двама. Никога не съм я пробвал с четирима, но самият факт, че понякога ходовете може да са дълги и заради това, че крийповете добиват още една страница правила, не искам да си причинявам тази мозъчна крампа.

Освен стандартните правила, модулът за един играч е всъщност добре замислен и му е отделено солидно внимание. Има отделна книжка със сценарии за един играч, като общо взето сценариите представляват пъзел игри, с  които играчът трябва да се справи. Да, тези игри са ограничен брой, но мисля че не е разумно да се лигавим и заяждаме при положение, че книжката за соло игра е 82 страници.

И сега, приемаме, че вие сте двама закоравели геймъри, които търсят нещо сериозно и дълбоко, с което да се надцакват. Какво можете да очаквате?

Cloudspire е стратегическа игра с изключително силен тактически елемент. Стратегията започва още преди началото на играта, когато си избирате фракцията с която да играете.

В базовата игра има четири доста асиметрични фракции. Асиметрията идва както от единиците, така и от уменията и сградите, които строите по време на игра.

Дори и да играете с една и съща фракция всеки път обаче, възможностите са толкова много, че първата ви игра ще бъде ако не фрустрираща, то поне обучаваща.

Всяка фракция има собствено табло, върху което ще отбелязвате построяването на различни сгради и дори ще подобрявате тези сгради. В края на играта няма да може да сте построили всичко, така че дори само от това преиграваемостта ви дава възможност за изплащане на чутовната цена.

Тези табла се свързват с почти рандомизирана карта от няколко различни неопренови платна (бордове), които имат само няколко малки правила за свързване.

Всеки играч има собствени единици (крийпове) и герои, които ще може да купува с точки. Всеки рунд точките за купуване са повече, а ако сте специфични фракции, можете да получите дори бонуси с такива точки. Освен собствените единици обаче има пазар както с още герои, така и със специални предмети, които можете да слагате на героите. ОЩЕ ПОВЕЧЕ – можете да купувате мини карти, които да поставяте върху голямата карта и да променяте цялото табло в средата на масата.

Един от най-оригиналните елементи в играта е как единиците отбелязват животите си. Вие трупате под единицата чипове с животи, които малко по малко изчезват. Тази идея е заета от първата игра на компанията – Hoplomachus. Освен чипове с животи обаче, вие слагате и чипове с атаки, чипове с обхват и дори чипове с умения. По този начин вие увеличавате живота на единицата и й давате бонус неща, които може да прави. Така че как и кога точно слагате чип с умения има значение. Колкото е по-надолу, толкова по-бързо то може да изчезне, когато ви ударят.

Дълбочината на сериозните тактически и стратегически решения идва от факта, че не се прекалява със заровете. Да, в Cloudspire има шанс, защото хвърляте зарове тук-там, но за най-важните неща, като например битките на единиците – всичко е кажи-речи предопределено, ако добре сте си изградили тактиката. Когато стрелят кулите, или както са в играта – Spires, тогава се мята зар, но дори и със зар, кекавите шушлеци трудно могат да зажлембят тъпканите батки. С други думи, това е игра с малко късмет и доста тактика.

Решенията ви ще се диктуват не само от вашите умения и възможности на фракцията, но и от разположението на картата. Вие трябва добре да предвидите как ще се движат вашите крийпове и как да заклещите крийповете на опонента, като използвате собствените си кули.

Ако сте заклет фен на Warcraft модулите, вече се досещате, че Cloudspire е смесица между MOBA и TOWER DEFENSE. Тук манипулирате цялат карта пред вас и се опитвате да завъртите пътя на лошите гадове, като предпазвате максимално вашите.

Освен това из цялата карта са пръснати бонуси – чипове с лицето надолу. Тези чипове могат да бъдат още гадове, които дават бонуси, ако ги биете, така и специални умения, които да експлоатирате, докато сте при тях. За целта обаче ще трябва да поразкарате героите си далеч от битките в центъра на картата и да жертвате крийповете, които ще трябва сами да се справят, докато вие си човъркате благинки в храстчетата.

След само няколко рунда играта ще свърши и въпреки че вероятно сте играли около два часа ще се чудите как така играта е свършила толкова бързо. Това се дължи на факта, че дори когато не сте на ход, вие сте ангажирани със случващото се, а динамиката между различните части на играта е толкова хомогенна, че цялото преживяване се усеща в идеален непрекъснат синхрон… Е… след като минете първоначалното „Чакай, това какво правеше?? Как точно работеше гнезденето? Кога се хвърляше зар? Как да се сдобия със зар? За какво са ми изобщо зарове? Колко е часът? Гладен ли съм?“

Да. Очевидно харесвам Cloudspire, но не мога да отрека, че тя е сериозен препъни камък за хора, които не са готови да жертват първата си игра в разучаване, четене и болезнено цъклене с празен поглед в безобразното количество специални малки и детайлни правила на някои от единиците.

Заключение

Cloudspire е сериозна тежка геймърска игра предимно за двама и ако й отдадете нужното внимание би могла да изплати своята трудно поносима висока цена. Компонентите са феноменални, геймплеят е изненадващо интуитивен и ако играете редовно ще откриете множество различни стратегии и тактики дори само с една от всичките фракции. Преиграваемостта е огромна, а ако желаете можете да играете кооперативния модул или пък ако сте сам – да се потопите в соло сценариите, на които им е отделенa огромна любов. С други думи – Cloudspire е изпълнена със съдържание и внимание и ако сте геймър в сърцето си ви препоръчвам да я пробвате поне веднъж.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Exit mobile version