Site icon Big Box Gamers

Castles of Burgundy: The Dice Game – Оф…

Е тука вече прекалиха. Изненадаха ме с картовата версия на Las Vegas, защото беше излишна, изненадаха ме и с картовата версия на Broom Service, изненадаха ме и с картовата версия на Castles of Burgundy, която се оказа всъщност отлична. Човек ще каже, че не би трябвало да изненадвам. Ама ей ме на. Зарова версия на игра, която е базирана на зарове.

Не знам дали приятелите ни от Ravensburger изстискват доказан франчайз, но ако търсят да принтират пари, могат да вземат пример от комерсионализаторите в областта – FFG. Както и да е, зарова версия, значи…

Castles of Burgundy: The Dice Game е от онези игри със зарове, които пристигат с моливи и куп листчета с миниатюрни картинки, които да задрасквате. Тук „миниатюрни“ означава МИНИАТЮРНИ!

Всичко на листчетата е толкова малко, че сякаш арт дизайнерите са се опитвали да провокират хората с треперещи пръсти.

И като говорим за арт… отново е същия като в предните две версии на бургундиите, само че в микроскопичен вид.

Трудно е такава игра да излезе със силен глас на пазара, тъй като в момента е препълнено с игри от този жанр. Да не говорим, че No Siesta, която се появи преди година все още държи челно и популярно място сред игрите със зарове и моливи.

Лично аз съм играл немалко такива игри и отсега ви казвам – Castles of Burgundy: The Dice Game не е нищо особено. Не е лоша, но… не мога да си представя как някой ще тръгне нарочно да си я купува, освен ако не събира всичко от Стефан Фелд (който в тази игра, нетипично за него, си партнира с друг дизайнер), или не му дойде като бонус в комплект тип „3 в 1“.

Принципът на играта е следния – хвърлят се пет зара. Два от тези зара са с числа от 1 до 6. Два са с 6 различни цвята и един е с пясъчен часовник, който придвижва играта към края и дава възможност за продаване на стоки в някои случаи.

Всеки играч си избира комбинация от число и цвят, като цветовете са различните видове сгради, а числата трябва да отговарят на някои изисквания, за да можете изобщо да си построите сграда. Типично за базовата Бургундия, тук можете да разширявате местността си само към съседни полета и всеки път щом построите сграда, тя ви дава малък бонус – точки, пари, работници, монаси или стоки.

Когато някой си запълни район от сгради, пак получава точки спрямо етапа на играта и също така – когато някой си построи всички сгради от един вид получава малко по-голям бонус… което е единственото взаимодействие между играчите – състезание за този бонус.

И това е всичко. Не мисля и да пиша заключение, защото ви стана ясно. Castles of Burdundy: The Dice Game е невдъхновяваща игра, която може и да не е лоша, но прилича на сценарий, изготвен от програмата Dramatica (въвеждаш персонажи, основен конфликт и още няколко критерия, след което софтуера ти програмира цял сценарий за филм). Няма да намразите това, което ще видите, но в никакъв случай няма да го запомните. Вътре няма нищо оригинално и в никакъв случай не може дори да се доближи до оригиналната Castles of Burdundy или до картовата версия, която е просто великолепен труд.

Ако все пак искате да си я поръчате, можете да влезете на сайта на Ravensburger, или да пишете на приятелите ни от Комсед, които ще ви набавят копие за нула време.

Поръчай: Castles of Burgundy: The Dice Game

Ravensburger

Exit mobile version