Site icon Big Box Gamers

7 wonders – чудни чудеса!

7 wonders

BBG рейтинг – 9/10

Мисля, че изиграх достатъчно игри за да напиша ревю за 7 wonders. Някъде между 12 и 740123. Така де, предполагам е достатъчно.

Asmodee е една от любимите ми компании, а последно време произвеждат все по-интересни и …различни игри. Като казвам различни, имам предвид различни от останалите мейн стрийм игри, както и различни от игрите на самата компания. Като чуете Fantasy Flight Games си представяте „ооо, пак поредното LCG, с което ще ме оръсят стотици левове, или пък някоя гигантска епична игра с 3 000 компонента“. Е, от Asmodee са доказали, че могат с малко да правят много.  Типичен пример е 7 wonder. Няма да навлизам в това колко награди е печелила тази игра, защото ако следите наградите или класациите в BGG ще разберете, че това е като да следиш класациите в IMDB. Общо взето нищо не означава. Затова когато четете това ревю, ако можете, намерете и друго преди да решите дали да си купите играта. Това е просто мое мнение.

ТЕМА – 10/10

Даваме такава оценка, защото развитието на цивилизации винаги ни е впечатлявала. Поне нас – редакторите на BBG. Да, може да е широко разпространена, особено в европейските тип игри, но хей, по-добре е от това да строим замък.

Както се досетихте в 7 wonders се развиват цивилизации. Освен това обаче, всеки от играчите има шанса да построи едно от чудесата в света. Да, това са седемте чудеса на света и не – не са само те, има и експанжъни ,които вкарват и допълнителни чудеса. Чудесата са единственото нещо, по което се различават стартовите позиции на играчите. Няма раси, няма народи, няма отделни нации. Така че всички строим един нов свят, Въпроса е, кой ще бъде на върха.

КУТИЯ – 9/10

В кутията перфектно се побират картите в три отделни специални места. Дори и слийвнати, картите пак се побират, така че няма да имате този проблем, който се наблюдава при други игри. Чудесата също се побират „чудесно”. Единственото, за което трябваше да си купим допълнителни кутийки бяха малките военни жетони и парите. Ако нямате кутия, те могат да се поберат под чудесата, но когато търсите малките +1 военни жетони, отнема време и може да бъде досадно. Както и да е. Ако имате достъп до Джъмбо – една кутийка от 1 лв оправя проблема.

КОМПОНЕНТИ – 10/10

В основата си 7 wonders е игра с карти, въпреки че има индивидуални бордове(чудесата). Затова илюстрациите са от изключително значение. Е, както се досещате от рейтинга…перфектни са.  Не само че вършат работа, но и са приятни за гледане. Всичко по картите е описано само със символи, така че веднъж като ги схванеш всичко става интуитивно. Черешката на тортата обаче са(въпреки, че аз не обичам черешки на тортите си) чудесата. Те са тези, които могат да те грабнат и да те захвърлят примерно в Халикарнасос, или пък да те вържат около кръста и да теглиш последния камък към върха на пирамида в Египет.  Може да не са чак толкова важна част от играта, но повярвайте ми…те са много важна част от играта. И то не заради геймплея, а заради самите тях.

ГЕЙМПЛЕЙ – 10/10

Добре, добре! Знам, че ставам скучен с тези десятки. Еми ако не ми харесваше играта, нямаше да й правя ревю. Нямаше да си я купя най-малкото. А и какво да направя? 7 wonders носи със себе си този пристрастяващ дух, който обаче не те завлича прекалено много, че после като си легнеш да сънуваш отново как се катериш по скапаната пирамида. Не. Това е игра, която тече толкова гладко и интуитивно, че изобщо не се натоварваш. Да спечелиш, да загубиш, на кой му пука? (На мен). Освен това свършва за 20 минути. 20 минути?! И то няма значение дали играете трима или седем. Винаги е 20 минути, понеже всички играят реда си едновременно. Сега, играта има вариант и за двама, но така и не го пробвахме. Никога не са ме привличали вариантите с изкуствен играч. И дали сте 3 или 7, играта е винаги невероятна. Води се филър, но….когато играете трима играчи 15 игри подред до през нощите…не звучи много като филър(това се случи на нас веднъж). 7 wonders използва драфт механизъм и не само го използва, но цялата игра се върти около него. Това е механизъм, който позволява много голяма интеракция между играчите. Дали ще си построиш сградата, която ти трябва на теб, или ще продадеш тази, която трябва на този от ляво. Не. Най-добре да използваш картата, кяото трябва на този отляво за да си построиш етап от чудото. Подаваш картите и…По дяволите, подаваш на този отдясно!

РАЗНООБРАЗИЕ – 8/10

8/10 може да ви звучи малко, но съвсем не е. Единствената причина това да не е десятка е, че това е ревю само на базовата игра, без нито едно от двете излезли досега удължения. И това е защото, без удълженията играта може да стане доста хаотична и на случаен принцип. А след 10 такива игри – хаосът си е хаос. Може да звучи разнообразно, но съвсем не е така. Все още не съм имал шанса да играя Cities удължението, но притежавам Leaders и това, което лидерите правят е да концетрират играча в определена стратегия. И като казвам стратегия – имам предивд десетки стратегии, които на всичкото отгоре често се налага да променяш посредата на играта заради този човек отляво! По дяволите, пак подадох на дясно!

ФИНАЛНИ ДУМИ

7 wonders е чудесно попълнение за вашата колекция. Може да свърши перфектна работа за запознаване на нови играчи с настолните игри, става дори и за парти игра, но все пак…не винаги. Това е игра, с която да запълните времето между две игри(въпреки, че при нас, ако изиграем една игра, неминуемо започваме втора) или пък да стартирате гейм вечерта. Понякога и да заършите вечерта. За това последното внимавайте. Можете да си откарате няколко часа, както сте си били казали преди това – айде само 20-тина минути.

При всички случаи 7 wonders си заслужава наградите, защото е игра, която винаги можете да сложите на масата и всеки ще е готов да изиграе поне 1 игра(или 12). Това е игра както за геймъри, така и за начинаещи геймъри. Или дори за хора, които по принцип не играят такива игри. Препоръчваме я горещо!

Съвети и стратегия

Понеже това е ревю за базовата игра, имам само един съвет за стратегия към вас. Не си правете стратегия. Имайте идея какво искате, но не си правете стратегия. Ще бъдете разочаровани, когато някой ви вземе всичките зелени и както винаги е този от…дясно!!! А, по дяволите, сега пък се въртим наляво! Абе купувайте си сините цивилни сгради, никога няма да сбъркате с тях. А ако ви остане време, вземете си и нещо жълтичко(търговски карти)  да подкрепи точките. Не пречи и военна сила да имате, но само толкова, колкото да превишава тази на съседите. Няма смисъл от повече.

При всички случаи, най-важната стратегия е да се забавлявате!

Exit mobile version