Less – като шах, но по-малко

Това е втората игра в последните един-два месеца с подобен слогън. В Six MaKing слогъна беше „Това не е шах. По-забавно е“. И двата слогъна обаче си спазват името. Всъщност, и двата слогъна можеха да се сложат за тази игра – Less.

Това ревю няма да е особено дълго. Защото и аз ще направя подобен слогън.

Като ревю, но по-малко

Less е абстрактна игра за двама или четири играчи (ако имате два сета), в която целта е да закарате своите 4 дървени пионки в отсрещния ъгъл на модулна дъска.

Играта пристига с девет дебели плочки и 8 дървени пионки в два цвята. Това е.

На случаен принцип нареждате деветте плочки в 3х3 схема. Всяка плочка е разделена на 4 квадратчета, като по различен начин е поставена стена. Сами виждате, че подредбата и въртенето на плочките дават почти безкрайна преиграваемост.

Един играч слага своите пионки в четирите полета на една от ъгловите плочки. Другият играч слага своите на срещуположната плочка по същия начин.

По време на хода си, играч има право на три движения в ортогонална посока. Може да движи само една пионка или повече. Когато движи пионка през стена му отнема 2 ход, когато го движи през двойна стена – 3 ход.

Когато пред него има друга пионка (негова или на противника), тогава с едно движение може да я прескочи. Играчът няма право да прескача повече от една пионка едновременно, както и стена и пионка.

Когато някой стигне края, се смята кой е бил пръв и колко хода на другия му е трябвало ъщо да достигне до края. Това са точки, които могат да се записват и така да се играят няколко игри.

Това са всички правила!

Единствената разлика в играта с 4 човека е, че картата става 4х4 и се играе на отбори. Пионките са измислени така, че са вдлъбнати от едната страна. По този начин можете да познаете коя е вашата, коя на съотборника. Когато единият закара пионките си до отсрещния ъгъл, когато му дойде неговия ход отново, той вече може да движи пионките на съотборника. Това забързва играта и дава преимущество на отбора, който първи е закарал едните свои 4 пионки.

Първо искам да кажа – компонентите са просто разкошни! Толкова минималистични и толкова… изпипани. Двата сета, които получих имаха големи плочки с различни гърбове. Единият сет има плочки с гръб като поставки за чаши, на които са написани рецептите за най-различни коктейли. Другият сет има плочки с гръб  – арт с китайски мотиви.

Второ, играта, заедно с обясненията отнема по-малко от пет минути. Като играете с 4 човека – отнема около 10 минути. Играл съм и двата варианта и лично на мен ми харесват и двата.

Елегантността и светкавичният геймплей превръщат Less в страхотно пристрастяващо убиване на времето. Никога досега не сме броили точки, но често сме играли по няколко игри поред.

Играта може да се играе и онлайн. Пробвайте я, като кликнете на бутона отдолу.

Заключение

Less е не само по-малка от шах, но лично за мен и по-забавна. Тази игра напомня на един от най-известните модове, които се играят на шахматната дъска – играта с четирите пешки, които се опитвате да прокарате до другия край. Всъщност съм почти сигурен, че Less e базирана на това. И така да е, тази игричка е чудесен филър.

И не просто филър! Мисля, че това е прекрасен подарък за хора, които често пътуват, защото ми се струва, че е един от най-ултимативните варианти за игра за път. Less не изисква сериозна концентрация, нито тежко изолирано мислене. Нищо не ви пречи да си цъкате, докато си водите нормален разговор. Играта е почти безмозъчна (в най-добрия смисъл), въпреки че ако искате, можете да я превърнете в стратегическо съревнование. Случвали ми са се е игри, в които гледахме да се блокираме, докато измъкваме другите си пионки. Да, в играта има тактически решения, но не мислете, че изисква кой знае какво мислене. Това е по-скоро игра за съобразителност, която е перфектна за вашата тераса. Представете си. Рано сутрин, излезли сте от баня, пиете си кафенцето на спокойствие на тераската, още не сте се събудили и не си говорите много с другия човек, но пък правите леееко раздвижване на мозъчните клетки с две бързи разцъквания на Less. Само не знам какво правите на тересата при минус 7 градуса!!

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Прост и елегантен геймплей
  • Отнема пет минути (плюс обясненията)
  • Безкрайна преиграваемост
  • Ако имате два сета, работи чудесно и с 4 човека

МИНУСИ:

  • Без особена дълбочина

[divider]

Можете да си закупите играта от тук:

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://shop.less-game.com/“ target=“blank“ ]Less Game[/button]

Можете и да я пробвате онлайн от тук:

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://www.facebook.com/less.game/app/479076392259397/“ target=“blank“ ]Online Play[/button]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.