Six MaKing – Това не е шах. По-забавно е.

За пръв път видях тази игра на сравнително тъжния фестивал за настолни игри в Румъния TIG Con преди година. Направи ми впечатление елгантния и изчистен дизайн на дъската. Да, повечето хора с мен не й обърнаха внимание, но още тогава се запитах „Коя си пък ти?“.

След като направих ревю на Hack Trick, открих, че същият дизайнер е сътворил и Six Making. Веднага се заинтересовах дали това не е пак някоя проста на правила и дълбока на геймплей игра. Открих, че не просто е такава, ами е с 10 нива по-дълбока и с 20 нива по-проста на правила.

По думите на дизайнера, това е любимата абстрактна игра за доста от големите имена в борд гейм индустрията. 

Още повече – лично аз играх с дизайнера в платформа за настолни игри – Boardspace.

Бях тотално размазан поредица от пъти, въпреки че първите игри Джозеф Доржонски реално играеше срещу себе си. След всеки негов ход, той ми казваше какво трябва да направя. Трябва да призная, че това сритване на задника ми помогна да разбера още повече играта и да осъзная, че вероятно никога няма да схвана цялата дълбочина на тактики, които предлага Six MaКing.

Това не е шах. По-забавно е.

Не си го измислих аз. Това е слогъна на играта. И всъщност твърдението е изненадващо акуратно.

Six Mаking е абстрактна игра, която използва принципи от шаха, но свива разточителния геймплей в едно малко, тясно и напрегнато пространство.

Вие избирате дали ще играете върху борд 3 на 3 или борд 5 на 5. Единият от играчите взема червени дискове, другият жълти. Целта на играта е да направите кула от 6 диска, като най-горният е вашият. Тогава сте победител. Six MaKing е препратка към израза King MaКing. Шестте диска символизират това, че сте си направил крал.

Това не е единствената прилика с шаха.

По време на хода си, играчът може да направи едно от две действия. Или да сложи диск от своя цвят на таблото върху празно поле или да придвижи колкото си иска диска от една кула (дори и да е само от един диск) спрямо условията на движение. Звучи ви по-абстрактно и от темата? Ще се опитам да го опростя. Можете да движите дисковете спрямо големината на тяхната кула. Когато движите диск/дискове той/те винаги трябва да завършва/т хода си върху друга кула. Всъщност, това е единственият начин да стъпвате върху други кули. Кулите са следните:

 • 1 диск – пешка. Можете да се придвижите с едно поле върху съседно поле ортогонално.
 • 2 диска – Топ. Можете да придвижите кулата (или част от кулата) колкото искате полета ортогонално, докато срещнете друга кула.
 • 3 диска – Кон. Можете да придвижите кулата (или част от кулата) във формата на Г.
 • 4 диска – Рицар. Можете да придвижите кулата (или част от кулата) по диагонал, докато срещнете друга кула.
 • 5 диска – Царица. Можете да придвижите кулата (или част от кулата) ортогонално или по диагонал, докато срещнете друга кула
 • 6 диска – цар. Който има диск на върха е победител.

Това са правилата. Всичко останало е тактика. В играта има хиляди начини на изиграване, които зависят от противника ви. Опитните играчи ще размажат противниците, което е типично и за шаха. Има най-различни стратегии и начини на игра – дебнене, блокиране, принуждаване. Първите игри ще се чудите какво да правите, но с времето можете да станете майстор и ако търсите предизвикателство, можете да влезете в платформата, към която ще ви препратя в края на ревюто.

Заключение

Six MaKing е дълбока абстрактна шахова игра. Играта не крие връзката си с шаха, но не крие и претенцията си, че е по-забавна от него. Аз съм напълно съгласен с твърдението, защото начинът на мислене е същият, но размерите са свити и по-приятелски. Тук, по същия начин, има най-различни стратегии и сетъпи, както шаха, и нищо чудно скоро да си имат наименования. Това е силна абстрактна игра, която без проблеми може да има световни турнири и тези от вас, които обичат дуелната главоблъсканица ще заобичат състезателния характер на Six MaKing.

Играта е проста, но е далеч от лековата. Поне не и ако играете срещу опитни играчи. Препоръчвам ви да играете с едни и същи хора, за да извличате еднаква доза забавление. Най-голямото преимущество пред шаха е времетраенето. Една игра на Six MaKing трае десетина минути, като може това да се смали наполовина или да се умножи двойно. Ако сте нови в играта мозъкът ви ще гръмне, щом разберете безкрайните възможности на игра. С други думи, за някои играта може да дойде в повече.

Six MaKing е отлична игра и засега заслужава да стои в моята колекция. Мисля, че е подходящо средство да запаля някои от по-възрастните ми приятели или родители по настолните игри. Особено дядо ми, който всеки ден по график отделя няколко часа в шах клуба в Ямбол.

ПЛЮСОВЕ:

 • Безгранични възможности за тактики
 • Бърз геймплей
 • Подходяща за негеймъри, фенове на шах
 • Като шах, но по-забавна

МИНУСИ:

 • Сериозна доза мозъчен тръст
 • Никога не съм бил добър на шах

[divider]

Повече за играта можете да откриете в сайта на производителите:

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://www.mind-fitness.ro/“ target=“blank“ ]Mind Fitness[/button]

Ако искате да тествате играта онлайн, ви препоръчвам да се регистрирате в:

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://www.boardspace.net/english/index.shtml“ target=“blank“ ]BoardSpace[/button]

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.