Site icon Big Box Gamers

Топ 5 – игри от битака – „Spiel des jahres“ едишън

Ето че дойде ред и на втора статия от класацията ми топ 5 игри втора ръка. Не знаете, че има първа статия? Голям пропуск! Но спокойно, натиснете бутона отдолу и всичко ще бъде наред.

ПЪРВАТА СТАТИЯ >ТУК<

Във втората ни среща със забравените от времето игри реших да ви представя пет игри закупени от битака и секънд хенд магазини от смесен тип, но с награда „Игра на годината – Spiel des jahres“. Това е може би най-престижното отличие за която и да е настолна игра и нейните създатели. За повече инфо относно наградата питайте Деян, той е по-запознат от мен. Подредил съм игрите по хронологичен ред и всяка от тях е наградена с престижното отличие, което се вижда и на самата кутия. И не, че се хваля но всяка една струваше по 1 лев (не ме мразете).

№1. Hase und Igel (1979) (Заек и таралеж)

Забавна състезателна игра за до 6 играчи. По време на играта всеки от вас влиза в ролята на заек и започвате надбягване с моркови. WTF?! Да, надбягвате се и събирате моркови. Играта е с много лесни и бързи за усвояване правила и интересна механика. По време на състезанието „плащате“ с морковите, които имате, за да прекосите повече полета, броя на които прилежно е описан в таблица с „ценоразпис“ Х полета за ХХХ моркова. Но можете и да се връщате назад и по този начин да събирате повече моркови и изведнъж да се изтреляте на предна позиция. Хитра стратегическа, но не много затормозяваща, семейна игра от далечната 1973. Реално това е първия носител на титлата Spiel des jahres през 79-та (наградите са основани през 1978) и най-старата наградена игра в нашата колекция.

№2. Sagaland (1982) (Омагьосаната гора) – („В страната на приказките“ – соц римейк покрай лиценза)

Предната и тази игри намерихме в един и същи ден в магазин за вещи втора ръка от смесен тип. Какво е магазин от смесен тип? Такъв, в който има почти всичко. До настолните игри стоят играчките, до тях бебешките стоки и дрешки, до тях електроуредите (защото както знаем малките деца най-много обичат контакти и прочие) и т.н.Тази  игра отново е състезателна и отново подходяща за до шестима играчи. Всички влизате в ролята на принцове и принцеси търсещи кралските съкровища скрити под определени борчета в гората. Наградата е принцеса/принц и половин кралство за този, който събере най много артефакти. Омагьосаната гора е съзсезателна игра за памет, като този от вас проверил най-много борчета, ще се ориентира по-бързо къде е конкретния предмет(стига да помни правилното борче), който се търси в дадения ход. За тази игра съм подготвил отделна статия по повод нейните качества и факта, че е направен български римейк по времето на созиализма. Играта е подходяща за цялото семейство и е лека и приятна както за малчуганите, така и за порасналите деца в лицата на технте родители.

№3 Scotland Yard (1983) – Скотландярд (Мистър Х, както ѝ казват някои играчи)

Играта е от любимия ми магазин биб (акулката). Още помня как видях новото зареждане на страницата им във фейса. Запалих колата и бях там за по-малко от 5 мин. Оказа се, че още не са отворили и редят „новата“ стока, та поседях малко отпред. Извадих голям късмет освен тази игра, взех още две малки на Ravensburger всяка по 50ст. но за тях в друго ревю. В тази липсваше козирката за Мистър Х, но за 1 лев не бива да издребняваме. За играта – една страхотна гоненица из локациите на Лондон. Един играч влиза в ролята на Мистър Х и бяга с помоща на таксита, автобуси и влакове(метро), а останалите са агенти на Скотландярд и се опитват да го заловят. Отново забавна семейна игра, без миниатюри, за до шестима играчи. Бях видял някъде да ползват фигурки, но от друга игра, за жалост не ѝ разбрах името за да ъпгрейдна нашето копие.

№4 Adel Verpflichtet по известна като Hoity Toity (1990)

Разглеждаме си с Гери из сливенския битак през лятото, но констатираме че няма нищо. Битака пълен, а липсват находки. И тъкмо като се бяхме насочили към изхода, в края на реда, на едно брезентово платнище гери видя детски пъзел с животни. Докато го гледаше забелязах още една кутия в един от кашоните и се оказа, че това е настолна игра. Нямаше цена, но търговеца ни офертира 2 лева за играта и пъзела и нямаше какво друго да направя, освен да му ги дам. Надписа, че е наградена ме грабна, дори не проверихме дали всичко е вътре. За наш късмет всичко беше там. Много запазено копие на немски език, но с малко текст по компонентите. Отново добра семейна игра за до шестима играчи. Случайност? Не мисля така. Правете деца и играйте стях, а не се ослушвайте.

№5 El Grande (1995)

Тази игра отново е от магазин на биб. Този път от Вълчедръм(но вече го закриха, магазина не селото). Къде е това ли? Дивия Северозапад…помните ли? Не! …излезни вънка да ти обясня къде се намира нагледно. Ситуацията е бърза. Влизаме уж само да разгледаме, пред касата една голяма кутия с надпис El Grande, logo spiel des jahres и цена 1 лев – Купувам!!! Извинявам се за снимката от нета, но играта я подарихме на наши приятели преди да напиша статията и я нямам заснета. Така и не ѝ дойде ред да я пробваме, докато беше при нас, но съм чувал, че е класика.Вие ще кажете става ли.

Exit mobile version