Архив на категория: Пъзели

Journal 29 – Енигматична и завладяваща

Да, не е настолна игра, но в нашия сайт можете да откриете ревюта и на книги-игри и на пъзели, че дори и на ексейп стаи. Всъщност, journal 29 е нещо между последните три.

От една страна е книга, която е игра, но не е книга-игра. От друга страна е комплект от пъзели, но не са точно пъзели и също така носи усещането и тематиката на ескейп стая, но съвсем не е ескейп стая.

Journal 29 е дневникът на изследователи от тайна експедиция, които тайнствено изчезват. От тях е останало единствено тази книга, но тя е кодирана и за да разберете какво се е случило с учените, вие трябва решите загадките записани от вашите колеги.

Книгата може и да е черно бяла, но е разписана със стил. Символите и картините са нарисувани професионално и от тях лъха на мистерия и лека зловещинка.

Книгата е от 148 страници, а в нея ще откриете 63 пъзела. Всеки един пъзел обаче не е толкова елементарен. Лично аз се запънах още на третия. За да продължите напред трябва да решите предния пъзел, а подсказки липсват… е, в сайта на производителите можете да откриете форум, където ще има хора, които съвсем колегиално ще ви подскажат.

Според създателите, вие трябва да пишете в книжката, но това е обикновен трик, с който да предпазят копието ви от препродажба. Честно казано, нищо не пречи да си записвате на друг лист или дори на телефона.

И като казах телефон – това е игра, в която е намесена дигитализация. Щом си мислите, че сте решили даден пъзел, вие сканирате баркода на пъзела и въвеждате отговора на мястото, където ще ви отведе линка. Ако нямате смартфон, можете просто да препишете кода на компютър. Но да – интернет ще ви трябва. След като въведете отговора ще разберете дали той е правилен или не.

И ако сте си помислили да решавате пъзелите както си искате, недейте. Много от пъзелите са вързани с отговорите на предишни загадки.

Заключение

Вярно е, все още ми остава много до завършването на Journal 29, но от сега мога да гарантирам, че пъзелите са разнообразни и често изненадващи. Съветвам ви да не влизате в определен коловоз на мислене, защото от време на време мозъкът ви ще трябва да превключва в нестандартна логика. Това е страхотно, тъй като се чувствате ангажирани с всеки един пъзел и вълнението от решаването на следващата страница не изчезва. Трябва да проявявате търпение, защото често отговорите ще ви затруднят, а понякога ще изискват някакъв вид интеракция и с външни обекти или знания, които може и да нямате.

Напрежение не липсва, и честно казано се чувствах по-ангажиран с атмосферата на историята, която на практика липсва, отколкото с повече книги-игри, които съм пробвал напоследък. Е, не е честно да сравнявам Journal 29 с книга-игра. Просто е много трудно да се прави ревю на нещо, на което не мога да намеря аналог. Journal 29 напомня на много неща, но не е нито едно от тях. Това, което е, е със сигурно свежест и надежда в жанра на офлайн… почти… забавленията.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен минималистичен арт
  • Ангажиращи и изненадващи пъзели
  • Предизвикателна трудност
  • Поддържан форум
  • Цената е чудесна за това, което получавате

МИНУСИ:

  • Не можете без дигиталната част (понеже там са всички отговори)
  • Не си струва да се играе с повече от един или двама човека

Ако искате да си купите книгата или само да разберете повече, кликнете на бутона отдолу.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://journal29.com/“ target=“blank“ ]Journal 29[/button]

 

Ревю на пъзел: 3Д Big Ben

Това е вторият ми сблъсък с 3Д пъзелите и тези неща все повече започват да ми харесват!

Качеството на компонентите отново е на отлично ниво, което е стандарт за Ravensburger в пъзелите. Парчетата са дебели и пластмасови, и се свързват без никакъв проблем.

Думата пъзел тук се употребява единствено като за нещо, което е съставено от „пъзел части“. Свързването на частите обаче не само не ви напряга, но не изисква никакво мислене. На всяка част е указано къде да сложите следващата част.

Това не значи, че пъзела е лош. Означава единствено, че е… различен. Реденето тук е отпускащо и можете да го правите докато си гледате сериала.

Всъщност, отплатата от реденето не идва от задоволението, че сте се справили с нещо трудно. Тук наградата ви е самото творение. Не само, че Big Ben е висок и изглежда великолепно, но има и физическа полза от него. Той си е работещ часовник!

В комплекта е включен пъзел часовник, който можете да си го наредите, ако искате да ползвате Big Ben само като интериор. Лично аз предпочитам да използвам и реалния часовник, с което да превърна усилието ми в битова полза за дома. Часовникът е с класически „тракащ“ механизъм, а това за много хора е успокояващ звук.

Споменах го и за Айфеловата кула, казвам го пак. Цената определено си заслужава за нещо, което едва ли ще го сглобявате и разглобявате. Това е нещо повече от пъзел. Това си е… часовник. И то готин, тематичен часовник. Препоръчвам!

Можете да си закупите Big Ben на съвсем приемлива цена от сайта на нашите приятели от Комсед.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://comsed.net/%D0%BF%D1%8A%D0%B7%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-3d-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89-2″ target=“blank“ ]Купи: 3D Big Ben с часовник[/button]

 

Ревю на Пъзел: Светеща 3Д Айфелова кула

Приятели, започваме нова серия от ревюта, които може и да са по-различни от тези за настолните игри, но мисля, че хобито ни има общи черти с хобито на пъзел маниаците. Затова нека приемем пъзелите като соло игри, или като чисто кооперативни.

Поради естеството на пъзелите, очевидно е, че тези ревюта няма да са твърде чести (особено, когато в ревю колекцията ми чака пъзел от 5 000 части), но смятам, че ще бъдат достатъчно полезни. Нека не се лъжем, хората купуват по-често пъзели, отколкото настолни игри.

В тези ревюта очаквайте повече снимки и по-малко бърборене, защото при пъзелите това е по-важно.

Айфеловата кула ми беше първия сблъсък с 3Д пъзелите, които последните една-две години понашумяха. Вероятно това се дължи на успеха на Лего сериите, тип Technic, които носят класическо пъзел удовлетворение.

Какво има в кутията?
Трябват ви 2 батерии А3. Не вървят с кутията, както се предполага.

Всъщност, сравнението ми не беше случайно,  защото в 3Д пъзелите също следвате конкретна схема, по която да си построите пъзела. Тук, вие просто трябва да следвате числата върху пъзел частите и всичко ще е наред.

Качеството на Айфеловата кула е повече от страхотно! Парчетата са от твърда пластмаса, а след като наредихме всичко, тя е толкова стабилна, че дори и да падне, няма да се разпадне. Знам го. От опит. Изключение за тази стабилност прави най-горната част на кулата, която стои хлабаво, но така или иначе тя стои в поставка и няма шанс да падне.

Може би е време да погледнем инструкциите.

Завършване на първия етаж!
Започваме втория!
Започваме третия!
Ако сега не падне, няма кога.
Ако сега не падне, няма кога.

Както виждате от заглавието, това е кула, която свети в тъмното. Под основата има подсветка, която осветява конкретни места от пъзела. Моделът е така проектиран, че връзките между различните части на кулата се осветяват великолепно, а от между самите пъзел части също леко прозира светлина. Има два режима на светлина. Класическа жълта и такава, в която се сменят различни светлини, като коледни лампички.

Tупса-тупса! 

Определено най-готината част от пъзела е неговата функционалност. Вярно е, реденето не е особено трудно и вероятно ще ви отнеме около два часа, но кефът от това да си имате нощна лампа с Айфеловата кула е безценен. Може и да ви прозвучи като кич, но всъщност моделът е изчистен и стилен, така че спокойно можете да си го сложите на видно място.

Височината на кулата ни изненада. Това си е съвсем прилична висока нощна лампа.

Този пъзел наистина ме изненада, защото се чудих дали ще трябва да го разглобявам и да го връщам в кутията. Ами не – тук нямате нужда от специално лепило, нито от някакво килимче, да не говорим за рамка. Всичко, което ви трябва си е вътре… с изключение на батериите, естествено. И като се има предвид цена-качество, мисля че си заслужава. Разбира се, това само вие можете да прецените. За да продължите с мисленето, ви препоръчвам да посетите сайта на приятелите ни от Комсед и да решите на място.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://comsed.net/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%8A%D0%B7%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-3d-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89-1?filter_manufacturer_id=2381&filter_manufacturer_filter=9731&category_id=5216″ target=“blank“ ]Купи: 3D Пъзел – Айфеловата кула[/button]