Дом мечта – перфектната семейна игра!

Преди няколко месеца написах ревю за тази игра, но скорошната ми страхотна изненада ми върна силния ентусиазъм към заглавие, което очевидно ми е оставило силно впечатление. Изненадата се състоя в това, че в ръцете ми се появи българска версия на играта, която е повече от чудесна. И този път не само правилата, но и всичкия текст по картите е изцяло на български. Този превод, а и разпространението, е дело на близките ни приятели от Paladium Games, за което ги поздравявам… и за това, че не ме слушат какво им казвам да локализират, защото иначе само аз щях да си играя Архипелага на български. Можете да посетите сайта им, като кликнете на бутона отдолу.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://paladium-games.com/“ target=“blank“ ]Paladium Games[/button]

От както живея по квартири съм сменил около 30, като само от както съм със съпругата са близо 10, а от както сме и с деца са около 5…а големия ни син е само на 4. Хвърлям тези цифри, защото доста от тези смени са били просто заради търсене на разнообразие и новости. А дори и да се застоим на едно място, реорганизацията на стаите и мебелите се променя през месец. Ние не сме крайно придирчиви хора, но обичаме да си ни е уютно и свежо. Казах, че имаме деца, големия от които е на 4, така че очевидно не сме подредени хора. Ние просто търсим някаква интересна, но и домашна визия. Защото да, ние сме си домошари и много повече обичаме да ни идват гости, отколкото да ходим ние.

Това дълго семейно СиВи не беше самоцелно. Е, поне не изцяло. Просто исках да разберете колко си падаме в нашия дом по темата на Дом Мечта. Всъщност, аз съм напълно убеден, че и хората, които са правили играта са наш тип. Визуалният дизайн, решенията в геймплея и като цяло елегантния вкус крещят още с отварянето на кутия.

Всеки играч получава гигантско табло във формата на къща на два етажа и гараж. В средата на масата има още едно табло, откъдето ще си вземате най-различен интериор и ще си наемате специалисти, които да работят по него.

Този интериор е под формата на карти, които като се съединяват една до друга образуват свързана панорама от помещения. В края на играта всяка къща ще е изпълнена по уникален начин и ще изглежда свежо и… топло. Да, топло. В играта са използвани весели цветове и хумористичен арт, който не е нито груб, нито дори закачлив. Илюстрациите са сладки и анимационни, напълно подходящи за вашите деца.

Разбира се, не мога да нарека Дом Мечта детска игра, но определено е една от най-добрите семейни произведения, които някога съм срещал в хобито. Правилата са само няколко, а понеже темата извира от всеки ъгъл, обясняването им ги прави интуитивно и елементарно. Да не говорим, че вече играта е напълно на български.

Цялата система за точкуване се крепи на това коя до коя стая ще сложите, коя стая ще е оптимално голяма, какви декори ще сложите в нея и дали ще имате всичко нужно за едно нормално живеене. Точките в играта винаги завършват близко, защото се правят сравнително лесно. Единственото малко по-сложно нещо, което е най-абстрактната механика в играта са покривите. По време на играта вие ще събирате различни видове покриви, но ще ги трупате с лицето надолу пред къщата си. Трябва да помните какво сте сложили там, защото в края на играта ще получите точки, ако имате еднакви. Това може да изглежда сравнително лесно за запомняне, и до някъде е, но би затруднило по-малките… и хората със зрителни проблеми, защото някои от цветовете на тези покриви са доста близки. Не знам дали е проблем, тъй като и дизайна на покривите е леко различен, но бях длъжен да го спомена.

Както забелязахте, изобщо не навлизах в правила, но честно казано, не е нужно. Ако темата ви харесва и играта ще ви хареса. Всъщност, единственото правило, което не мога да не спомена е гениалния начин за определяне на победител при равни точки в края на играта. Върху много от картинките със стаи в Дом Мечта има нарисувани деца. Но, типично за дребосък, който го караш да иде да пишка, той се е скрил и ще стиска до дупка. Разбира се, отново типично за дребосък, той си мисли, че може да надхитри всички, докато се крие зад призрачно перде. На много картинки се подава я крак, я ръка. Вашата цел е да откриете децата и да ги преброите. Играчът, който има повече деца в къщата си е първо – по-щастлив, и второ – победител.

Заключение

Dream Home e гениална игра. Гениална в своята простота, но най-вече – гениална с правилната си насока.  Артът, темата, дължината на играта – всичко е изпипано по идеален начин, който да превърне Дом Мечта в перфектната семейна игра.

Да, играта не е съвсем детска, но нищо не пречи да цъкате и с десетгодишните си.

Дом Мечта е съвсем прилична и за филър с геймъри, тъй като не трае повече от 20-30 минути. Трябва да имате нещо предвид обаче. Колкото и да е добра играта, това не е преживяване, което ще искате да играете всеки ден. Това се дължи на ограниченото количество карти. Вие ще виждате абсолютно всички карти всяка игра. Това може и да е добре, защото увеличава стратегическите ви очаквания, но от друга страна, разнообразието намалява. Мисля си, че едно стабилно разширение би оправило този проблем.

Не мога да не препоръчам играта. Тя определено е един от големите хитове за последните две години!

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлично представена тема
  • Страхотни илюстрации
  • Лесни правила 
  • Бърз геймплей
  • Една от най-добрите семейни игри, които съм срещал

МИНУСИ:

  • Има нужда от разширение, за да има повече разнообразие

Ако ви харесва как звучи, можете за купите играта от магазина нашите приятели от Time2Play.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://time2play.bg/“ target=“blank“ ]Купи: Дом Мечта[/button]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.