вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Zoo break – Правозащитниците да не четат!
Zoo break – Правозащитниците да не четат!

Zoo break – Правозащитниците да не четат!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Семейните игри, които можете да играете с децата си (и даже да се забавлявате) са изключителна рядкост. Радвам се, че огледах геймър, който играе игри за много по-възрастни от него и вече няма нужда да се престрелвам през кокалчетата всеки път щом играем „Змии и стълби“.

Zoo break е модерна кооперативна игра с изчистен дизайн (както визуално, така и откъм геймплей), в която спокойно можете да се изкефите, докато си цъкате с пет годишните деца.

High Five!

Самият факт, че това е кооперативна игра ви дава свобода в подхода с детето, като то няма нужда да се чувства притиснато от сложни правила, които можете да му спестите.

Zoo break е достъпна не само с лесните си правила, но и с темата. Да, за някои правозащитни организации може и да е странна и обидна, но за децата няма нищо по-нормално от това да върне обратно в клетките избягалите животни от зоопарка.

И преди да скочите срещу цялата агресия срещу животниките… си сядайте обратно.

Zoo break е приятна визуално игра със забавни картинки и приятелски асоциации. Единствената агресия от гледна точка на човек – животно са упоителните стрелички. Но дори и тогава, вие пренасяте животното в клетката внимателно и на носилка. Даже обратното – има опасни животни, като лъвове, змии, носорог и по някаква причина – слонове, които могат да ви наранят.

Стадо сурикати на фонтана.

Концепцията на Zoo Break е „пандемична“. Всеки, който е играл Пандемия, може да се досети – има разпръснати проблеми из картата и вашата цел е да се справите с тях и да ги неутрализирате.

Приликата с Пандемия не е случайна, тъй като и тук освен, че ще трябва да прибирате животните обратно в клетките, вие ще трябва да откривате ключовете за тези клетки и да ги използвате в момент, в който всички животни са по местата си.

В играта има специални предмети, които ви помагат срещу конкретни животни, но имате ограничени места в инвентара си, така че е от жизнено значение да се координирате със съотборниците си, за да можете да носите оптимално нужните за вас съоръжения и да ги използвате в точното време.

Тук всяко животно се движи по различен начин, а AI системата е една от най-чистите, които можете да срещнете в кооперативните игри. Всяко животно си има определена пътека, по която ходи и вие (подобно на Tower Defense) ако не можете да спрете животното, то можете да сложите блокади, които да накарат бегълците да заобикалят.

Освен движенията, животните имат и различни специфики:

 • Носорогът тича от клетката ръга всичко де що свари и после се връща
 • Змиите са различни и никога не знаеш дали няма да попаднеш на опасна
 • Тигрите са опасни и хапят
 • Маймуните могат да ви крадат предмети, пущинките
 • Сурикатите… те просто са много и са твърде бързи!

Има един особен момент в Zoo Break, който се отличава от повечето кооперативни игри и не съм сигурен, че лично аз съм му фен, въпреки че разбирам защо съществува.

Повечето кооперативни игри започват леко и с всяка минута стават все по-трудни. Тук е обратно. Започвате с всички клетки отключени и малко по малко ги заключвате, което значи, че спирате да се притеснявате от определен вид животни в процеса на играта. С други думи – в началото е трудно, а след средата е изключително лесно.

Това помага за удоволствието при децата, тъй като няма да се чувстват напрегнати. Ако вие търсите отпускаща се игра – Zoo Break ви предоставя такова леко усещане. Ако искате предизвикателство обаче, вземете си Робинзон Крузо. Тук няма да откриете такова.

Заключение

Zoo Break е прекрасна семейна игра, която можете да играете с децата си. Тя е с удивителни компоненти, напомнящи детски играчки, а визията, макар и в началото да ви се вижда суха, ще разберете колко е удобна, щом картата се претрупа с всякакви животни.

Правилата са лесни и понеже играта е кооперативна и няма скрита информация – вие можете да помагате на децата си.

Спецификата тук е, че вместо играта да става по-трудна с всеки ход, тя всъщност става много, много по-лесна. Това действа отлично при моя шест годишен син, тъй като го кара да се чувства добре и винаги победител, но ако играете само с възрастни, мисля че Zoo Break няма да ви донесе удоволствие от предизвикателство, което ние ненаялите се задръстеняци постоянно търсим.

Оценявам Zoo Break за това, което е и мисля, че е достойна игра за всяка семейна колекция. Препоръчвам!

ПЛЮСОВЕ:

 • Страхотни компоненти
 • Лесни правила
 • Изненадващи бърз геймплей
 • Възможност на нагласяне на трудността

МИНУСИ:

 • Дори и на най-голямата трудност, играта е сравнително лесна
 • Има много текст на английски, но понеже информацията е открита, можете да превеждате на децата си (аз така правя)
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers