четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Yu-Gi-Oh » Yu-Gi-Oh!: Системата на обикновените турнири
Yu-Gi-Oh!: Системата на обикновените турнири

Yu-Gi-Oh!: Системата на обикновените турнири

Latest posts by BigBoxNeverdie (see all)

free-poster-sssg6b7xmg-YU-GI-OH-TOURNAMENTМиналата събота нещо много интересно ми направи голямо впечатление. Човек, когато свикне с нещо, понякога не осъзнава, че това нещо е непонятно за другите хора. Какво имам предвид? На турнира в съботата се записаха две нови момчета, не за да се опитат да спечелят или нещо от сорта, ами просто искаха да се възползват от промоцията (всеки нов регистрирал се играч за турнир получава един бустер за това). До тук добре, но… Принципно всички ние – играчите сме свикнали да си играем класическите турнири и всички си знаят форматите за тях, но тези две момчета си нямаха и представа за какво става дума. За щастие нещата се наредиха така, че аз седях до едно от тях по време на първи рунд и забелязах, че след като (тук е момента да спомена, че турнирите при нас са BO3 или Best of 3, тоест трябва да се спечелят  две от три игри, за да си победил в мача) загуби първата игра, той доста разочарован си събра нещата и тръгна да си ходи, Ние попитахме момчето, срещу което играеше защо неговия опонент си тръгва като все още има да играе евентуално две игри,  пък и има втори, трети, четвърти и пети кръг от турнира. При което се оказа, че представата на момчето за турнир е – загубя ли веднъж, отпадам от турнира.

След като разбра, че всъщност е далеч от тази идея, много се зарадва и продължи да играе. Тази случка ме наведе на идеята да започна да давам колкото се може повече информация за турнирите и това как се провеждат при нас, защото изобщо не се и бях замислял всъщност колко е важно това за новите играчи…

Турнирната система ни е простичка… до известен смисъл на думата. Всеки един турнир се провежда във формат – Swiss. Това ще рече, че на базата на броя участници се преценява броя кръгове (съответно: 4 играча – 2 кръга, 8 играча – 3 кръга, 16 играча – 4 кръга и т.н.). Всяка победа ти носи 3 точки, загубата 0 точки и равен 1 точка.  На базата на тези точки се изкачваш в крайното класиране по-нагоре и по-нагоре. Ще кажете: „ ами ако има 3-4 играча с един и същ резултат, тогава какво става?”.

Тук влиза един термин(който ние всички доста мразим J ) наречен Tiebreak. Това представлява онази тежест, която натежава на везните. Целта й е да изчислява силата на противника, срещу когото си играл на базата на броя победи, които са направили играчите, срещу които пък той самият е играл. Или иначе казано, всеки един, с когото си имал вземане-даване по време на един турнир може да ти качи или съответно свали Tiebreak-а. Това, колкото и неудобно да звучи (Защо моят краен резултат ще зависи от това, как някой друг се представя) трябва да го има, но ако погледнем  нещата от друга страна, това малко или много ни свързва като мини-група в един турнир.

Какво имам предвид – когато се случи да победиш някой противник, в доста голям процент от случаите, той се натъжава и започва да мисли негативно за прогреса си от тук нататък. Това е момента, в който вече губиш Tiebreak-а още преди реално да се е случило, защото вероятността играчът да загуби и следващата игра е доста голяма. В такъв момент аз се опитвам да насърчавам противника си, като му казвам неща от сорта на „Добра игра човече! Ако не бях направил това и това нямаше как да успея. Не позволявай на една загуба да те сломи. Аз ще се опитам да печеля, за  да ти качвам Tiebreak-а, затова хайде заедно да се изкачваме по-нагоре и по-нагоре“ . Случвало ми се е (и то на много голям турнир) да ме питат „След тази загуба имам ли шанс да се класирам високо в крайния резултат?“

И аз като честен човек отговорих, че реално няма как да се получи, при което играчът отиде и drop-на (отписва се от турнира още преди да е завършил той). След секунди осъзнах, че сам се прецаках, защото Tiebreak-а, който той можеше да ми донесе със следващата си победа се оказа критичен и именно това не ми позволи да вляза в Топ 32 (където се организира Top Cut или иначе казано – нов турнир с тези 32 играча във формат „директна елиминация”), където имах шанс да стана първи. Човек се учи от грешките!

След като има турнири, трябва да има и награди! Често в повечето състезания първите трима вземат всичките награди. Това и при нас беше актуално преди горе-долу 7 години… С опита установихме, че всички са по-щастливи, когато получат някаква награда. Може би сега е момента да вметна, че при нас награди под формата на парични суми не се дават. Всичко, което се получава под формата на печалба са продукти съдържащи карти или съответно фиксирани карти.

Най-често това са бустери. Нашата практика е следната – Вземаме цялата награда от бустери и я отваряме, като слагаме всички карти на една маса. Съответно после по ред на номерата, от първия по класиране до последния, си избират по една карта. Така всеки получава това, което си хареса и не си тръгва без нищо ( в почти всички случаи, повечето карти се дават даром на новите играчи, като помощ за стартирането им).

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Какво научих от моят опит с турнирите?

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.57 ( 13 гласове)
0

За BigBoxNeverdie

Автор на нашите статии свързани с Yu-Gi-Oh! TCG i TCG игрите като цяло. Професионален Yu-Gi-Oh! TCG играч. Занимава се с играта вече девет години като главен организатор на събития и притежава дълбоки познания в областта на играта.

8 коментари

 1. а как мога да се запиша при вас,защото съм сравнително добър в yugioh но
  играя само с приятели и ми се ще да почна с малко истински игри(и приятелите ми са слабаци)можете ли да ми кажете как да вляза в някои турнир или нещо такова??

 2. къде в София има турнири

 3. Как да се запиша за турнир в София?? Добър съм на Yu Gi Oh но приятелите ми са слабаци и не могат да играят. Един приятел го победих с 4 призовани карти.

 4. къде в София има турнири и как да се запиша

 5. Здрамейте, от прачетеното найстина много ми се иска да участвам във такъв тирнир!Дали ще може да ми кажете къде и кога се провежда такъв турнир в София! 😀

 6. @alex_doch Привет, турнири по Yu-Gi-Oh! TCG за град София се организират всяка събота от около 13:00 часа в клуб Paladium Games – Изток намиращ се на следния адрес: ул.М-р Юрий Гагарин №30.

  • Видях адреса в гугъл мап но не мога да разбера къде е.Ако можере да доуточните

   • И аз искам да участвам в Yu-Gi-Oh турнир!
    Някой може ли да каже къде тоно се намира или поне близо ли е до градски транспорт или прочие.
    Предварително благодаря!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers