вторник, ноември 12, 2019
Заглавна страница » Настолни игри » Wok Star (3rd edition) – Диплома за готвач в китайски ресторант
Wok Star (3rd edition) – Диплома за готвач в китайски ресторант

Wok Star (3rd edition) – Диплома за готвач в китайски ресторант

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Не съм играл първите две издания, така че няма какво да обсъждаме разликите. Да се концентрираме в това, което е тук – лудо и смахнато, но пресметливо преживяване, което ще ви изтощи за половин час.

Добре де, това може и да не е Escape: Curse of the temple и производни, но Wok Star ще ви измори с геймищината си, защото… ами това е по-скоро игра, отколкото хаотично мятане на зарове.

И да – тук има пясъчен часовник, но бих нарекъл Wok Star по-скоро – игра в псевдо реално време.

Wok Star е кооперативна игра, в която играчите управляват китайски ресторант пред затваряне. След четири дена от банката ще дойдат да ви го вземат и ако не съберете пари да изплатите дълговете си, фенерите ви ще угаснат.

Всеки играч/готвач ще отговаря за изпълнението на конкретна рецепта, която ще получи след дългообяснителен сетъп.

Всяка манджа изисква определени продукти. Ето и проблемът – повечето манджи се преплитат в изискванията си за конкретни продукти.

А продуктите са кът. Фокусът на играта е да сготвите колкото се може повече продукти.

Всеки играч отговаря за станция на определен продукт – дали е свинско, дали са някакви зеленчуци, или пък яйца – има сума ти продукти, които се отбелязват с пулчета на борд в средата на масата.

Всяка станция за продукт има четири начина за сдобиване на този продукт, които са градивно по-добри. В началото на играта два от тези начини са заключени.

Всички начини обаче имат нещо общо – използват се зарове.

Играчите започват с по два зара от техния цвят и в процес на играта могат да се сдобият с още. Станциите ви казват неща от типа – сборът на двата зара да е 7 и ще получите две гъбки. Или пък – двата зара да са само четни, или пък – два каквито и да е зара, но само за един продукт.

Вие имате само два зара, но ако изразходите „кубче с късметче“ (ресурс в играта) и го дадете на друг играч, можете да вземете зар от този играч.

Както виждате – сметки много. Ето и проблемът – всичко това се случва в реално време. Един играч обръща единия от двата пясъчни часовници и карта с клиент, който търси определена манджа. Ако успеете да измислите как да съберете продуктите за тази манджа, тогава играчът, който отговаря за манджата си прибира картата и обръща един от часовниците. След това отваря нова карта. Ако така се случи, че и пясъкът и в двата часовника свърши, вие пак можете да сготвите манджата на клиента, но той ще е недоволен и ще получите по-малко пари и никакви бонуси от него. Не искате това да се случи.

Когато изхабите заровете си, паузирате играта и „миете чиниите“. Вземате си обратното заровете, купувате някои малки бонуси, обръщате часовниците и пак хвърляте заровете. Имате право на още едно миене на чинии. След това продължавате, докато ви стигнат със заровете.

Като свършите – броите парите от клиентите и ако сте събрали нужните пари за деня – продължавате към фазата с купуване на подобрения, нови рецепти и бонуси. Ако не – губите играта.

В играта има още много нюанси, които й придават дълбочина и нужда от мозъчни напъни и така да беше, щеше да е напълно достатъчно, за да ви провокира сивия цвят.

По модел на Hardback обаче, Тим Фауърс е сложил няколко модула, които да ви освежат преживяването.

Сред рецептите можете да пъхнете „евенти“, които да променят ритъма на играта ви, а можете дори да си ползвате специални умения, които ви препоръчвам да си лепнете след една-две игри на базовата игра, тъй е като е по-вероятно да забравите кой какво умее, заради ангажиращия контролиран хаос през цялото време.

Заключение

Wok Star e може би една от най-геймърските игри в реално време, които съм играл. Тя ще почеше както провокативната ви реактивна натура, така и геймърският ви икономически копнеж за комбота и „ъпгрейди“.

Играта изисква вниманието и акъла ви и няма да ви изостави от първия до последния момент. Ако търсите лежерен фън с пясъчни часовници, Ъ-Ъ. Това е силно ангажираща и социална игра, в която единственият начин да спечелите е постоянно да сте комуникативни и постоянно да работите заедно… и вероятно пак ще загубите, защото Wok Star е трудна. Много трудна. Да, не мисля, че е най-добрата игра в реално време, но определено е уникална и ако това, което четете отговаря на сърбежа ви, съм убеден, че тя дълго ще ви чешка.

ПЛЮСОВЕ:

  • Ангажиращ и изненадващо дълбок геймплей
  • Постоянно взаимодействие между всички
  • Никаква форма на алфа синдром
  • Предизвикателно трудна за печелене

МИНУСИ:

  • Може да бъде доста енергийно изстискваща

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*