вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Wanted 7 – Не е уестърн, но…
Wanted 7 – Не е уестърн, но…

Wanted 7 – Не е уестърн, но…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Всяка година GDM Games излизат с няколко дребни кутии с игри, които се появяват по едно и също време. Въпреки че все още до мен не са достигнали някои от Есенските заглавия, поне успях да се добера до уестърнската игра, която тематично ме развълнува най-много. Винаги съм бил фен на пуцалките в пущиняка и се кефя всеки път щом се появи нещо в гъзарски прашасали ботуши.

Wanted 7 обаче… няма нищо общо с уестърн. Така де, тематично е обвързано с покера… но няма нищо общо с покер. Всъщност! Ако се поровим дълбоко в концепцията на играта можем да открием някакви препратки към класическите боеве по баровете.

Wanted 7 е картова игра с „надцакване“, контрол на територии и тук-там разчитане на опонентите ви. Целта ви е с карти да завземате няколко места около централно табло и да събирате токъни, с които да правите комплекти в края на играта.

Всеки играч има собствено тесте от десетина карти, като в това тесте има различни числа – от 2 до 9. По-ниските числа имат и специални умения. Един по един, играчите слагат карти около борда, като можете да слагате карти върху вече поставени, стига вашата карта да е с по-високо число (освен 1, която може да се постави навсякъде). Когато свършат всички карти се събират видимите карти на всеки и който има най-голямо число (към него се добавят имодификатори от централното табло) получава доста точки. Вторият и третият също чопват някоя друга точка. Освен това, върху всяко място има и токън, който се обира от човекът, чиято карта е най-отгоре.

Всеки играч винаги има 4 карти в ръката, като в края на хода си тегли от своето тесте. Когато свършат всичките тестета, рундът свършва.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В началото играта ще ви се стори напълно случайна. Никога не знаете кога кой какво ще сложи, а последният играч в рунда винаги има предимство. Ако сте картов играч от едно време обаче знаете, че не е точно така. Да, все още го има случайният елемент, но тук всеки е с еднакво тесте и можете да се опитвате да предвидите кой какви карти държи в ръка.

Освен това открихме, че всяка една карта има сила. Да, високите изглеждат като очевидно най-добрите, но единицата винаги може да се сложи върху всичко и изглежда сякаш, че накрая са много силни. НО! Ако си пазите двойките за накрая – не само че ще сложите върху пазените единици, но и ще унищожите цел съседен стак (специално умение за „застрелване“ на двойките). Тройките пък са дори още по-силни. Не само че слагате тройката върху стак, но можете да вземете целия този стак и да го преместите ВЪРХУ друг стак (ако е с по-малко от тройка число). С други думи – единиците не са особено силни, ако се играят към края… но пък не са полезни и в началото. Същото важи и за високите числа… и за средните… Чакай, нали всички бяха добри!?

Да, тук картите са толкова балансирани, че начинът по който ги изигравате зависи от другите играчи и следенето на картите. Всичко в Wanted 7 е да знаете кога точно коя карта да играете.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Заключение

Да, в Wanted 7 има някаква случайност, добре де – не толкова малка. Но това е като да играете белот – никога не знаете другите играчи какви карти имат. Вие просто реагирате спрямо техните ходове и се опитвате да прочетете мислите им. Всяко място по централното табло е апетитно, но винаги е най-добре да отмъкнете нещо от другите играчи, въпреки че има свободни места. Да, играта е конфликтна и може някои да се чувстват прецакани, хвърлящи цялата вина върху късмета.

Има начин да сте добри на тази игра и си струва да я опитате. Дали е най-добрата? Не. Дали има нещо общо с темата – хич.

Ако подходите с нужното очакване, или просто сте фенове на картови игри и разни трик тейкинг (въпреки че тази не е такава), мисля че може да откриете нещо интригуващо тук.

Да, хареса ми. Не е най-великото творение на света, но игрите на GDM никога не са пристигали с претенция за класика.

ПЛЮСОВЕ:

  • Балансирани умения
  • Изненадващи и хитри ходове
  • Различни начини за точкуване
  • Огромно взаимодействие

МИНУСИ:

  • Случайност, която някои трудно биха преодолели
  • Няма нищо общо с темата
  • Токъните са с ужасно качество
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers