събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри »  Voila – дебилна и откачена циркова игра!
 Voila – дебилна и откачена циркова игра!

 Voila – дебилна и откачена циркова игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди няколко седмици направих ревю на една безумна игра – Dungeon Fighter. Пригответе се за нещо дори по-дебилно… и по-забавно! Време е да ви пратим в цирк, където явно събират от кол и въже артисти, защото, за да участвате може да изпълните супер сложен номер, а може и… да жонглирате с една топка.

Voila e произведение на Brain Games, компания, която е известна с елементарните си игри, които развиват въображението или мисловната ви дейност. В тази, нищо от тези две неща няма да се случат, но за да бъдем честни, играта не е тяхно дело. Те просто принтират наново една стара игра с друга тема. Старото име е Jungle Treasure и играта е доста високо в ранклистата на детските игри в Boardgamegeek.

Не! Не бягайте! Играта е забавна не само за деца. Всъщност, аз съм я играл само със запалени геймъри и всички я обожават!

Дебилно… но забавно!

pic2631881_md

В средата на масата се нареждат няколко плочки, няколко големи дървени трупи с циркаджии (а, смешка – дървени трупи-циркови трупи… моля аплодисменти за тъпия буквален хумор!) до тях има тесте с карти и торбичка пълна с кристали. Един от играчите взема пясъчен часовник и когато активният играч е готов, пясъчният часовник се обръща и само играчът с него вижда колко време остава на активния играч.

По време на хода си, играчът тегли случаен кристал от торбичката. Ако изтегли червен цвят, тегли карта и трябва да изпълни предизвикателството на нея. Ако изтегли син кристал, трябва да изтегли две карти и да изпълни предизвикателствата на тях. Ако изтегли жълт кристал… нищо не се случва. Ако изтегли ВТОРИ жълт кристал!… тегли най-горната от тестето и си я прибира директно за точки.

Всяка карта с предизвикателство е обозначена с точки, които се дават, ако играчът успее да изпълни предизвикателството.

Когато играчът успее да изпълни задачата си, той има избор. Може да спре и да прибере точките си или да продължи и да изпита късмета си с нов кристал, без да знае обаче колко време му остава. И най-вече – какво ще му се падне като предизвикателство!

Защото нека ви кажа, някои предизвикателства са с мили по-трудни от други. Добре де, не трудни, но изискват повече време. Този дисбаланс работи много добре, защото засилва рискът от решението да продължите напред. Освен това, играта свършва след като всеки е бил на ход само 3 пъти, така че всяка точка е важна!

2015-11-04 16.30.25

Предизвикателствата са следните:

  • Трябва да подредите определена фигура с цирковата трупа (някои карти добавят кристали и плочки)
  • Трябва да подредите определена фигура и след това да придвижите един от циркаджиита през фигурата.
  • Трябва да хвърлите един кристал просто на поне десет сантиметра и да го хванете, след това да го сложите върху картата и пак да го приберете в торбата
  • Трябват намерите конкретни кристали в торбата, като дори можете да гледате в торбата, докато го правите.
  • Първият играч, който вземе определена плочка от центъра получава картата.

Звучат ви досадно лесно? И на мен така ми звучаха на правила. Нека ви кажа, на практика, нещата стоят друго яче. Всяко нещо, което построите или направите после трябва да го развалите, всеки кристал, който хвърлите, трябва да го сложите на картата и после в торбата, всеки кристал, който извадите трябва да го сложите върху картата и пак да го приберете в торбата. Всичко това го правите за време и понякога се омотавате в това какво правите в момента – теглите, слагате, прибирате, теглите, хвърляте, слагате, прибирате, строите, придвижвате, разваляте, прибирате. Правите всичко с хаотични и невротични движения, защото никога не знаете кога ще ви свърши времето и колко точно алчен можете да бъдете. Особено, когато като сте толкова концентриран в собствените си действия се появи карта, която позволява на другите да ви откраднат картата под носа. Безумия, братче!… но забавни!

Заключение

Voila e чудесна детска игра, но и страхотна парти игра за възрастни. В нея има викове, смехове, изненади и прогласяния. Няма да кажа, че не трябва да приемате играта на сериозно, защото няма друг начин, по който ще я възприемате. Тя е елементарна, хаотична и крайно дебилна… но забавна! Играта със сигурност ще остане в колекцията ми, защото често ще се среща с масата. Предполагам няма да има човек, който да не я хареса. Дори и тези, които ненавиждат игрите с ловкост… от кумова срама ще се направят, че я харесват. В основата си Voila е игра с ловкост тип „изпитай си късмета“. Всъщност, това е твърде гръмко изречение. Това е просто напълно откачена и забавна игра… но дебилна.

За повече информация, посетете сайта на производителите!

Brain Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers