неделя, юли 14, 2024
Top 10 игри на BigBoxSharki

Top 10 игри на BigBoxSharki

Много умувах какъв да е моя топ десет за настолни игри. Дали да са тематични, дали да е топ десет от игрите, които имам(те май нямат и 10) или пък дали да не е топ десет игри, които даже не са ми харесали. Накрая реших да е просто  топ десет на игрите, които съм играл (тези за разлика от личната ми колекция, са доста, доста повече от 10) и по някакъв начин са си спечелили място в сърцето ми.  Било защото са били от първите, които съм играл, първите, които съм си купил или просто защото съм се забавлявал много, когато съм ги играл. Вярно, някои от другите, които ще ви представят своите топ 10 имат много повече опит от мен в настолните игри, но все пак ето и моята скромна класация.

10. Magic The Gathering – Добре де, не е точно настолна игра, а е такава за събиране на карти, но нямаше как да не влезе в класацията ми. Magic беше първата игра с карти, по която се запалих. Дори и сега, когато вече от няколко години не я играя продължавам да следя какви сетове излизат и дори гледам по някой мач от многобройните турнири.  MTG беше играта, която ме въведе в хобито, но ако вие сега прохождате в него не започвайте с нея.

9. Carcassonne – Това е класическата игра в моята класация. Играта, която аз бих използвал за въведение на някого в хобито. Теглите плочка, обръщате я, слагате я на подходящото място, слагате мийпъл и е следващият наред. Проста, състезателна и приятна, подходяща както за игра с приятели така и за семейна събота вечер. Но е и игра, която може да ви изкара от кожата, ако прекалите с разширенията…

8. Hex Hex – Игра, в която всички са магьосници, които ще си хвърлят проклятия един на друг, ще отклоняват такива, ще ги пренасочват или дори ще ги умножават. Много приятна и добре направена, тематична игра с карти, тип „прецакай другарчето“. Спомням си, че подходих много скептично към играта, но още щом хванах картите с изрисуваните по тях алхимични символи и разбрах какво ще правим, настроението ми към играта се извъртя на 180 градуса. Ако обичате този тип игри, определено ви я препоръчвам, чудесна е!

7. Cosmic Encounter – Има два типа хора: такива които харесват фантастика и такива, които харесват фентъзи повече. Предполагам един бърз поглед на листа ви подсказва аз от кои съм, но все пак ето на, игра с фантастична тематика се мъдри тук в класацията. Защо? Ами защото се забавлявах изключително много, когато я играх. В Cosmic Encounter вие влизате в ролята на извънземно, което е тръгнало да колонизира планетите на съседите си, но тъй като не е възможно да се справите сами, вие ще викате останалите на помощ. Уловката е, че играта използва случаен принцип, за да избира кого ще нападнете, така че тези, с които сега нападате заедно може да ви нападат на следващия ход. Изключително напрегната, но бърза стратегическа игра, в която има както битки, така и дипломация. Също така всяка раса извънземни има и специално умение, което обикновено счупва играта по такъв начин, че обръща всичките ви планове наопаки.

6. Colt Express – Каубоите и индианците определено са доста далеч от фентъзи тематиката, но Colt Express не е тук и заради темата си. Тя е тук основно, защото съдържа една от любимите ми механики в настолните игри и това е планиране на действията. Тази механика комбинирана обаче с тематиката и различните действия помага много Colt Express да е невероятно забавната игра, която е. В играта всички са разбойници, които се опитват да откраднат възможно най-много пари, като в същото време избягват шерифа и пазят плячката си от останалите. Като във всяка игра с планиране на действия и тук ще виждате как внимателно планирания ви, гениален ход се превръща в безсмислено тичане напред-назад, стреляне по празният въздух и заграбване на нищо друго освен прах от пода.

5. Letters from Whitechapel – Когато сядам да поиграя на някоя игра обикновено е с цел да разпусна и да си освободя мозъка от нещата, които са се случили през деня. Понякога обаче ми се иска да си напъна мозъка, докато играя. В такива моменти идва на помощ Letters from Whitechapel. В нея един играч влиза в ролята на Джак Изкормвача, а останалите са полицаи, които се опитват да хванат бруталния убиец. Защо играта те кара да мислиш толкова много? Защото Джак играе своите ходове скрито, без да се вижда на полето и полицаите трябва внимателно да претърсват всяко кътче, където сметнат, че той може да се е спотаил. Чудесна игра, ако искате да си раздвижите сивото вещество след дълъг ден еднотипна работа. Независимо коя страна ще изберете, ще ви се наложи да сте хитри, смели и да му хвърлите адски много планиране, както и никога да не се предавате. Неведнъж съм виждал Джак да се измъква буквално между полицаите, защото те са погледнали надясно, а не наляво.

4. Betrayal at house on the hill – Аз по принцип не съм фен на „хорър“ жанра нито в литературата, нито в настолните игри. Но ето на, в тази класация има две игри на ужасите. Както се казва, всяко правило си има изключение. В Betrayal вие сте част от група приятели, които са отишли да видят какво има в близката призрачна къща. Класически сценарий, да не кажа дори малко клиширан, но брилянтно превърнат в настолна игра. Всеки път къщата е различна, всеки път играете различен сценарий, който не знаете предварително какъв ще е. С други думи, играта пращи по ръбовете от възможности за преиграване…и е адски трудна понякога, притискайки ви в ъгъла и карайки ги ви внимателно да планирате всяко свое действие. Betrayal e едно чудесно приключение с прокрадващ се „хорър“привкус. Доигра ми се докато ви обяснявам.

3. Heroes of Might and Magic – Вероятно една от най-тематичните и епични игри, които притежавам. Настолна игра по поредицата компютърни игри, с които съм израснал нямаше как да не намери мястото си в класацията, но е тук и също защото е чудесно направена и носи духа на класическата компютърна игра. Не знам дали е нужно да ви обяснявам повече. Ако не сте чували за Heroes of Might and Magic, то значи сте спали под някой камък през последните 20 години и няма смисъл да ви говоря. А ако сте чували за нея, отново не са нужни обяснения, защото разбирате за какво става въпрос. За жалост напоследък трудно намирам хора, които да имат 4-5 часа за да играят с мен.

2. Elder Sign – Много тежка битка с Heroes за второто място. Поне три пъти им разменях местата, но накрая като че ли Elder взе надмощие, дали заради настоящия ми интерес към Х.Ф. Лъвкрафт или с помощта на Космически сили, не знам. Elder Sign, както вероятно се досещате е втората игра „на ужасите“в моята класация. Защо е тук? Това не е ли онази игра дето се хвърлят едни зарчета, играе се 3 часа и накрая все пак губиш? Да, точно тя е. Но сега ще ви кажа защо е по-добра отколкото си мислите. Първо, никога не я играйте с максималния брой хора, защото ако го направите вие по-скоро ще се превърнете в Античен бог на скуката, отколкото да се забавлявате. Второ, ако някога сте чели книга на Лъвкрафт, знаете, че там добрите отървават кожите (ако въобще успеят) единствено благодарение на късмета си, а какъв по-добър представител на късмета, ако не зарчета. С две думи, това е игра, която доста добре предава чувството, че сте обречени в борбата си срещу античното зло.

1. Dixit – Вярвате ли в любовта от пръв поглед? Аз вярвам, защото точно такъв беше случая с Dixit. Гледах я в Tabletop с Will Wheaton и веднага си казах „Тази игра трябва да я притежавам!“. И Боже, колко бях прав! Още след първите няколко изигравания тя безспорно се превърна в любимата ми игра. Нека ви кажа и малко повече за самата игра. В Dixit всеки играч поред ще играе една карта от ръката си и ще я описва с дума, изречение, стих, песен, мелодия или с каквото иска. След това всички останали трябва да си изберат една карта от своята ръка, която според тях отговаря на описанието и без да я показват на другите да я дадат на Разказвача. Когато всички са готови, картите се разкриват и играчите трябва да познаят коя е картата на Разказвача. Изключително забавна игра, която ще ви сгърчи мозъците от мислене. Тя е еднакво интересна, както с непознати, така и с приятели, които познавате от години. Освен интересния геймплей Dixit е на челна позиция за мен и заради картите. На тях няма текст, а единствено картинки, но по всяка от тях може да се напише кратък разказ или пет.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers