четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Top Fantasy – Защото „асоциациите“ продължават да са модерни
Top Fantasy – Защото „асоциациите“ продължават да са модерни

Top Fantasy – Защото „асоциациите“ продължават да са модерни

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Някои от вас, щом са видели как изглежда играта, вероятно са се сетили за Top Face. Top Face е популярна (но не и в България) игра със снимки на хора, направили най-ненормални физиономии и играчите трябва да ги имитират, за да събират точки. Е… Top Fantasy е същата игра, но не с лица, а с животни.

Точно така. В Top Fantasy играчите ще имитират животни. Спокойно, няма да издавате животински звуци… в повечето случаи.

Първото и основно нещо, което ще забележите в Top Fantasy е страхотния и професионален свеж, шарен и игрив арт върху картите. Все пак това е игра, в която всички карти са просто картинки. Илюстрациите са шеговити, на моменти пародийни и може да се каже, че имат някакви прилики с картинките от Codenames Pictures, въпреки че в Top Fantasy са дори на по-високо ниво. Илюстрациите са действени и така измислени, че да могат да бъдат интепретирани достатъчно лесно, че да не откажат хората от играта, но и достатъчно трудно, че да не направят преживяването ви твърде непредизвикателно.

Правилата са елементарни. В началото на играта избирате с колко карти искате да играете. За целта са ни улеснили, като са направили няколко комплекта карти в различни цветове. Така можете да си подредите по-лесна игра – с по-малко карти, или малко по-трудна за разшифроване – с всички карти. Ние винаги играем с всички, понеже и без това не са твърде много.

Всички карти се нареждат на масата, като в средата се поставя второ тесте с карти – с напълно идентични картинки като обърнатите на масата. Един от играчите тегли най-горната карта и вижда коя илюстрация ще се опита да подскаже на останалите. Когато някой познае илюстрацията – позналият и подсказващият печелят по една точка. И така, до пет точки.

Ето и най-забавната част. Има четири начина на подсказване, като начинът, който важи за този рунд е указан на най-горната (видима) карта от тестето за теглене, след като играчът си е дръпнал вече картата за подсказване. А начините са следните:

 • Измисляне на история, без да се използват директно неща от илюстрацията
 • Тананикане или „Мънкане” на някаква мелодия
 • Замръзване в поза тип „Паметник”
 • Любимото ми – използване на ръцете (от китките надолу) за подсказване

Начините, които най-често предизвикват смехове определено са паметника и ръцете, а тананикането може и да смути по-притеснителните от вас.

Това очевидно е парти игра, която в големи групи може да бъде хит, но. НО! Според мен има два големи недостатъка. Първият, и то основен, е че картите са твърде малко и ако играете с едни и същи хора е гарантирано, че свежото усещане бързо ще се изтърка.

Казвате – еми то зависи, всеки път ще ви се пада различен начин за подсказка и това ще разнообрази преживяването. Ами… не съвсем, защото това е другият голем недостатък – начините за подксазване са твърде малко. Според мен тук е изпуснат огрооомен потенциал за „пълно изпростяване” (както обичам да казвам – в най-добрия смисъл). Не разбирам защо са сложили само тези четири начина, при положение, че можеха да се измислят поне още толкова. Окей, окей, вероятно така по гърбовете на картите ще можете по-лесно да се досещате коя карта се подсказва в момента. Е хубаво де – направете още едно малко тесте от десетина карти, или пък сложете зар! Всъщност, като се замисля, май ще направя домашен вариант с 20 стенен зар и ще доизмисля още 16 начина за подсказване. О, да! Давай да приключвам това ревю и да се захващам за работа!

Заключение

Top Fantasy е великолепна парти игра, която няма да ви разтресе от оригиналност, но може да бъде прекрасен инструмент в група от  негеймъри, или дори деца. Мисля, че ако търсите подарък за детето си, или просто ви трябва нещо за детски рожден ден, Top Fantasy е пълен хит – илюстрациите са шеговити и пародийни, но не хапливи, а цветове изпъкват с яркост и беузмна шарения.

За съжаление картите в тестето са твърде малко, за да искате често да вадите Top Fantasy, но ако играете с редовно с различна компания (както съм и аз), тогава мисля че играта може да си намери мястото в колекцията.

Четирите основни начина за подсказване се поизтъркват и ще ви накарат да искате още и още, но абсолютно нищо не ви пречи да си направите малки домашни правила. Знам, че аз така ще постъпя.

ПЛЮСОВЕ:

 • Удивителни илюстрации
 • Подхяща игра за партита както за големи, така и за малки
 • Бърз геймплей
 • Възможност за домашно моодифициране

МИНУСИ:

 • Малко карти
 • Малко начини за подсказване

Играта можете да откриете засега в сайта на производителите, а скоро и на пазара.

Blackrock Editions

Докато редактирах статията ми дойдоха няколко бързи идеи за начини на подксказване. Айде да видим колко могат да ви хрумнат и на вас. Пишете в коментарите, а аз ще се опитам да бутна най-добрите 20 на създателите и да видим дали няма да изкарат това като официален мод!

 1. Паметник
 2. Тананикане
 3. Разказване на история
 4. Използване на пръсти
 5. Хайку
 6. Стихотворение от поне 4 реда
 7. Танц
 8. Заглавие на филм, сериал или книга
 9. С рисуване на стики човечета
 10. Със споменаване на известна личност
 11. Със споменаване на чувство/емоция

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers