събота, февруари 27, 2021
Топ 5 скрити диаманти

Топ 5 скрити диаманти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Като човек, който играе всякакви игри по всяко време мога да ви кажа, че под повърхността на скъпия маркетинг и все по-популистките подходи, могат да се открият едни тихи и предимно мълчаливи игри, които плават почти на дъното и се надяват някой да ги забележи. О, виждам ви, скъпи мои! Виждам ви! Нещо повече. Ще се опитам да ви покажа и на останалия свят… или поне на тези, които четат нашия сайт.

За този лист съм изключил игри, които току що са излезли, защото още не са шлифовани от времето и кой знае, може да влязат в листа на популярността. Освен това ще говоря за игри, които са минали между капките не само в България, но в световен мащаб. Споменавам това, защото игра номер едно се знае от сравнително доста хора у нас, въпреки че също е потънала в бездната на забравените…

5

Indigo

pic1195319_md

BigBoxLan вече написа статия за тази игра и я определи точно като „скрит диамант“. Напълно съм съгласен с него. Това е абстрактна игра, която на пръв поглед прилича на много други (особено на Tsuro) и въпреки това има собствен камък, който да я държи на твърда суша. Да не говорим, че и авторът е небезизвестният майстор на абстрактните игри Райнър Книция. Повече размишления за това защо тази игра е далеч от радара на геймърите в света можете да откриете в ревюто на BigBoxLan.

pic2558054_md

Indigo Ревю

4

Safranito

pic786793_md

Когато ми представиха играта на миналогодишния рожден ден на сайта, за пръв път я чувах. За да осъзнаете какво казах току що ще ви кажа следното: Разглеждам всяка игра… имам предвид ВСЯКА игра, която излиза всяка година, или поне тези, които се появяват в boardgamegeek. От друга страна, Safranito е игра от 2010 година. Аз съм в хобито от около 5 години и за мен е странно, че нито веднъж не бях чувал никого да говори за нея. Това е игра за ловкост, в която мятате страхотни, големи и тежки дискове върху табло с нарисувани чинии и подправки, и се опитвате да уцелите конкретни места или да избутате други дискове. Все още нямам тази игра, но определено е в листа ми на желания!

pic1089632_lg

3

Nowheresville

pic1784621_md

За тази игра бях чувал, тъй като Том Васъл й беше правил ревю преди време. Въпреки това, никой не говори за нея и дори ревюто му (нито моето) не й помогна да излезе сред популярните заглавия. Това е доста уникална игра с някои хитри и тематични механики. Също така е и игра, за която леко съжалявам, че махнах от колекцията си…

pic2231546_md

Nowheresville Ревю

2

Astro Jam

pic2304540_md

Това е не само непопулярна, но и подценена игра, според мен. Това е сравнително абстрактна игра за хамали в космоса, за която в сайта ни имаме ревю от BigBoxCurlyLocks. За нещастие на играта, същата година компанията издаде и втора игра, която зарови AstroJam. Kryptos доби повече популярност, въпреки че за мен AstroJam беше малкият хит в почти толкова малка кутийка.

pic2436231

Astro Jam Ревю

1

Might and Magic Heroes

pic1790012

Играта СЕ продава в България и сравнително доста хора са чували за нея у нас (но само у нас), но честно… колко от вас са я играли? Непопулярността й може би се дължи на факта, че тя се появи като промотиращ продукт на Heroes of Might and Magic 6. Артът и геймплея на видео играта не ми бяха по вкуса. Всички Heroes-и преди това съм ги скъсвал от игра, да не говорим, че най-популярната игра от поредицата е тройката. Ако това беше игра с арта и механиките на Heroes 3, мисля, че играта щеше да бъде абсолютен хит. Въпреки това, Might and Magic е крайно тематична и всъщност много силна и стабилна настолна игра. Отново игра, с която съжалявам, че се разделих. От друга страна знам, че отиде в човек, който я заобича дори повече от мен. Ето и неговото ревю.

pic2279208_lg

HoMM Ревю от BigBoxSharki

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*