неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tiki – Е, няма такива компоненти!
Tiki – Е, няма такива компоненти!

Tiki – Е, няма такива компоненти!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Трудно е да пробиеш с лека абстрактна игра, а още по-трудно е да го направиш в Kickstarter. Как тогава Oz Editions успяха да се финансират и позиционират успешно на пазара?

С компоненти. Duh!

Това в никакъв случай не означава, че играта е бозица. Даже бих я нарекъл чудесна първа стъпка в абстрактните игри за нови играчи. Ще стигна по-далеч, като кажа, че играта може да се играе и от деца. Дори моят пет годишен успя да схване концепцията. Е, разбира се, и шахът не е сложна игра на теория, но за дълбините, които предлага си е нужно скафандър.

Нещо подобно, макар и не чак в такъв размер, се случва и с Tiki. Играта е с най-елементарните правила, които можете да сетите и които се обясняват за под минута. Ето принципа.

Всеки играч разполага с няколко пулчета от свой цвят. На масата се подреждат девет плочки, като всяка плочка или дава ананас или взема ананас, или слага преграда. Когато се получи така че има три пулчета едно върху друго на дадена плочка, умението на плочката се случва за играча, който държи най-горното пулче (вземате или давате ананас) и трите пулчета се връщат на собствениците.

В момента, в който имате 4 ананаса – печелите.

По време на вашия ход или слагате пулче там, където няма пулчета или движите пулчета с толкова полета, колкото е висока кулата от пулчета (което означава с 1 или 2 полета). Не можете да се движите диагонално и не можете да се връщате обратно. Всеки път щом движите, оставате най-долното пулче на полето, върху което стъпвате. С други думи, ако движите две пулчета, първото го изцвъквате на първата плочка.

Играта пристига с 9 плочки (макар кикстартър версия да има и повече). Три плочки дават по един ананас, една дава два ананаса, две вземат по един ананас и три от плочките слагат преграда между две плочки.

Самите плочки се редят на случаен принцип, така че всяка ваша игра ще бъде различна.

Играта е тактическа и предлага страхотна мозъчна битка между двама души с надиграване и над…мислене. По стандарт на абстрактните игри за двама, тук целта е не толкова да направите силна подготовка за добър ход след два или три рунда, а по-скоро винаги да принуждавате противника да прави това, което вие искате.

Въпреки готиния геймплей, концепцията не звучи особено оригинална. Това, с което играта се отличава са безумно фантастичените компоненти!

Пулчетата на всеки играч са шамански хавайски глави от тежък гипсов материал.

Фигурката, само заради която си заслужава да се замислите да си купите играта обаче е шамана – тотем. Тя е заместител на стандартната стена от картон и всъщност не върши добра геймплей работа, но сама по себе си е толкова… шармантна и феномеуауска, че можете да си я използвате за украса у вас и всички ще ви завиждат на гъзарията.

Заключение

Еми да. Tiki е поредната Kickstarter игра, която печели аудиторията си на първо място с компоненти, а след това с игра. Въпреки това, за разлика от други проекти, тук игра има и то на ниво. Да, не е най-запомнящото се нещо, защото е твърде вероятно да сте играли подобни игри, но все пак играта не трае повече от 10-15 минути, така че е идеален филър за двама, докато чакате останалите да се появят за нещо по-месно.

Фигурките са зашеметяващо добри и честно да си кажа, се замислям дори и да не играя повече играта, дали да си я запазя само заради тях. Само се замислям.

ПЛЮСОВЕ:

  • Ослепяващо феноменални компоненти.
  • Бърз и динамичен геймплей
  • Идеална дължина на игра
  • Подходяща е дори за деца… но малко по-големи

МИНУСИ:

  • Нищо оригинално и запомнящо се откъм геймплей

За още повече информация, вземете да посетите сайта на производителите и от там вие си знаете кво си знаете.

Oz Editions

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers