понеделник, май 17, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » The Networks – Ще надминете ли HBO, или „Битката на кабеларките“
The Networks – Ще надминете ли HBO, или „Битката на кабеларките“

The Networks – Ще надминете ли HBO, или „Битката на кабеларките“

Цонко 'BigBoxLan' Цонев
Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

Темата за „тематиката“ на игрите и по-точно неоригиналността им толкова се предъвква, че започва вече да се изтърква. Всичко започва разбира се, от сухите еврота, в които по закон строиш сгради някъде из ренесанса. Вече дори, поради тази анатема този тип игри доста намаляха, но за това ще стане въпрос във следващото ми ревю. Сега по-пресни са стотиците фентъзи, зомби, а напоследък и инвазията от викингски игри. Все още се радваме на свежи теми обаче, а когато механиките пасват на темата, а не са „наслагани“ и играта е интересна – имаме хит. В The Networks тематиката определено е свежа – игрите за развитие на тв програма се броят на пръстите на една ръка. Да видим дали и играта си струва…

В The Networks играчите са собственици на „кабеларки“ – телевизии, които започват с малък капитал и ужасно тъпи шоута, които нямат никакъв зрителски интерес. Но амбииците ви са големи и целта е да направите вашите програми супер успешни. Имате три активни слота за шоута – от 8,9 и 10ч, а първоначалните ви предавания са толкова ужасни (например – 1 час ревю на пазарски чанти), че няма значение в кой час ги излъчвате. В продължение на играта, която протича в 5 сезона ще можете да продуцирате нови по-добри предавания, да наемате звезди, които вдигат зрителския интерес и да сключвате договори за реклами, тъй като този бизнес не е никак евтин.

Преминаваме към механиките, които са семпли, но изпипани. Играчите се редуват да вземат една карта от „пазара“, където всеки сезон се откриват няколко предавания, звезди, реклами и карти „Networks” – които са различни събития, кампании, професионалисти… С всеки следващ ход картите в средата намаляват, а когато няма нищо (или по-рано ако преценят) интересно играчите „бюджетират сезона“ и повече не могат да вземат карти. Който бюджетира по-рано взема по-голям бонус от следващите. След като всички бюджетират следва нов сезон.

pic3175323

Сега малко за различните елементи от играта. Ще забележим, че играта е икономическа и нещата се въртят около ефективно набавяне на пари и харченето им за постигане на максимален брой зрители. Предаванията които са основния източник за зрители имат цена за закупуване и изисквания – звезди и/или реклами. Трябва да имате каквото се изисква в момента в който продуцирате шоуто (не може да си го запазите за после), което води до елемент на дебнене кой играч би искал да вземе шоу което ви интересува и има ли нужните звезди, реклами и пари.

След като го купите го поставяте на един от слотовете си – 8,9 или 10ч като всяко предаване има предпочитан слот, в който дава повече зрители през първия сезон. Но може този слот вече да ви е зает от друго добро шоу, а не можете да ги размествате. Ако сложите шоу на мястото на друго, старото бива прекъснато, отива в слота „повторения“ и от следващия сезон в архивите. В края на сезона активните ви шоута дават зрители, и обикновенно им плащате издръжка (спортните имат най-голяма издръжка, докато sitcom-овете са по-евтини например). Звездите добавят зрители, но трябва да им плащате всеки сезон, а рекламите, разбира се, ви носят пари също на края на сезона. След точкуването предававането остарява, и премествате кубче в следващия слот за сезон. Обикновено първите два сезона дават много точки, а последните 3-ти и 4-ти са слаби (както често става и в истинските). Имената на шоутата и илюстрациите на тях пародират реални шоута (като Found, Agent of S.H.A.M.P.O.O, American Samurai и др.), но за хумора в играта ще стане въпрос по-нататък.

pic3161991_lg

Интересен елемент в играта са картите “Networks”. Някои са тривиални, като това да получите 5м. пари или да изтеглите 3 звезди и да си запазите една. Към стандарното тесте обаче може да добавите и карти „за напреднали“, с които препоръчвам да играете винаги (освен при игра с деца или хора, които почти не са се сблъсквали с модерните настолни игри). Някои от картите дават интересни възможности като това веднъж шоуто ви да не остарява. Друга дава постоянна отстъпка при купуване на предавания, или да я загубите, за да вземете едно предаване безплатно. Трета дава по 4 точки (пардон – зрители) бонус за всяко предаване в секция повторения, има и карти, които дават точки на края на играта според определени условия. Картите внасят разнообразие в играта, и още нещо, което да ви изкушава да вземето по време на хода си, още повече, че са безплатни. Има и „интерактивни“ карти, които също може да добавите или да извадите от тестето, ако си падате по такивa неща. Те внасят мръсни номера, като крадене от друг играч, саботажи и подобни.

pic3086003_lg

Личен анализ

Механиките са прости. Няма нищо революционно тук, няма я елегантноста присъща на модерните евро игри, която се пренася вече и в по-масови заглавия. Но механиките са изпипани, изгладени и практични. Правилата са лесни за усвояване и правят играта подходяща за семенна или с неопитни бордгеймъри. За еврофил като мен това не ми допада съвсем, но виждам как играта би се харесала на много хора заради достъпността си. Играта предоставя достатъчно съревнование и добри избори – дори и да вземат картата, която искате най-много, има и никак нелоши алтернативи.

Казах, че механиките не са елегантни, но пък продукцията определено е. Компонените са добре замислени и практични без да има нещо излишно, като информацията, от която имате нужда е добре обобщена на скоринг трака (различен според броя играчи) и на плейър борда ви. Хумора е приятен, без да се взема на сериозно и престарава, карикатурите са като надраскани но все пак някак стилни. Те предоставят възможност на играчите да обсъждат шоутата си и да измислят кратки забавни историйки. Особено съм впечатлен от соло варианта (подобна модификация се използва и за игра с двама), в която след всеки ход премахвате карти според изтеглена карта. Ако трябва да премахнете например звезда, а те вече са свършили, получавате една „наказателна“ точка. При 5 наказателни точки директно губите играта, което води до интересен пушурлък елемент. Дори ще стигна до там да кажа, че това е една от любимите ми икономически соло игри, като удоволствието се повишава от слушане на саундтрак от сериали и подходящо питие, докато я играете.

Всичко дотук звучи отлично, но играта може да има един сериозен проблем – преиграваемост. В нея може да се стремите да вземате 3 или 5 предавания от един жанр, което ви дава добър бонус. Или пък да се съсредоточите към шоута, които дават пари и по-малко зрители, или пък да почнете да трупате точки от самото начало. Но като цяло няма особено много стратегически избори, те са предимно тактически. Хуморът и темата са чудесни, но механиките са малко сухи, основно поради сметките за правене. А след първото изиграване започвате да виждате едни и същи предавания, звезди и реклами – не са малко на брой но все пак още второто изиграване ще видите много познати лица. Много зависи от групата дали хумора ще задържи интереса и ще се забавлявате с пародиите на истински предавания и звезди. А играта разчита на това да освежи механиките, които пак ще уточня – не са никак лоши, но просто не блестят ярко спрямо някои конкуренти.

Позитиви:

  • Интересна и уникална тема, пасваща си с механиките и компонентите
  • Семпли, но изпипани и ефективни механики
  • Високо-интерактивен пазар, от който искаш да вземеш много неща, но същото искат и другите играчи
  • Интересни Network карти вкарващи малко engine-building и допълнитени тактически стратегически избори, лесна възможност за добавяне и изваждане на Advanced и Interactive карти
  • Приятен хумор, карикатурни илюстрации и компоненти
  • Отлично имплементирана соло версия и игра за двама

Негативи:

  • Хуморът се поизчерпва – зависи от групата, но може да стане след 3-4 игри, може и след половин игра
  • Играта е малко суха откъм основни механики, има доста аритметика
  • Предимно тактическа игра, няма особена възможност за различни стратегии
  • Ниска преиграваемост

Източник на снимките boardgamegeek.com

Ако имате интерес към играта, за съжаление принта й е изчерпан. Очаква се пак по дистрибуторските мрежи началото на другата година. Дотогава можете да цъкате из сайта на производителите. 

Formal Ferret Games

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Цонко 'BigBoxLan' Цонев
Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*