сряда, ноември 20, 2019
Заглавна страница » Настолни игри » The Brigade – Пълни кофи с вода и оригиналност
The Brigade – Пълни кофи с вода и оригиналност

The Brigade – Пълни кофи с вода и оригиналност

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Когато се върнах от Есен направих ясен списък на това кои игри първо ще тествам и за кои първо ще пиша. Така се получи, че голяма част от позитивните ми ревюта отидоха в ноември, а декември остана за съмнителните игри.

С пепел се посипвам и поливам с бензин, защото The Brigade не заслужаваше това отношение. Вярно е, знаех много малко за играта, но си казах, че е поредния кикстартър с готини комппонентите и Meh геймплей.

Всъщност – представям ви едно истинско бижу, което се откроява не само с отлични компоненти, но с готина тема и изключително гладък геймплей. Не ни се налагаше изобщо да ровим в книжката дори на първата ни игра!

В The Brigade играчите влизат в ролята на егоистични пожарникари във фентъзи свят, които се възползват от най-трагичното събитие на века – апокалиптичен магически огнен дъжд, който съсипва великия град Tinderbox. Да, вие ще гасите пожари, но вашата крайна цел не е да помогнете на хората, а да се къпете в слава. Искате при всяко ваше изгасване на пожари всички наоколо да гледат вас и да ви се кланят. Целта ви е да спечелите колкото се може повече влияние и веднъж за винаги да изгоните останалите пожарни бригади от града.

Понеже съм разсеян, когато гледах повече за играта, тя ми приличаше на Hotshots, но самият факт, че играта не е кооперативна я издига на друго ниво. И не. Не мисля и че е полукооперативна, така че последвателите Том Васъл могат да си отдъхнат. Да, градът може да изгори и играта да свърши, но това не означава, че няма победители. Просто… спечелилият се определя по друг начин.

Има три начина на край на играта:

 • Играч печели, ако има влияние в 5 от един вид квартали (или три от Университета на Пиромансъра – това е голямата сграда в средата на града, нещо като Свищовския университет).
 • Играч печели, ако има влияние в 5 различни квартала (като един от тях трябва да е университета на Пиромансъра).
 • Играта свършва, ако изгорят 8 плочки/квартали. Тогава се броят точки – всяка плочка/квартал носи определено количество точки, ако имате влияние там.

Няма да говоря за компонентите, защото се виждат от снимките – страхотни специални мийпъли в най-различни форми… единственото странно нещо (поне в моята кутия) беше, че ми липсваше единия комплект от кубчета, с които се отбелязва присъствието на черния играч в кварталите. Не казвам, че има нещо расистко в това… но не казвам и че няма.

Този е от разширението, за което ще говоря по-късно

Всеки играч има фигурка, която маркира бригадата му. В началото всеки получава персонаж с умение, но по време на играта може да си наеме още хора за неговата бригада, които също пристигат със счупени и вълнуващи умения… като всъщност по-важното е, че могат да носят кофи с вода.

Носенето на вода е най-важното умение в The Brigade, затова и трябва добре да управлявате втората си фигурка – магическата водоноска. Тя може да се телепортира, но освен това – кога и къде стои е от критична важност, особено ако искате да запазите квартала, в който имате влияние неопожарен. Да, може и да сте го спасили, но кой знае дали нещо пак няма да му падне отгоре.

В началото на всеки ход ще теглите карта, която в повечето случаи ще ви указва кой квартал се подпалва или откъде духа вятъра. Най-често се подпалват средните квартали, които са близо до Пиромансърския университет. Не искам да казвам нещо, но университетът ви е Пиромансърски. Може би не е чак толкова мистериозен този „магически“ огнен дъжд.

Ако огън от любов падне върху място, където има фигурка – нищо не се случва. Поради факта, че борда не се променя в зависимост от броя играчи, това означава, че при повече играчи по-малко квартали ще пламват.

Как се гасят пожари? Как се печели слава? Тук идва истински интересната част, която може и да звучи пъзеловидна, но за разлика от Tiny Epic Quest, за която говорих скоро, тук всичко е тематично и през цялото време наистина се чувствате като пожарникар.

Пред всеки играч има дъска с няколко трака със статистики. Там ви се показва колко голяма може да бъде вашата бригада, колко вода може да носи вашата водоноска и колко действия имате на ход.

Освен този борд, получавате и карта с референция относно това какво можете да правите. Можете…

Да се движите (До три полета и не можете да преминавате през чужда бригада)

 • Да телепортирате водоноската
 • Да изгасяте пожар
 • Да пълните вода (от началното място или от място, където имате влияние)
 • Да наемате единици (ако имате нужното място). Обаче откъде си мислите, че идват тези единици? От същия град, разбира се. Това означава, че всеки един помощник е от определен квартал. Тоест, ако вие нямате влияние в този квартал – да, можете да ползвате хората да носят вода, но уменията им ще си останат зян.
 • Да трансферирате вода от водоноската в бригадата
 • Да подобрявате една от статистиките (Можете да го правите веднъж на ход)

Изгасянето на пожар е основното дейстиве. За целта вие харчите толкова вода, колкото е силен пожара. Ако не успеете да го изгасите, не получавате нищо. Квартала още гори и никой не е доволен. Ако обаче успеете напълно да го погасите се превръщате в героя на деня, независимо дали някой преди вас е пръскал с маркуча. Момент. Това не е достатъчно, за да имате влияние. Това, което печелите от изгасяването на пожар е известност. Количеството известност е равна на количеството пожар, което сте изгасили. Ето и врътката! Всички съседни квартали са видели, че вие сте изгасили пожара. Ако искате, вие можете да използвате тази известност (под формата на кубчета) в който желаете квартал наоколо – или на самото място, където сте изгасили пожара.

Когато известността ви стигне определена стойност на квартала, тогава вече печелите влияние… което може и да се отнеме от другите играчи.

Играта е състезателна и се борите за влияние, което я превръща в нещо като игра за контрол на територии. Черният хумор в The Brigade излиза от факта, че вие искате да падат огнени топки. Искате да падат на конкретни места. Понякога, за да можете да печелите влияние, а понякога, за да можете да строшите кварталите на противниците.

Това не е някаква мета схема, която чупи тематичността. Напротив – дизайнерите Бен Хобан и Алекс Уинтър съвсем целенасочено адресират играчите с тази шашма, като използват дори сума ти умения за манипулиране на огнената буря. Ако искате, можете да сте лоши, но The Brigade не е хейтърска игра и бихте искали да използвате негативните ефекти, само ако са изгодни за вас.

Заключение

The Brigade е чудесна игра с прости правила, но дълбок геймплей с много възможности за хитри ходове. Като всяка игра с контрол на територии и тази може да бъде агресивна, ако това е вашия стил. Въпреки това, основата се крепи на тематичен пъзел, който сам трябва да решавате всеки ход. Преиграваемостта тук е огромна, защото плочките се нареждат на случаен принцип и това променя напълно играта. Освен това, всеки получава персонаж със специално умение, както и дъска с още едно специално умение. Дори няма и да захващам помощниците, които също биха се присъединили към каузата ви да станете най-прочутия егоист в Тиндърбокс.

Аз пренебрегнах The Brigade два месеца. Не правете тази грешка. Препоръчвам я силно!

ПЛЮСОВЕ:

 • Страхотни компоненти
 • Интуитивен и динамичен геймплей
 • Предизвикателен и тематичен пъзел
 • Сравнително бърза игра (около час)
 • Огромно разнообразие и преиграваемост

МИНУСИ:

 • В моето копие липсваха черните кубчета

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*