Takenoko – панда, бамбук и поливане на лехи!

За пръв път пробвах играта преди около 2 години, когато се появи в Board Game Arena. Беше приятна, въпреки че ми се стори малко… „все едно“. От опит знам обаче, че играта онлайн и тази на живо могат да бъдат напълно различни животни. Подходих с такова отношение към физическата версия и бях топло приветстван от една мека и приятна семейна игра.

Вземи този дзен!

Това е поредната съвременна неазиатска настолна игра с азиатска тема. Хората продължават да се увличат по източната култура, като за щастие прибягват само към светлата част, без да навлизат по-дълбоко в бруталиите и извратениите им.

Типично за тези игри, Такеноко е визуална хапка. Освен страхотният арт, ще откриете пластмасови бамбукови стръкове, които ще трупате едни върху други, чудесен голям и специално направен дървен зар, разни други готини компоненти и най-вече – две оцветени играчки… извинете фигурки! Градинар и панда!

Плавна игра

Дизайнерът на Такеноко е Антоан Бауза, който е отговорен за редица популярни игри, най-известната от които е 7 Wonders. Изглежда и в тази игра, той запазва тенденцията си да прави чисти и динамични семейни игри, които да са подходящи за широка аудитория.

В играта има мисии, които теглите по време на играта, има плочки с бамбукови лехи, които слагате и поливате с градинаря, имате и панда, която досадно се разхожда наляво-надясно и яде трудно посадения бамбук.

Такеноко е състезаниеа, в което когато някой стигне определен брой изиграни мисии, всички останали имат още един ход и накрая се броят точки. Който има повече печели.

В началото на играта всеки получава няколко карти с мисии. Мисиите дават точки ако успеете да подредите плочките в средата на картата по определен начин, ако пандата е изяла за вас определена комбинация от бамбук или ако върху плочките имаопределена комбинация от пораснал бамбук.

В средата на масата се поставя начална плочка – езеро, от която стартират пандата и градинаря.

В началото на хода си играчът хвърля зар „Климат“ и този зар може да даде определени бонуси на играча преди неговия ход. След това, той има право на две различни действия от пет възможни. Може:

  • Да сложи нова плочка
  • Да движи градинаря и да полее плочка
  • Да движи пандата и да изяде бамбук
  • Да вземе канал за напояване
  • Да си тегли нова мисия

Освен това по време на хода си играчът може да слага подобрения върху плочки (ако се е сдобил с тях предварително) или да слага канали за напояване колкото си иска.

Плочките са три вида – розови, жълти и зелени. Някои са по-редки от другите. Бамбукът също е три вида – розов, жълт и зелен. Съответният бамбук може да расте на съответната плочка.

Тегленето на нова плочка става, като играчът тегли три плочки, избира една и я слага, като спази някои прости условия. След като я сложи, ако плочката е плътно до стартовата плочка (езеро), има напоителен канал до нея, или самата плочка е вече напоена (отбелязано е на плочката), на тази плочка расте едно (в някои случаи две) парче бамбук от съответния цвят.

Обикновено искате да слагате плочките така, че да отговарят на изискванията на мисиите ви.

Движението на градинаря и пандата стават по един и същи начин. Могат да се движат само в една посока, колкото си искате полета. Където спрат се случват техните специални действия. Градинарят полива и расте бамбук със съответния цвят, а пандата изяжда най-горното парче бамбук от съответната плочка, след което си прибирате това парче на вашето лично табло.

Каналите за напояване винаги трябва да тръгват от началната плочка и ако искате да напоите плочка, трябва да направите верига от тях, за да можете да я стигнете… или да сложите подобрение на плочката, ако тя вече няма такова. (подобренията ви ги дава зарът „Климат“).

Тегленето на нова мисия става като теглите от едно от трите тестета – едно е за мисии за плочки, другото за мисии за изяден бамбук, а третото за мисии за пораснал бамбук.

По време на хода си можете да изиграете колкото си искате мисии, ако сте ги изпълнили.

Това е доста хитра част от играта. Когато някой е изиграл 7 мисии, останалите имат още един ход и всичко свършва. Ако сте напред с точките, бихте искали това да сте вие. Ако обаче друг ви води би било по-разумно да си ги събирате и да ги изиграете наведнъж след като някой друг е стартирал финала на играта. Така можете да го надминете изведнъж. От друга страна имате лимит на ръката от мисии (5), така че не можете да прекалявате с тази стратегия.

Може би малко си изхвърлих с думата „стратегия“, защото това е лека семейна игра. От друга страна, след една-две игри ще разберете, че основната концепция на геймплея е…

Дебнене и оптимизация на ходовете

В играта има известен елемент на „пушурлък“, както ние го наричаме (изпитване на късмета). Понеже всички играчи играят с едни и същи плочки, всички заедно поливат и се хранят с бамбук, най-добре би било някой друг да изпълни мисиите ви вместо вас. Ходовете ви са изключително ценни и би било тъжно да си пропилеете и двете действия без да сте направили нещо полезно. Да не говорим, че докато отново ви дойде хода, някой може вече да е разместил всичко. Заради това, трябва да издебнете момента, в който някой е поставил пандата или градинаря на съответното място, да предвидите кога някой иска да слага напоителни канали, за да не го правите вие, както и да се надявате другият да ви полее лехите, от които вие имате нужда. Много от тези неща са трудни за предвиждане и точно това прави играта вълнуваща… и късметлийска. Един от най-големите негативи, заради които доста хора я ненавиждат, това е…

Голямата доза шанс

Когато теглите мисии, вие просто теглите най-горната карта. Понякога тази карта може да е лесна за правене и да носи много точки, а понякога трудна и да носи почти никакви. Понякога дори може да се случи, че вече сте я направили (ала Ticket to Ride). За щастие, в играта е включен вариант, в който ако ви се случи третото (да сте изпълнили вече мисията), вие я показвате, изхвърляте и теглите нова. Така шансът мъничко се намалява. Това е начинът, по който аз играя играта.

Заключение

Takenoko е световен хит, който има причина да бъде такъв. Играта е лесна за схващане, бърза за игра и страхотна на визия. Това е чудесна семейна игра и прекрасен избор за вкарване на нови хора в хобито.

Механиките са гладки, а динамиката ще се хареса и на закоравелите геймъри… Като нещо разпускащо. Да, не бих тръгнал да наричам Такеноко стратегическа игра, но можете да очаквате някои хитри врътки тук и там.

В играта се иска търпение, съобразителност и следене на противниците, за да можете състезателно да оптимизирате ходовете си. Ако не го правите… вероятно ще се справите по същия начин, защото дозата шанс в играта е доста голяма.

Да, не е нищо особено, но визията и лекотата на геймплея ще ме придърпват всеки път като искам нещо просто леко и неагажиращо. С други думи – играта ще си я задържа и я препоръчвам с две ръце!

О, и е изцяло преведена на български!

ПЛЮСОВЕ:

  • Красив арт, чудесни компоненти
  • Елегантен геймплей
  • Бързи ходове
  • Панда играчка!

МИНУСИ:

  • Голяма доза шанс.

[divider]

Благодарим на Paladium Games за възможността да играе една прекрасна игра. Силно ви препоръчвам да влезете в сайта им и да си поръчате това чудесно бижу!

[button color=“green“ size=“big“ link=“http://www.paladium-games.com/index.php/store/board-games-nastolni-igri.html“ target=“blank“ ]Paladium Games[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *