четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Takenoko – панда, бамбук и поливане на лехи!
Takenoko – панда, бамбук и поливане на лехи!

Takenoko – панда, бамбук и поливане на лехи!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

За пръв път пробвах играта преди около 2 години, когато се появи в Board Game Arena. Беше приятна, въпреки че ми се стори малко… „все едно“. От опит знам обаче, че играта онлайн и тази на живо могат да бъдат напълно различни животни. Подходих с такова отношение към физическата версия и бях топло приветстван от една мека и приятна семейна игра.

Вземи този дзен!

pic1912529_md

Това е поредната съвременна неазиатска настолна игра с азиатска тема. Хората продължават да се увличат по източната култура, като за щастие прибягват само към светлата част, без да навлизат по-дълбоко в бруталиите и извратениите им.

Типично за тези игри, Такеноко е визуална хапка. Освен страхотният арт, ще откриете пластмасови бамбукови стръкове, които ще трупате едни върху други, чудесен голям и специално направен дървен зар, разни други готини компоненти и най-вече – две оцветени играчки… извинете фигурки! Градинар и панда!

Плавна игра

Дизайнерът на Такеноко е Антоан Бауза, който е отговорен за редица популярни игри, най-известната от които е 7 Wonders. Изглежда и в тази игра, той запазва тенденцията си да прави чисти и динамични семейни игри, които да са подходящи за широка аудитория.

В играта има мисии, които теглите по време на играта, има плочки с бамбукови лехи, които слагате и поливате с градинаря, имате и панда, която досадно се разхожда наляво-надясно и яде трудно посадения бамбук.

Такеноко е състезаниеа, в което когато някой стигне определен брой изиграни мисии, всички останали имат още един ход и накрая се броят точки. Който има повече печели.

В началото на играта всеки получава няколко карти с мисии. Мисиите дават точки ако успеете да подредите плочките в средата на картата по определен начин, ако пандата е изяла за вас определена комбинация от бамбук или ако върху плочките имаопределена комбинация от пораснал бамбук.

В средата на масата се поставя начална плочка – езеро, от която стартират пандата и градинаря.

В началото на хода си играчът хвърля зар „Климат“ и този зар може да даде определени бонуси на играча преди неговия ход. След това, той има право на две различни действия от пет възможни. Може:

  • Да сложи нова плочка
  • Да движи градинаря и да полее плочка
  • Да движи пандата и да изяде бамбук
  • Да вземе канал за напояване
  • Да си тегли нова мисия

Освен това по време на хода си играчът може да слага подобрения върху плочки (ако се е сдобил с тях предварително) или да слага канали за напояване колкото си иска.

Плочките са три вида – розови, жълти и зелени. Някои са по-редки от другите. Бамбукът също е три вида – розов, жълт и зелен. Съответният бамбук може да расте на съответната плочка.

Тегленето на нова плочка става, като играчът тегли три плочки, избира една и я слага, като спази някои прости условия. След като я сложи, ако плочката е плътно до стартовата плочка (езеро), има напоителен канал до нея, или самата плочка е вече напоена (отбелязано е на плочката), на тази плочка расте едно (в някои случаи две) парче бамбук от съответния цвят.

Обикновено искате да слагате плочките така, че да отговарят на изискванията на мисиите ви.

Untitled

Движението на градинаря и пандата стават по един и същи начин. Могат да се движат само в една посока, колкото си искате полета. Където спрат се случват техните специални действия. Градинарят полива и расте бамбук със съответния цвят, а пандата изяжда най-горното парче бамбук от съответната плочка, след което си прибирате това парче на вашето лично табло.

Каналите за напояване винаги трябва да тръгват от началната плочка и ако искате да напоите плочка, трябва да направите верига от тях, за да можете да я стигнете… или да сложите подобрение на плочката, ако тя вече няма такова. (подобренията ви ги дава зарът „Климат“).

Тегленето на нова мисия става като теглите от едно от трите тестета – едно е за мисии за плочки, другото за мисии за изяден бамбук, а третото за мисии за пораснал бамбук.

По време на хода си можете да изиграете колкото си искате мисии, ако сте ги изпълнили.

Това е доста хитра част от играта. Когато някой е изиграл 7 мисии, останалите имат още един ход и всичко свършва. Ако сте напред с точките, бихте искали това да сте вие. Ако обаче друг ви води би било по-разумно да си ги събирате и да ги изиграете наведнъж след като някой друг е стартирал финала на играта. Така можете да го надминете изведнъж. От друга страна имате лимит на ръката от мисии (5), така че не можете да прекалявате с тази стратегия.

Може би малко си изхвърлих с думата „стратегия“, защото това е лека семейна игра. От друга страна, след една-две игри ще разберете, че основната концепция на геймплея е…

Дебнене и оптимизация на ходовете

takenoko-2

В играта има известен елемент на „пушурлък“, както ние го наричаме (изпитване на късмета). Понеже всички играчи играят с едни и същи плочки, всички заедно поливат и се хранят с бамбук, най-добре би било някой друг да изпълни мисиите ви вместо вас. Ходовете ви са изключително ценни и би било тъжно да си пропилеете и двете действия без да сте направили нещо полезно. Да не говорим, че докато отново ви дойде хода, някой може вече да е разместил всичко. Заради това, трябва да издебнете момента, в който някой е поставил пандата или градинаря на съответното място, да предвидите кога някой иска да слага напоителни канали, за да не го правите вие, както и да се надявате другият да ви полее лехите, от които вие имате нужда. Много от тези неща са трудни за предвиждане и точно това прави играта вълнуваща… и късметлийска. Един от най-големите негативи, заради които доста хора я ненавиждат, това е…

Голямата доза шанс

Когато теглите мисии, вие просто теглите най-горната карта. Понякога тази карта може да е лесна за правене и да носи много точки, а понякога трудна и да носи почти никакви. Понякога дори може да се случи, че вече сте я направили (ала Ticket to Ride). За щастие, в играта е включен вариант, в който ако ви се случи третото (да сте изпълнили вече мисията), вие я показвате, изхвърляте и теглите нова. Така шансът мъничко се намалява. Това е начинът, по който аз играя играта.

Заключение

Takenoko е световен хит, който има причина да бъде такъв. Играта е лесна за схващане, бърза за игра и страхотна на визия. Това е чудесна семейна игра и прекрасен избор за вкарване на нови хора в хобито.

Механиките са гладки, а динамиката ще се хареса и на закоравелите геймъри… Като нещо разпускащо. Да, не бих тръгнал да наричам Такеноко стратегическа игра, но можете да очаквате някои хитри врътки тук и там.

В играта се иска търпение, съобразителност и следене на противниците, за да можете състезателно да оптимизирате ходовете си. Ако не го правите… вероятно ще се справите по същия начин, защото дозата шанс в играта е доста голяма.

Да, не е нищо особено, но визията и лекотата на геймплея ще ме придърпват всеки път като искам нещо просто леко и неагажиращо. С други думи – играта ще си я задържа и я препоръчвам с две ръце!

О, и е изцяло преведена на български!

ПЛЮСОВЕ:

  • Красив арт, чудесни компоненти
  • Елегантен геймплей
  • Бързи ходове
  • Панда играчка!

МИНУСИ:

  • Голяма доза шанс.

Благодарим на Paladium Games за възможността да играе една прекрасна игра. Силно ви препоръчвам да влезете в сайта им и да си поръчате това чудесно бижу!

Paladium Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers