петък, април 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sunflower Valley – Малко иновативност в пренаситен жанр
Sunflower Valley – Малко иновативност в пренаситен жанр

Sunflower Valley – Малко иновативност в пренаситен жанр

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

И продължаваме годината на Roll and Write игрите. Този тренд ме изумява. Нямам никаква идея защо тази толкова ретро концепция се е завърнала и то с такова темпо.

За да бъда съвсем честен, Sunflower Valley не е нова. Оригинално се появява миналата година като безплатна игра за принтиране.

Наскоро Hobby World решава да я издаде като пълнокръвна игра и воала – като истинска е.

Копието, което имам е Pre-production, като разликата от официалната версия предполагам ще е в това, че заровете няма да са със стикери. Странното е, че въпреки стикерите, заровете са разкошни! Те са големи, но леки и дървени, а артът (както и в цялата игра) е минималистичен, но стилизиран до такава степен, че да провокира въображението ви. Защото в Sunflower Valley въображението ви е от критична креативна важност. Да, няма да има отношение за геймплея, но естетическите ви разбирания биха се отразили на цялостната визия. С други думи – в Sunflower Valley вие ще рисувате.

Добре де, това не е като Doodle Rush или Pictomania (скоро и за нея). Рисуването е по-скоро като в Saint Malo – функционално.

Това е класическа Roll and Write игра, в която се хвърлят зарове и после се пише (в случая) рисува върху личнo табло.

Тематично вие развъждате овце и ги пренасяте с влакове (да, нямаше как да се разминем с влаковете), като обаче играта предлага доста повече отколкото бихте си помислили щом видите детската кутия.

Всеки получава собствено табло, което вероятно ще е малко по-различно от това на другите играчи. Всяко табло има различно разпределение на планини и зони, в които ще рисувате овцете си.

Всяка зона има цвят. Цветовете са важни. По принцип. В играта също.

В началото на рунда, един от играчите хвърля всички шест зара. Заровете имат следните страни:

 • Къща
 • Овца
 • Права релса
 • Крива релса
 • Слънчоглед
 • Супер слънчоглед

След хвърлянето, играчът който е наред избира един от заровете и го слага върху централно табло със специални места, индикиращи различните цветове. Това означава, че трябва да нарисува символа от зара върху поле от конкретния цвят.

От тук нататък, до края на рунда, това място е заето и никой няма да може да рисува върху този цвят.

Названието „рунд“ не е много справедливо. Тук няма „рундове“, а просто когато свършат местата с цветовете, заровете се хвърлят отново. В играта има пет цвята (пет зони). Независимо от броя на играчите, винаги се хвърлят шест зара и се слагат на петте зони. Тоест, ако сте двама играчи, един ще е взел три, а другия два. Ако сте четири играча – първият играч ще избира два пъти.

Тази система е… странна и работи странно при различната бройки играчи. Когато сте повече играчи имате изключително малък контрол. Тук ако сложите грешен символ на грешното място можете да се прецакате напълно и да излезете от шансовете си за победител. Важно е да избирате първи, но ако сте четири човека, е по-добре да сте втори, защото няма да се налага да вземате каквото е останало.

Заради това си мисля, че играта работи най-добре с двама. Тогава можете да прецените кое е важно и кое вероятно ще остане за вас.

А и така ще можете да следите какво правят другия, тъй като в Sunflower Valley ТРЯБВА да следите другите, за да прецените какви зарове той би искал да вземе. А и тази информация е важна за контрола на територии (след малко за това).

Да, може това, че някои имат повече ходове от други да ви звучи като небалансирана механика, но не е така. Така или иначе всички играчи ще имат еднакъв брой ходове до края на играта. А края на играта е, когато всеки си запълни всичко по таблото.

За да разберете какво се случва в играта, нека ви кажа с няколко думи какво дава точки – много неща. Готово.

Но все пак…

 • Всеки комплект от къща и овца – едни до други… или чрез релси, които съединяват къщи с повече от една овца (знам, сложно е, ама се свиква).
 • Всяка планина взема по точка за всеки съседен слънчоглед
 • Всеки играч взема точки за зона с най-много слънчогледи
 • Ако имате достатъчно много къщи свързани с релси (но поне на две разстояние една от друга)
 • Ако имате най-много хора (супер слънчогледите и къщите дават хора)
 • И минус точки, ако имате самотни тъжни къщи без овце

Играта има и вариант за деца, като премахнете някои от по-сложните условия, но дори и без тях, едва ли ще можете да я играете пълноценно с дете под 7 години.

Sunflower Valley има интересна динамика. В началото на играта има голям избор и можете да си позволите да рисувате където си искате. Към средата на играта вие програмирате съдбата си, като вземате тежки рискове къде какво да рисувате, а към края на играта вие просто няма да имате избор – рисувате това, което можете. За съжаление, това създава некулминативен финал, в който вие няма да имате никакъв избор. Това важи особено силно в играта с повече от двама играчи.

Заключение

Sunflower Valley е една от най-добрите Roll and Write игри, които съм пробвал, като с минималните си и минималистични компоненти предлага изненадваща дълбочина, неприсъща на детската си презентация.

Това, че вие рисувате символите по таблото създава винаги смях и не съм чул оплакване за това дори от най-закоравелите геймъри, защото те го възприемат точно за това, което е – глупавато (в най-добрия смисъл). Има и такива, които рисуват символно, колкото да си свършат работата, но както и самата книжка казва – докато чакате ходовете си, защо не вземете да си обогатите художествено цялата картина пред вас?

Sunflower Valley е дълбока като за вида си и предлага разнообразни методи за точкуване, като няма да можете да се концентрирате във всички, което заедно с различните стартови табла придава разнообразие.

Играта обаче не е и без проблемите си. Странната механика, която отнема рундовете и заровете, които просто пълнят местата с цветовете придава различна динамика в различната бройка играчи и прави играта с четирима доста случайна.

Освен това след средата на играта изборите ви започват драстично да намаляват, като към края вие просто няма да имате такива и играта може да се реши от шанс.

В крайна сметка, ако търсите подобен тип игра, аз мога да ви я препоръчам, въпреки някои от негативите, но предимно за двама играчи. Може би трима. С четирима мисля, че играта започва да губи чара си, като освен че става по-дълга, отколкото би трябвало да е, тя се превръща в „рандъм фест“.

ПЛЮСОВЕ:

 • Свежи компоненти
 • Оригинален и изненадващо дълбок геймплей
 • Аз пък харесвам темата

МИНУСИ:

 • Играта с четирима е твърде случайна
 • След средата на играта изборите ви стават очевидни

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers