Small Star Empires – македонците отвръщат на удара!

След като ние българите финансирахме две сериозни игри, време беше и братята македонци да се засилят. Е, започват с нещо малко, но очаквайте след време ревю от Камен и на една доста по-голяма игра, макар и не от същата компания.

Има една доста известна игра с пингвини, която много от вас сте си мислили, че е детска, но всъщност си е тактическа игра, подходяща и за геймъри. Говоря за Hey, that’s my fish. Тук обаче ще говорим за друго… горе-долу.

Small Star Empires нескрито взема основната механика от тази игра, плесва й космическа тема и добавя различни начини за точкуване. След това успешно я финансирана в Кикстартър. Играта все още не може да се открие на пазара, следователно копието, което ни изпратиха братята македонци за ревю е прототипно. Всички компоненти обаче, освен фигурките, ще бъдат горе-долу такива.

Във финалната версия ще имате тунинговани пластмаски във формата на станции и кораби, което ще ви позволи да се мушнете по-добре в темата.

Все още не финални фигурки.

Сетъпът на играта е светкавичен. Просто свързвате няколко плочки на случаен принцип, слагате началните полета на играчите, както и някои допълнителни плочки, ако играете с модулни опции.

В зависимост от броя на играчите, всеки си слага корабите в неговото поле.

След това е лесно. По време на хода си движете един от корабите си в права линия колкото далече искате и можете. Не можете да спирате върху място с друга фигурка, както и не можете да прескачате фигурка на противник. Там където спрете трябва задължително да сложите фигурка. Имате две опции.

  • Колония – в края на играта ще ви даде толкова точки, колкото планети има върху полето
  • Търговски пост – в края на играта ще ви даде толкова точки, колкото противникови фигурки има върху съседни полета
Моето копие.

Освен това в играта има няколко мъглявини в различен цвят. Ако контролирате конкретен брой от конкретен цвят с каквато и да е фигурка, в края на играта ще получите конкретни точки. Това е лек елемент на „set collection”.

Както можете да се досетите, след всяко слагане на фигурка, започвате да се блокирате все повече и повече. В момента, в който всички са блокирани, играта свършва и се броят точки.

Можете да използвате… и ви го препоръчвам „Черни дупки“ и „Червееви дупки“. Черните дупки блокират движението, а червеевите действат като телепорт.

В играта има и допълнителен мод, в който можете да разкривате нови територии. Това леко променя усета на играта, защото добавя случайност, но пък си струва да се вкарва от време на време. И без това цялата игра не е по-дълга от 20-30 минути.

Източник: Boardgamegeek.com

Заключение

Small Star Empires е страхотна ъпгрейдвана версия на Hey, that’s my fish. Играта е тактическа и провокира към активно взаимодействие между играчите, защото най-оптималният ви ход би бил да вземете много точки и едновременно с това да блокирате друг играч.

Това е идеален филър, който няма да ви измори в тежки мозъчни трусове, но пък няма и съвсем да ви остави без умствен сърбеж.

Модулите, двустранните плочки и различните начини на начална конфгурация предават почти безкрайна преиграваемост.

Да, играта има абстрактна натура, но артът, и като цяло арт дизайнът, макар и минималистичен, предава истинска космическа атмосфера. Когато играта се появи във финалната си форма, тя ще пристига и с готини фигурки, така че мисля, че Small Star Empires би било едно чудесно попълнение във всяка колекция на себеуважаващите се космически геймъри. А защо не и на хората, които си падат по бързи тактически абстрактни игри, които работят отлично и с повече от двама играчи.

Поздравления за македонските ни съседи!

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз сетъп
  • Бърз геймплей
  • Готини фигурки (поне от снимките така изглеждат)
  • Различни варианти, опции и конфигурации на сетъпа

МИНУСИ:

  • Можеше да бъде всякаква тема

[divider]

Докато чакате играта да се появи, можете да поразчоплите сайта на производителите или пък да си преордърнете играта.

[button color=“green“ size=“big“ link=“http://www.archonagames.com/“ target=“blank“ ]Archona Games[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *