Site icon Big Box Gamers

Robinson Crusoe Board Game – Умира ли ви се?

Robinson-Crusoe-game-in-play (1)Всеки от геймърската ми компания се е наслушал на приказките ми за Робинзон. Още преди да го купя надувах главата на всички за това как ми е номер едно в списъка с желания. Чак станах досаден. Сега, след като си я купих… вече ме избягват, защото още повече им пиля мозъците! Да, толкова я харесвам.

Робинзон Крузо е игра, която е движена от историята. Всичко, което се случва в играта е част от един разказ, в който вие участвате.

Вие сте корабокрушенци на един много странен остров, в който се случват какви ли не неща. Мислете си „Lost”, но по кофти. Играта пристига с шест сценария (плюс 2 за сваляне от сайт). Всеки е тотално различен и повярвайте ми, историята и геймплея също са уникални и съвсем различни едни от други.

В книжката на играта не пише нищо тематично. Нищо, което да е свързано с историята. Това е така, защото самите сценарии разказват къде сте, кои сте и защо сте там. Трудно е да ви разкажа общо за какво се борите в играта, но ще се опитам да ви обясня основните механики, за да добиете представа.

Робинзон Крузо е кооперативна игра. Изцяло кооперативна. Няма предатели, няма скрити карти, няма изненади един от друг. Толкова е кооперативна, че дори няма ходове. Всички решават кой какво ще прави и кой на кого ще помага. Това позволява феноменът „Алфа играч” да се развихри, но поне в нашата компания, това не е проблем. Гледах в едно ревю на играта, че в случая Алфа играчът е тематичен. Защото вие сте оцеляващи на опасен остров и трябва да има лидер. Съгласен съм до някъде, но Алфа играчът си e алфа играч и може да бъде досадно.

Навсякъде четох, че играта е сложна и тежка. Уверявам ви, не е нито едно от двете. Да, може да ви се струва в началото, че има много правила, но всичко тече толкова плавно и логично, че изобщо няма да ги усетите.

„Готвачът“ на полски.

Всеки сценарий определя своя механика, но общото между всички е, че играта се развива в ограничен брой ходове. Ако не успеете да завършите мисията си дотогава, губите.

Всеки ход се разделя на няколко фази:

1. Събитие. Още в тази фаза, всичките ви планове изхвърчат през прозореца. Тестето със събития е огромно (73 карти)! В игра се използват максимум 12 (в зависимост от сценария. И ако се притеснявате, че играта е твърде случайна и се определя само от тези събития, спокойно. Дами и господа, в тестето – всички събития са отвратителни, така че знаете какво да очаквате. Ако нямате късмет ще ви се падне нещо ужасно, ако пък имате ще улучите просто нещо гадно. Може да се натъкнете на някой звяр, да ви удари гръм, земетресение, дъжд…все приказни чудесии. И ако си мислите, че е само това. Не! Защото играта, освен че ви забива шамар с някакво гадно бедствие, картата, която теглите е разделена на две. В горната част се случва гадорията. Ако не успеете да се справите за два хода с бедствието се случва и долната. О, вие искате да се справите, ПОВЯРВАЙТЕ МИ! Момент! Има и още! Всяка карта има символ. Символът е или „?” или книжка. Ако е книжка се случва нещо специфично за сценария, което разбира се е… извинявам се, свършиха ми синонимите на „отвратително”. Ако е въпросителен, се слага един маркер върху някое от полетата за действия, което прави самите действия по-трудни. Чудничко!

2. Морал. Да, има и морал. Ако моралът ви е висок, печелите маркер за решителност, който се използва за умения на персонажите. Ако моралът ви е нисък, ви се отнема решителност. Ако нямате решителност, губите живот. Няма какво да се лъжем, моралът ви винаги ще е нисък! След тия грипни епидемии, депресии и нападания от зверове, върви ти пей весели песни покрай огъня…който не можеш да запалиш, защото предната нощ е имало буря и е намокрило всички дървета!!!

3. Продукция. В зависимост от полето, на което се намирате, и бонусите, които най-вероятно няма да имате, събирате ресурси – храна и дърво. Първо на първо, няма да ви стигнат за нищо, и второ на второ, едва ли ще ги вземате дълго време преди да пресъхне реката, покрай която лагерувате, или огън изпепели гората. Не че нещо…

4. Действия. Тук е основата на играта. Играчите заедно решават какво ще правят. Всеки има по два маркера за действие (освен ако не участват Петкан и кучето, тогава имате плюс два) и е добър в едно или друго. Всеки може да помага на всеки. Можете да направите действие като сложите само един маркер на определено поле, но тогава рискувате. Ако сложите два, тогава автоматично успявате. О, да. Да не си мислите, че действията ви са винаги успешни. Не само могат да бъдат напразни, но могат и да ви навредят. Все едно като ковете покрив, не можете да си забиете пирон в крака и после да куцате два дена(има го в играта). Какви са действията:

4.1   Действие за справяне с кризата. Както ви споменах, картата със събитието ви предоставя възможност да се справите с проблема. С това действие можете да сложите маркера си там и да използвате нужните ресурси за справянето. Обикновено това е чисто губене на ограничените така или иначе действия, защото в повечето случаи, справянето с кризата не носи нищо, освен малко решителност…Йей…

4.2   Лов. За да ловувате ви трябват два маркера. Освен това, някак си логично, ви трябват и животни, които да върлуват наоколо. Тези животни се появяват с откриването на нова плочка от острова. Тоест трябва да откриете място, където да ловувате. И да не си помислихте, че най-после ще ви се случи нещо хубаво. Ох, миличките. Колко сте наивни. Всъщност авторите не наричат животните животни. Наричат ги зверове! Защото всеки път, когато се биете с мечка или, да кажем пума, те ви зашлевяват такива шамари, че ще си помислите сериозно преди отново да отидете на лов. О, да. И ви чупят оръжията. Супер.

4.3   Строене. Вече се досетихте, че и това няма да е лесно. Ако отидете с два маркера успявате да направите действието. Ако отидете с един обаче, хвърляте три зара. Първият зар може да ви причини рана. Защото какво ли не ви причинява рани в тази игра. Втория зар реално ви казва дали изобщо сте били успешни и третия зар ви казва дали се е случило нещо, докато сте се опитвали да построите без значение какво. Не искате това. И ще ви кажа защо. Не само защото вероятно ви е хванал мързел и сте се депресирали от тъпата постройка, както ви казва картата, която теглите от специфичното за строене тесте. Ами защото въпросната карта има последствие. Което рано или късно ще се случи. Примерно сте си порязал крака и ако не успеете скоро да откриете лек ще хванете гангрена (ако не са ви убили гоблини дотогава…да, има и гоблини). Когато теглите карта с последствие вкарвате тази карта в тестето със събития и разбърквате тестето. Така е само въпрос на време да се върне проблема, който така сте се надявали да ви подмине. Спокойно де, след като се случи гангрената, ще теглите и втора карта събитие, от нормалните гадости.

4.4   Събиране на ресурси. Тук събирате малкото останали ресурси от съседно поле. Само един, разбира се. И както при строенето, може да ви случи нещо кофти, като например да изчерпите всички ресурси, или да изкопаете някой труп.

4.5   Разкриване на нови територии. Избирате си посока и пращате един или два маркера там. Обръщате плочка с територия. Тя ви показва дали там има зверове за ловене, дали има някакви ресурси, какъв тип терен е (това е важно за изобретенията, които може да развиете), дали е показан тотем на плочката (тогава се случва нещо специфично за сценария) и дали получавате малко маркери с открития (една от малкото надежди за оцеляване). Тези открития могат да бъдат манджа, дърво, козичка, нож и подобни. О, да… И за това действие хвърляте зар и може да попаднете в древно гробище, където да ви разкатаят фамилията.

4.6   Подредба на лагера. Като сте прочели всичко отгоре вероятно няма да искате да напускате лагера. Би било съвсем разбираемо. С това действие малко шетате из лагерчето и вдигате морала на групичката с 1. Какво значение има моралът, когато така или иначе всички ще умрете…в мъки…Но вие си знаете.

4.7   Почивка. Лекувате 1 рана. Спокойно, в следващата фаза ще загубите много повече.

5. Климат. Стига толкова розови пухени завивки. Време е да ви се случи нещо лошо все пак. В зависимост от сценария или гадостите преди това, във фазата „климат” се хвърлят от един до три зара. Зар за време, зар за по-кофти време и зар за зверове. Ако не сте си изградили добър лагер с хубав покрив да си криете провизиите, здрава палисада да се пазите от зверовете… е… поне оцеляхте дотук.

6. Ха-ха. Да не мислихте, че това беше всичко? Време е за нощта. Цял ден сте се занимавали да ви чупят главата и да ви размятат разни катаклизми и болести наляво-надясно. Вие съвсем забравихте да ядете. Ами яжте, де. Кой ви е спрял. А? Нямате храна? Мечката ви е откраднала пиленцето? Изгоряла е рибата? Наводнил се е хляба? Еми…време е да умрете…Но поне ще умрете гладни.

И след всичко това е време да започнете този цикъл отначало.

Не споменах, че в играта има огромно тесте със съкровища. Излишно е обаче ви казвам, че това тесте е пълно също така с капани и чудовища. А дори и да намерите някое съкровище, то ще вземе да се окаже прокълнато и да ви се върне тъпкано.

Всички ревюта говорят за това колко е трудна играта. И тя наистина изглежда трудна, особено след като прочетохте великолепното ми черногледство по-горе. Въпреки това, аз съм губил само веднъж играта. Играл съм я сам, играли сме я двама, играли сме я четирима. Винаги печелим, въпреки че с последни сили. Дори когато загубихме, за малко да спечелим.Не знам за вас, аз обичам да печеля. Но! В тази игра, движеща не е победата, а самата история. Мога да ви гарантирам, че всяка игра е едно приключение и тотално различна история. Дори и да играете един и същи сценарий.

Механиката е толкова брилянтно измислена, че историята се генерира от само себе си и благодарение на системата действие-последствие, тя никога не ти се струва твърде случайна.

Компонентите са… десятка. В кутията няма да намерите боядисани фигурки или дракони миниатюри, но гравираните зарове, гланцираните маркери и просто изумителната дъска ви карат да забравите за момент FFG. Компанията Портал определено се позиционира на пазара като сериозен конкурент. Да не говорим за поддръжката. На сайта на Портал можете да откриете допълнителни сценарии, бонус карти, помагащи листове и стикери за маркерите. Всичко напълно безплатно за сваляне! Браво на поляците.

Побързах да ви кажа още в началото, че играта мигновено се заби сред любимците ми. Ще го кажа отново – чудесен избор. Всяка една победа в тази игра е сладка. Но дори и когато губите, обезобразени, обезумели, изгладнели и премръзнали ще се забавлявате – гарантирам. Да, цената на играта е висока, но ще се изплати с времето. Дори да нямате друга настолна игра, тази ще ви е напълно достатъчна за един много дълъг период от време, в което да си палувате из един опасен остров или по-скоро обратното – той с вас. Ако не друго, поне не вземате наркотици…въпреки, че на този остров…

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Още за играта:

Robinson Crusoe – Отваряне на кутията

Robinson Crusoe: Разказ след сесия

 

Exit mobile version