четвъртък, юни 24, 2021
Заглавна страница » Kickstarter » Res Publica: 2230AD – Kickstarter превю
Res Publica: 2230AD – Kickstarter превю

Res Publica: 2230AD – Kickstarter превю

Недислав Стойчев
Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Наскоро нашите приятели от MAGE Company ни изпратиха прототипно копие на една игра, която всеки момент ще поиска вашата помощ в Kickstarter, за да може проекта да стане реалност и играта да бъде представена в ESSEN 2015. Играта се казва Res Publica 2230AD и ще бъде ново издание на класическа игра на Рейнер Книциа – Res Publica. Останах приятно изненадан като се зачетох и в последствие пробвах играта, затова нека ви запозная първо с оригинала, а после ще ви разкажа за новото издание от MAGE Company.

Накратко за Res Publica

Както казах по-горе, Res Publica e изключително стара игра на дизайнера Рейнер Книциа, която от издаването й през 1991 до днешни дни вече има 3 издания. Или с други думи, 24 години играта е на пазара! 🙂

Res Publica e картова игра, от 3 до 5 играча, в която всеки играч ще трябва да създава поселища и да развива култура и технологии, като търгува и събира еднакви карти. В играта има карти за точкуване, както и 2 игрови тестета с Хора и Цивилизации:

 • Хора (65 карти):
  • Готи (12)
  • Хуни (12)
  • Лангобарди (12)
  • Англо-саксонци (12)
  • Викинги (12)
  • Монаси (5)
 • Цивилизации (65 карти):
  • Алхимия (12)
  • Търговия (12)
  • Корабостроене (12)
  • Архитектура (12)
  • Металургия (12)
  • Книги (5)

След кратък и бърз сетъп, всеки играч започва с 4 произволни карти Хора и след това играта протича в серия от ходове. По време на своя ход, всеки играч трябва първо да търгува и после да покаже дали има еднакви карти от даден тип. Играчът може да търгува по един път на ход, като по време на търговия той може да иска 1 или повече карти или съответно да предлага карти на този, който търгува. Пример:

 • „Искам 2 викинга и един монах.“
 • „Ще ти ги дам за 1 лангобард и 1 гот.“

След търговията си, играчът може да покаже дали има еднакви по тип карти и да получи карта с точки. Например, ако играчът покаже 5 еднакви Хора ще получи Поселище (3 точки), за 5 карти Цивилизации – град (от 9 до 3 точки), за 2 карти Монаси – Църква (7 точки) и за 2 карти Книги – Библиотека, която позволява на играчите да показват по 4 карти еднакви карти, вместо 5.

Накрая на своя ход, играчът тегли по 1 карта Хора и за всяка поселище, което има тегли по 1 карта Цивилизации. Последният рунд на играта започва в момента, в който се изтегли последната карта Цивилизации. Накрая, играчът с най-много точки печели, а ако има равенство – всички играчи в равенството печелят.

Мисля, че с тези кратки обяснения, вече сте добили представа за това какво представлява Res Publica, сега

Какво ново в Res Publica 2230AD?

Може би сте се досетили, но да, тематично играта е заложена в космоса. (ШОК! ШОК!) Артът по картите е невероятен, но поради прототипа, не мога да ви кажа какво ще бъде крайното качество.

Викингите, Готите и т.н. са се превърнали в расите Терани, Skythris, Damakros и т.н. (Трудно се произнасят, но се свиква.) 😀 Съответно, цивилизациите са се превърнали в технологии (телепортиране, военно дело, клониране и т.н.), а градовете в колонии, космически станции и т.н.

Какво са добавили MAGE в четвъртото издание на Res Publica?

Като за начало са добавили нова раса и технология: Пилотите за расите и Troopers за технологиите. Пилотите могат да бъдат използвани като wild карта за расите, а trooper-ите могат да блокират строежа на някой опонент.

Добавена е нова сграда: New Colony. Сградата може да бъде построена срещу 3 еднакви раси и 3 еднакви технологии и ви дава правото да давате карта на играч и да теглите от вече изиграни карти.

planet

Най-голямата промяна: Планети. Всеки играч получава планета, разделена на 4 части (мисии). Разбира се, мисиите дават точки, но са трудни за изпълнение. Например: Получавате 7 точки, ако построите 2 космически станции, построите 2 града и получавате 5 точки и т.н.

Ако ви е допаднала Res Publica, то със сигурност и новото й издание ще ви хареса. Въпреки, че в основата си, играта е същата, малките добавки като планетите и новата колония, правят играта малко по-разчупена.

Следете страницата на играта в BoardGameGeek: BGG

Ако искате да научите повече за играта, ето връзка към нейните правила: Res Publica 2230AD правила

Ако ви звучи интересно, можете да подкрепите проекта тук:

Res Publica Kickstarter

 

За Недислав Стойчев

Недислав Стойчев
Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*