вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Res Publica: 2230AD – Kickstarter превю
Res Publica: 2230AD – Kickstarter превю

Res Publica: 2230AD – Kickstarter превю

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Наскоро нашите приятели от MAGE Company ни изпратиха прототипно копие на една игра, която всеки момент ще поиска вашата помощ в Kickstarter, за да може проекта да стане реалност и играта да бъде представена в ESSEN 2015. Играта се казва Res Publica 2230AD и ще бъде ново издание на класическа игра на Рейнер Книциа – Res Publica. Останах приятно изненадан като се зачетох и в последствие пробвах играта, затова нека ви запозная първо с оригинала, а после ще ви разкажа за новото издание от MAGE Company.

Накратко за Res Publica

Както казах по-горе, Res Publica e изключително стара игра на дизайнера Рейнер Книциа, която от издаването й през 1991 до днешни дни вече има 3 издания. Или с други думи, 24 години играта е на пазара! 🙂

Res Publica e картова игра, от 3 до 5 играча, в която всеки играч ще трябва да създава поселища и да развива култура и технологии, като търгува и събира еднакви карти. В играта има карти за точкуване, както и 2 игрови тестета с Хора и Цивилизации:

 • Хора (65 карти):
  • Готи (12)
  • Хуни (12)
  • Лангобарди (12)
  • Англо-саксонци (12)
  • Викинги (12)
  • Монаси (5)
 • Цивилизации (65 карти):
  • Алхимия (12)
  • Търговия (12)
  • Корабостроене (12)
  • Архитектура (12)
  • Металургия (12)
  • Книги (5)

След кратък и бърз сетъп, всеки играч започва с 4 произволни карти Хора и след това играта протича в серия от ходове. По време на своя ход, всеки играч трябва първо да търгува и после да покаже дали има еднакви карти от даден тип. Играчът може да търгува по един път на ход, като по време на търговия той може да иска 1 или повече карти или съответно да предлага карти на този, който търгува. Пример:

 • „Искам 2 викинга и един монах.“
 • „Ще ти ги дам за 1 лангобард и 1 гот.“

След търговията си, играчът може да покаже дали има еднакви по тип карти и да получи карта с точки. Например, ако играчът покаже 5 еднакви Хора ще получи Поселище (3 точки), за 5 карти Цивилизации – град (от 9 до 3 точки), за 2 карти Монаси – Църква (7 точки) и за 2 карти Книги – Библиотека, която позволява на играчите да показват по 4 карти еднакви карти, вместо 5.

Накрая на своя ход, играчът тегли по 1 карта Хора и за всяка поселище, което има тегли по 1 карта Цивилизации. Последният рунд на играта започва в момента, в който се изтегли последната карта Цивилизации. Накрая, играчът с най-много точки печели, а ако има равенство – всички играчи в равенството печелят.

Мисля, че с тези кратки обяснения, вече сте добили представа за това какво представлява Res Publica, сега

Какво ново в Res Publica 2230AD?

Може би сте се досетили, но да, тематично играта е заложена в космоса. (ШОК! ШОК!) Артът по картите е невероятен, но поради прототипа, не мога да ви кажа какво ще бъде крайното качество.

Викингите, Готите и т.н. са се превърнали в расите Терани, Skythris, Damakros и т.н. (Трудно се произнасят, но се свиква.) 😀 Съответно, цивилизациите са се превърнали в технологии (телепортиране, военно дело, клониране и т.н.), а градовете в колонии, космически станции и т.н.

Какво са добавили MAGE в четвъртото издание на Res Publica?

Като за начало са добавили нова раса и технология: Пилотите за расите и Troopers за технологиите. Пилотите могат да бъдат използвани като wild карта за расите, а trooper-ите могат да блокират строежа на някой опонент.

Добавена е нова сграда: New Colony. Сградата може да бъде построена срещу 3 еднакви раси и 3 еднакви технологии и ви дава правото да давате карта на играч и да теглите от вече изиграни карти.

planet

Най-голямата промяна: Планети. Всеки играч получава планета, разделена на 4 части (мисии). Разбира се, мисиите дават точки, но са трудни за изпълнение. Например: Получавате 7 точки, ако построите 2 космически станции, построите 2 града и получавате 5 точки и т.н.

Ако ви е допаднала Res Publica, то със сигурност и новото й издание ще ви хареса. Въпреки, че в основата си, играта е същата, малките добавки като планетите и новата колония, правят играта малко по-разчупена.

Следете страницата на играта в BoardGameGeek: BGG

Ако искате да научите повече за играта, ето връзка към нейните правила: Res Publica 2230AD правила

Ако ви звучи интересно, можете да подкрепите проекта тук:

Res Publica Kickstarter

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers