четвъртък, юли 18, 2024
Игри с блъфиране

Игри с блъфиране

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Тази седмица избрахте да ви препоръчаме игри с блъфиране. Игрите, в които има намесен блъфиращия елемент, обикновено има скрита информация – скрити избори или роли. Блъфиращите игри карат играчите чрез догатки и предполагане да предвидят действията на останалите играчи и така да успеят да постигнат своите цели.

Както знаем, идва края на годината и всички се започва с една „работна“ треска – потребителите започват да откриват и да докладват повече бъгове, различни отчитания и действията свързани с приключване на годината и т.н. Но въпреки това, за да не потъне кораба :D, аз и BigBoxYour ще ви препоръчаме по 2 игри, за да компенсираме BigBoxGamer, които чака втората си рожба и останалите, които са затрупани със задачки и неуспяха да се включат в препоръките днес.

BigBoxTyr препоръчва:

Bang!

Bang! е картова игра със скрити роли, в която играчите поемат ролята на шерифи, бандити и ренегати в дивия запад. Естествено, щом играта тематично е заложена в „дивия запад“, то целта на всички ще е да се изтрепят и да остане само един. Шегувам се. 🙂 Целта на всеки играч, зависи от ролята, която ще му се падне. В началото на играта, всеки играч си тегли роля, която само той си знае и спрямо нея, ако играчът е:

  • шериф и помощник шерифът печелят, ако в играта бъдат елиминирани всички престъпници и ренегата
  • престъпниците печелят, когато бъдат елиминирани шерифът и помощник шерифът
  • ренегата печели, когато всички са елиминирани и остане само той

Играта протича в редица от ходове, като по време на своя ход, играчът може да изиграе колкото си иска карти. Преобладаващи са картите Bang!, чрез които играчът „стреля“ по някой. По право, играчът може да изиграе само 1 карта Bang! на ход, но естествено има карти, които променят това. Останалите карти са оръжия, бонуси за играча, различни други карти, чрез които се лекувате или правите мизерия на друг играч. Арта по картите е красив и забавен, а също така играта е езиково независима, правилата на всяка карта се описват с комбинация от интуитивни символи.

Играта е страшно забавна, защото през цялото време ще летят куршуми, обвинения, блъфиране и различни догатки, кой-кой е. Накрая оставаш супер изненадан, когато си бил убеден, че съседа ти е помощник, а той се оказва ренегат и те убива. 😀 Говоря от личен опит. Хриси така успя да ме убеди, че ми е помощник шериф, просто нямаше място за съмнение. Но … 😀 бях заблуден.

Ревю на Bang!: Bang!

Може да закупите играта от: BoardGames.BG

Ultimate Werewolf

Ultimate Werewolf е много известна парти игра, която се базира основно на блъфиране. Играта се базира на руската игра „Мафия“ създадена през 1986г. В Ultimate Werewolf, всеки играч поема ролята на жител от средно-статистическо средновековно село :D, чиито жители всяка вечер биват изяждани от върколаци. В Ultimate Werewolf, всеки играч има тайна роля, като всяка роля си има свой „начин“ как да се изиграе или да повлияе на играта.

Играта протича в серия от рундове (дни), като през ноща върколаците изяждат 1 жител на селото, а през деня останалите живи жители обсъждат кой е върколака/върколаците и линчуват един жител чрез гласуване. Ако се случи така, че върколаците да изядът жителите, върколаците печелят, а ако жителите успеят да линчуват върколаците, то селото печели. В Ultimate Werewolf има над 60 роли, които предлагат страшно много разнообразяване на играта, така че със сигурност да нямате 2 еднакви игри. 🙂

Това е една от любимите ми игри. Когато се налага „селяните“ да обсъждат се започва едни логически съждения, едни обвинения и блъфиране. По време на обсъждане може да чуете всякакви неща, като например „Ей там имаше помръдване…“, „Той е, защото вчера вечерта не беше на нивата да си пребира реколтата, а ходеше да яде съседите“, „Според мен играчът X е върколакът, защото трансформацията му не е приключила напълно. Брадата му е трърде голяма.“ 😀 Това са само част от нещата, които може да чуете по време на Ultimate Werewolf.

Може да закупите играта от:
BigBag.bgBoardGames.BGPikko-Games

BigBoxYour препоръчва:pic1215982_md[1]

Shadow Hunters

Shadow Hunters е една харесвана от много хора и не харесвана от много други игра. Ако искате да играете интересна комбинация от бордова игра и картова такава, с блъф ефекти и различни места за посещаване, тази игра много ще ви хареса. Всеки играч получава по една тайна роля в началото на играта, като има два отбора играчи които играят един срещу друг, а също така и една купчина неутрални хора които само пречат през цялото време.


Относно блъф в тази игра има много от него – първоначално дори не знаете кой ви е съотборник, дали човека седящ до вас ще ви помогне или ще ви напада, а дори и да ви напада си нямате идея дали той знае нещо за вас. Ако това не ви стига, тайните роли също имат и друго предназначение – всяка роля има специална сила, с която може доста да промени хора на играта. Доста мистерия и доста драма – преди, по време и след играта. 😀

Това е може би единствената блъф игра, която не ми писва. Много е занимателна и аз лично много харесвам бордовия елемент, който са вплели вътре, специалните предмети и места за посещаване и различните специални умения на героите. Има много разнообразие и това само по себе си допълва блъф елемента в играта – никога не знаете кой какъв е и какво ви мисли. Могат да участват 8 човека в една игра, което според мен е доста добре преценена бройка, имайки предвид как се събират повече от 8 човека около маса. Чудесно попълнение за почитателите на блъф игрите и мистериите.

Ревю на Shadow Hunters: Shadow Hunters

Citadels

Citadels е може би не толкова блъф игра, но блъф елемента в нея ме накара да я добавя тук. Играта е доста разнообразна в идеята си – строите сгради, събирате пари, рушите сгради, убивате играчи, хаос типичен за картовите игри. Тук обаче има един друг интересен елемент и той е свързан с наличието на блъф.

По време на играта всеки играч ще играе най-различни роли, за разлика от много други игри с тайни роли, в които каквото избереш, такава ти е съдбата. Един ход може да сте крал, друг – търговец, а трети да сте военоначалник. Това е много добра основа за изграждане на блъф елемента, защото ролите са така направени, че да искате да навредите на точно определени други роли в определени условия. Например, крадеца трябва да познае каква роля си е избрал човека, който иска да ограби. Aсасина обикновено иска да убие човека, който е най-напред в играта, но за тази цел трябва пак да познае ролята му. Много налучкване има, но все пак така са блъф игрите.

Според мен Citadels е една идеална игра за пример, как може да се разчупи елемента на блъф, който се ползва в The Resistance и Werewolf например. Въпреки, че се е наложил вече като стандарт, този модел е малко или много ограничаващ и блъф елемента в Citadels е глътка свеж въздух от гледна точка на разнообразие. Можете да блъфирате или да кажете истината, но и в двата случая може да не ви повярват. Стратегиите в играта са много, но победителя е само един 😀

Може да закупите играта от:
BigBag.bgBoardGames.BG

Източник за картинките: BoardGameGeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

3 коментари

  1. Момчета, няма как да минем без The Resistance и The Resistance: Avalon 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers