четвъртък, януари 21, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Pyramid of Pengqueen – Specter Ops за деца
Pyramid of Pengqueen –  Specter Ops за деца

Pyramid of Pengqueen – Specter Ops за деца

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Нито веднъж не съм изписвал правилно името на тази игра от първия път, въпреки че звучи логично – кралицата на пингвините – Pengqueen.

Както и да е – в тази игра няма кралици. Но има пингвини. Колко има всъщност, пак е под въпрос. За разлика от гениалната Ice Cool, тук пингвинската тема стои само заради маркетинга на Brain Games.

Pyramid of Pengqueen всъщност е ново издание на една доооста стара игра на Ravensburger, в която отново група изследователи изследват гробница с опасна мумия, която ги преследва.

Разликата основно е в пингвините и, разбира се, в естетиката. Въпреки че има някои неща, които очевидно не са по-добри в новата версия – като например мащаба на компонентите (в новата версия са микроскопични), то в общия случай промяната е за добро.

Най-атрактивното нещо в играта са магнитите, които се движат върху вертикалната дъска. Тук група заблудени ученици пингвини бягат от час, за да влизат в гробницата на древната кралица да търсят готини артефакти. Междувременно вътре има мумия (естествено, че има мумия), която се изживява като нощния пиян пазач и неориентирано търси малките келеши, за да ги изгони от дома й, че да не вземат да счупят нещо.

Играта е до пет човека. От два до четири пингвина се движат от едната страна и се опитват да открият конкретни артефакти. Който пръв успее да си събере неговия комплект печели играта. Да, играта не е кооперативна.

От друга страна… от другата страна… е играч в ролята на мумия, която не знае къде се намират точно пингвините, но получава следи от време на време и разчита на алчността на малките дрисльовци.

Играчите с пингвините виждат през цялото време къде се движи мумията, тъй като всяко нейно движени от едната страна се отрязава от другата. И ако така стане, че мумията мине през поле с пингвин се чува крайно задоволителен „клик“, след което пингвина се оказва върху магнита на мумията. Не съм техничар и не разбирам от… ами от почти нищо по принцип, и не знам точно как се случват тия шашми с магнитите, но гарантирам, че движенията и кликванията работят безотказно.

Механиката на движение се извършва посредством зарове. Когато сте на ход хвърляте няколко зара, които ви дават различни опции за движение, и можете да хвърляте наново колкото си пъти искате, но всеки път, когато хвърлите символ с мумия, отделяте този зар и той дава екстра движение на мумията. В един момент ще се наложи да вземете всички отделени зарове и да ги хвърлите, но тогава мумията ще избухне с дори още движения.

Без да навлизам в детайли – движението на пингвините се извършва посредством push your luck механика.

Имам един огромен проблем с тази игра и това е балансът. Играл съм играта 5-6 пъти с различна бройка и играчи в различна възраст, като съм бил както мумията, така и пингвин. Както казваше един колега „всички сме били делфини“, но и до там ще стигнем. Какво? А, да.

Проблемът ми е, че във всяка игра винаги мумията е печелила и то убедително – без да даде шанс на останалите. Не знам, може би правим нещо не както трябва или пък има добър и лош начин на игра с пингвините. Каквото и да е, фактът е, че страните не са равностойни. Моят пет годишен син ме е смазвал с мумията и то без да му давам. Но това може би нищо не означава, защото аз съм тъпак, а той е гений.

Заключение

Pyramid of Pengqueen е добра семейна игра, която можете да играете с децата си и от време на време да я ползвате като филър с геймърските си дружки. Всъщност, нека не изкарваме играта извън рамките на семейното удоволстване, защото не мисля, че очакването ви трябва да бъде за стратегическа игра. Да, има тук-там някои тактически решения и блъф елементи. Може да се каже, че това е детската версия на Specter Ops и подобни, така че ако искате да вкарате малките си маниаци в хобито, Pyramid of Pengqueen би била добра стартова дрога. Но не е за вас – хардкор играчите – стойте си на по-тежкото. Това няма да го усетите.

ПЛЮСОВЕ:

  • Асиметричен геймплей
  • Подобрена естетика от оригинала
  • Механиката с магнитите работи безотказно
  • Играта е подходяща и за деца

МИНУСИ:

  • Магнитите са микроскопични
  • Който играе с мумията вероятно ще спечели
  • Не вземайте наркотици. Не е яко.

 

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*