Odin’s Ravens – Лети, гардже, лети!

След вчерашните странни гарвани, днес е време да се поукротим с нещо леко, просто и напълно ясно. Време е да докажем, че гарваните не са чак толкова лоши, колкото „Kuro” ни ги описва. Приликата с Ravens of Thri Sahashri не е само това. И двете игри са преиздадени по-стари заглавия. И двете игри са от Osprey Games. И двете игри са с отлични компоненти!

Кутията, типично за някои от игрите на Osprey, се отваря като книга и вътре ще откриете три тестета с отличен арт и качество. Това, което ще ви направи впечатление обаче е изключително странния формат на картите. Те са дълги и тънки. Забравете да намерите протектори.

Да, сигурно и с по-нормални, или поне Диксит тип, карти играта можеше да се размине, но да си призная, странният формат ме кефи. Ето пак. Странности. Гарантирам ви, това е единственият малък елемент странност, сякаш като малък почерк, колкото само да познаем кой е направил играта.

Темата е, както сте се досетили от името, е викингска… въпреки, че темата е по-скоро за домашни любимци, отколкото е  военн-брадвовглаворазбиваческа, така че нека укротим нърд страстите. Всяка година Один изпраща гарваните си Хугин и Мунин на земята, за да разучат какво се случва. През годините, братската любов на гарваните се е засилила и естествено, гарваните са започнали да не се понасят и да се състезават един друг за любовта на тате си, на когото изобщо не му пука, защото още преживява отпадането на Англия от европейското… два пъти!

Както разбирате, Odin’s Ravens е състезание между двама играчи, които движат гарваните си през цялата земя. Който пръв успее да обиколи света, печели.

Играта всъщност е изключително елементарна. В началото на играта на масата се нареждат 16 карти на почти случаен принцип. Тези карти са с две природни зони. Така се получават 32 зони, които трябва да се прелетят гарваните. Хугин и Мугин започват от една и съща карта (но единият е в долния й край, другия в горния) и целта им е да стигнат до края на реда си, да се качат на горния ред и да стигнат до старта на своя досаден брат.

И двамата играчи започват с еднакви тестета карти. Тестетата са два вида.  Едното е с „природни зони“, а другото – със специални умения. В края на хода си, играчът може да тегли от което си иска тесте, може и да тегли в комбинация от двете. Важното е да дръпне 3 карти (като максимум може да държи 7). Тази механика е същата като в Battle Line, но докато класическата Книция игра е супер тактическа и изисква мислене и преценяване, в Odin’s Ravens играчите с лекота ще изпраскат една игра за около 15 минути без изобщо да се напрягат.

По време на хода си, играчът може да играе колкото иска карти. За да се придвижи от едно поле на друго, играчът трябва да изиграе карта с природна зона, същата като следващата зона, върху която трябва да стъпи. Ако няма такава, или не иска, играчът може да даде две еднакви карти от друга зона. Често ще ви се случва, колкото и да е неприятно.

Освен това, ако така се случи, че са наредени няколко еднакви зони, щом играчът се движи, той се движи чак до края на поредицата.

Уменията са 4 различни карти, по две копия от всяка. Всяка една карта пък има избор от две умения. Така, ефективно, вие ще можете да ползвате 8 различни умения. Те варират от такива, които преместват вашия или на опонента гарван, такива, които завъртат картите с природни зони на масата, такива, които махат или прибавят зони, както и още няколко с подобни опции и манипулации.

И общо взето, играта е това. Докато четяхте това, можеше вече да сте изиграли една или две игри.

Заключение

Odin’s Ravens е един от най-добрите филъри за двама играчи, които съм срещал. Ако играта не заемаше толкова място, бих я сложил и като перфектна следобедна терасна игра.

Качеството на компонентите е чудесно, а правилата се обясняват за по малко от минута. Можете да играете играта с всеки, дори и с хора, които не са играли никога настолни игри. Да, никой няма да е УАУ впечатлен, но и целта на играта не е ви изсмуче емоциите. Играта свършва преди да е започнала, но шарените и топли цветове я правят подходяща и за игра с вашите деца. И да, в играта факторът късмет е доста основен, но мисля че в случая е по-скоро плюс. 

Темата е окей, въпреки че едва ли ще влезете в нея, или пък дори ще обърнете внимание на нарисувания Локи върху картите с действия. Идеята си е това да е чисто състезание с гарвани.

Не знам какво повече да кажа – това е бърза и инутитивна игра, която няма да ви ангажира и да остави траен спомен във вас, но пък геймплеят е занимателен, рефлективен и ви дава възможности за готини ходове тук и там. Да, препоръчвам я.

ПЛЮСОВЕ:

  • Готина кутия
  • Готини компоненти
  • Лесни и интуитивни правила
  • Светкавичен геймплей

МИНУСИ:

  • Заема повече място, от колкото очаквате

[divider]

Играта можете да откриете в сайта на производителите.

[button color=“green“ size=“big“ link=“https://ospreypublishing.com/odin-s-ravens“ target=“blank“ ]Osprey Games[/button]

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *