Архив на категория: Новини

ТРИ…ТРИК…ТРИКАЗКА.

Дойде и това време да се продуцират повече игри в нашата родина и днес ще ви представя проекта „Триказка“ на Boarderia.

Нека да започнем от тук. България е малка страна, но с богата природа, фолклор и история. Има много извори, от които да черпим своето вдъхновение за нашите проекти. Така са направили и авторите на Триказка. Съчетали са бита с фолклора и са го допълнили с въображение.

Не бях помолен, а имах честта да тествам това произведение на съвременния български бордгейм дизайн. Ще си кажете „Какво толкова ги възхваляваш тия, я гледай колко български игри започнаха да излизат всяка година.“, но няма да сте прави, защото не става въпрос, а и никога не е ставало, за количеството преди качеството.

Мнозина от вас са я тествали в различен период от нейното създаване, а и екипа все още изглажда детайлите по механиката и правила. За това аз ще ви споделя личните си впечатления от плейтеста, който направихме у нас, а вие ще прецените до колко това ви е полезно като информация и дали трябва да ми се доверите.

Ще започна с единственото нещо, което ме затрудни – оформлението на книжката с правилата. Отне ми извесно време да подготвя компонентите, защото нямаше никакви картинки показващи отделните компоненти, по които да се ориентирам кое какво е в началото. Важното, е че авторите на играта са отворени към градивна критика и предложения и това в крайния вариант ще бъде изчистено. Самите правила са добре структурирани и разяснени. Бързо се вниква в историята и сюжета на играта. Стартовия куест също има въвеждаща функция за играчите.

Сетъпа на играта е интересен, защото всеки от тримата(това е заложения брой играчи, ни повече, ни по-малко) играчи получава различно пророчество, на което да вярва и спрямо него си избира подходящ герой за игра. Едва в края на „миналото“(първия от двата етапа в играта) когато ви свършат теренните плочки, на случаен принцип се тегли едно от трите пророчества и се пренасяте в „бъдещето“ (втория етап от играта)  за да видите неговото изпълнение. Всеки от героите си има дашборд, който дори и прототипен стои издържано и впечатляващо. Всички сектори са обозначени с цифри или синволи, а само специалните умения са с текст, защото са различни за всеки герой.

Следващия елемент, на който искам да обърна внимание са теренните плочки – тип „Каркасон“. Разликата тук е че са разделени с мрежа на четири равни полета в квадрат, по които да се движат нашите приключенци. По плочките има различни синволи и обекти, някои постоянни, други временни, докато не бъдат взети или не изпълнят своето действие. Има и прегради спиращи хода на героя, като по този начин го карат да заобиколи даденото препядствие и да се забави. Поставянето им е основен елемнт от механиката на играта и подобно на „Диабло“  и още няколко дънджън компютърни игри от близкото минало, представлява разкриване на картата в реално време. Поставящия решава, коя от четирите страни да допре до своята плочка и от коя страна това да се случи. По този начин само с две плочки имате 16 различни комбинации. Ами ако плочките са 20?

Като всяка игра от подобен тип и тук имаме карти със съкровища, които са разделени в три категории. Интересна механика е хвърлянето на къстъм зар за определяне на наградата от даденото съкровище. Играча хвърля три зара и в зависимост от получения резултат „печели“ една от трите опции на картата. Има вариант и нищо да не вземете ако хвърлите празен резултат. Прави ли ви впечатление как почти всичко е „три“?

Подобно на тях са разделени и картите за битките, отново на три нива. Но тук вече всяка карта отговаря на даден противник, съответно, колкото по-високо ниво е картата, толкова по-опасен е противника.

Тоукъните за маркиране по терена са пластмасови, което в повечето игри се води „Делукс“. Също така качеството на компонентите за прототип е на много високо ниво (по-добро от на някои игри на пазара).

Няма как да не обърна внимание на изчистения и прецизен дизайн на кутиите. Не знам дали това ще е крайния вариант, но дори на този етап стои като завършен продукт, който бих си купул.

И за финал оставих най-доброто…миниатюрите разбира се. Що е то Дънджън без фигурки? Не знам, аз само работя тук!

Та за фигурките, скалата на прототипите е около 28мм, но с правилни пропорции. Т.е. са с по-тънки крайници и оръжия. Детайла им е супер, защото са отпечатани на резинов 3Д принтер, а там вече се правят всички мострени фигурки за такъв тип игри. Надявам се зареди пропорциите финалните миниатюри да са поне 32 мм, за да не се загуби от детайла при масовата продукция. На груповата снимка се забелязва, че част от детайлите липсват (рогата и оръжията), но това е в следствие на крехкия резин. Материала е такъв, че прави страхотен остър детайл, но не е подходящ за пренасяне и многократна употреба. И въпреки тези транспортни дефекти, детайла на живо е удивителен. Дизайна на героите е взаимстван от нашенския фолклор. Хубавото е, че не стартирате с джудже, варварин, елф и магьосник, а примерно с „Неродена мома“, Сребърния елен„ и „Слънце и месец(луна)“, като последното са два героя в едно, всеки стъпил на половин база и в даден момент от играта могат да се разделят, като ползват едни и същи характеристики.

Освен тук в играта ще срещнете много такива интересни и раздвижващи сюжета моменти, както в битките, така и в съкровищата.

В заключение ще кажа, че „Триказка“ определено не е поредния „дънджънкрол“ с преправени правила от класическите заглави. Играта си има свой авторски свят, механика и дизайн и по нищо не отстъпва на чуждоезиковите си съперници. Пожелавам ви ако не сте я пробвали, да се впуснете в нейните приключения възможно най-скоро.

Пъзелтон – ново приключение из цяла София

Приятели, повечето от вас знаете, че аз съм фен на всякакви на всякакви офлайн приключения. Дори нашият екип е създавал няколко такива – търсенето на съкровища преди две години, или шпионското ни събитие от тази година. Приключението ни с обикалянето на искейп стаите из София е описано в сайта, а аз самият бях замесен сериозно в измислянето на една от най-новите стаи.

С други думи, всяко подобно нещо, което се появи привлича моят искрен интерес.

Когато такова събитие се организира от наши приятели обаче, това звучи дори още по-вълнуващо!

Този уикенд клуб Mulligan и БГ Имане организират голямо търсене на съкровища из цяла София, в което аз и моето семейство ще се включим с огромен ентусиазъм. Ние и без това последно време си правим нещо като мини Amazing Race с агресивно обикаляне на туристическите обекти в страната, така че Пъзелтон ни хвана точно в десетката. Цената е малко по-висока от това, което бихте платили за искейп стая, но пък стаите са един час, а това е два дена. 

За да дам по-точно описание на събитието, ще цитирам авторите:

48-часово приключение – маратон от решаване на логически ребуси и пъзели, което да тества вашите логически и дедуктивни умения! Играта е от тип treasure hunt: приключение, в което търсите предмети и решавате последователност от загадки, следвайки скрити и не толкова скрити улики. Може да бъде сравнено с огромен escape room на открито!

– 48-часа не са ли много? Всъщност очакваната продължителност на играта е между 6 и 8 часа, като официалният й старт е в 20.00 часа в петък, 29-ти септември, а крайния срок за решаване на загадките е 20.00 в неделя, 1-ви октомври.

– Кога и как може да се играе? Решение на всеки отбор е кога да започне, кога и дали ще вземе почивка и колко интензивно ще проведе своята игра. Единственото условие за успешното приключване на играта е решаването на всички загадки до крайния срок на играта в неделя, 20.00 часа.

Награди ще има, но те са по-скоро символични на фона на приключението, в което ще се впуснем.

Ние ще сме там!

Очакваме ви!

[button color=“green“ size=“big“ link=“https://www.facebook.com/events/337292766741484/?fref=ts“ target=“blank“ ]Запишете се[/button]

 

BigBoxGamers гарантира

Последните няколко месеца нашият екип се разрасна доста. Поради тази причина решихме да мислим за рубрики, които да включват повече от нас. Решихме да се възползваме от числеността си и да ви даваме различни гледни точки. Типичен пример за това са нашите препоръки. Когато пишем ревюта обаче, ние ги пишем от едно име – от името на автора. Това е само неговата гледна точка и неговото лично предпочитание. Ние се стараем да ви покажем всички страни на играта, независимо дали ни харесва или не, но както се очаква, ревюто е тенденциозно и целта е да разберете какво точно този човек мисли за нея.  По този начин ако следите един или друг автор ще знаете, че можете да разчитате на неговата преценка. 

Както споменах обаче, това е само една гледна точка. Ако не ни познавате все още толкова добре, ние решихме да започнем рубрика, в която ще ви представяме игри, които всички (или поне почти всички) от екипа харесваме. Всъщност, това ще са игри, които не просто харесваме, а които смятаме за отлични. Това е доста трудна и амбициозна задача, защото вече не сме малко и много рядко откриваме абсолютно сходни мнения за игра. В нашият екип има хора, които харесват тематични игри, хора, които харесват евро игри, хора, които харесват картови игри, такива, които харесват леки игри, такива които харесват тежки и такива, които харесват странни игри. Така че, когато открием общо мнение, ние можем да гарантираме, че това е игра, която не просто смятаме, че има нещо в нея, но очевидно се харесва от различни групи хора. Тоест, със сигурност няма да сгрешите ако си я купите. 

Как оценихме, че една игра може да бъде гарантирана от нас?

Направихме таблица, в която всеки може да вкарва игри и да ги оценява с оценки от „-2“ до „+2“. Ако някой не гласува, значи не е играл играта. В този момент в таблицата имаме 11 души. При всяка игра, която ви представяме като наша гаранция ще ви казваме колко души са гласували и общия резултат. 

Надяваме се това да бъде една наистина полезна серия от статии.

 

Най-успешният фестивал на настолните игри!

Приятели, изминалата събота се състоя едно страхотно събитие в Борисовата градина. „Ден на настолните игри“. Според моето скромно мнение беше най-доброто събитие свързано с настолни игри у нас до този момент. Това не се дължи просто на хилядите хора, които минаха през деня, нито на целодневната игра, а на това, че страшно много хора се запознаха с нашето обичано хоби. Според мен, това беше най-добрата „евангелизация“ на настолните игри, която се е осъществявала досега в България. Както обикновено, всякакви магазини и организации представяха своите продукти, измисляха игри, турнири и занимания. Видях много познати от тази общност и всички се забавляваха с нас. Абе… яко беше!

 

Аз изключително много се вълнувам, защото ние имахме възможността да участваме в този фестивал. Беше уморително, но това изобщо не ни притеснява, защото преди всичко и ние много се забавлявахме. Представяхме много игри, обучахме малки и големи, разказвахме какво представляват настолните игри пред нови хора – деца, възрастни и дори още по-възрастни. Давахме интервюта насам-натам… очаквайте скоро и ежеседмична рубрика за настолните игри по телевизията.

Тук е моментът да благодаря особено много на моят екип за безценната помощ, която оказа. Особено много на Камен и Ивайло, които не се спряха да обикалят цял ден масите и да запознават хората с игрите. Също така  и на Жоро (Шарки), който помагаше на нашият щанд, когато аз бях зает също да разказвам правила. Разбира се и на Жоро, който снимаше и на Неди, който изготви първия брой на списанието ни BigBoxGamers Ретро. 

Камен в действие.
И рицарите четата нашето списание.

Ние предлагахме голямо количество игри от нашите колекции, които хората просто можеха да вземат и да играят колкото си искат, като преди това им обяснявахме всички правила. Раздавахме списания със статии и подарък книгата-игра СИВИ.

„Знаете ли какво представляват съвременните настолни игри, или както още се наричат дизайнерски?“

Това, което обаче според мен беше големия хит на нашия щанд бяха лововете на съкровища.

Първият лов, с автор Георги Димитров (Шарки) мина доста успешно с добри участници и успя да се разреши за два часа, но нека го оставя него да говори.

Първият ни лов на съкровища, който започна в 11ч. въпреки бавния си старт, скоро се превърна в хаос от хора, които идваха взимаха улики, даваха предположенията си, отговаряха на въпросите ни и тичаха обратно. Имаше един момент, в който имах притеснения дали не сме го направили много труден, тъй като първите, които се включиха имаха големи затруднения още с първата улика. Скоро обаче вече имаше трима участници, които започнаха бързо да решават загадките и изведнъж се оказаха едновременно на предпоследната, което създаде още повече напрежение и тръпка за участниците. Победителят успя да разреши всички загадки за малко повече от час, като направи само една грешка и не се наложи да му подсказваме нито веднъж. Вторият, който я разреши се справи с половин час по-бавно.

Наско, Веси и Марти – първите победители получиха награда играта Intrigue City.

Вторият лов беше мое дело и понеже беше доста труден имаше сравнителни съмнения дали ще може да бъде разрешен за три часа.

Първо, наистина не очаквах, че толкова много хора ще се отзоват и ще си отдадат пълните 3 часа в тичане и решаване на загадки. Десетки компании участваха и трябва да ви кажа, че не съм се забавлявал така от много време. Не вярвах, че мога да се сприятеля с толкова усмихнати хора, които измъчвах в тежък фитнес за ума и краката, но състезателния дух ме опроверга. Всички бяха много настървени за победа и почти всички вървяха близо един след друг. Скъпи участници, не знам дали е изглеждало така, но аз много ви съчувствах, когато ми носехте грешни отговори и трябваше да ви връщам стотици метри обратно.

Добре, че бях измислил система за наказания и подсказки, че да може да се спести малко от тези връщания.

Сред отборите имаше такива с огромни предимства. Имаше отбори, които се бяха разделили, като някой стоеше близо до нашия щанд, а останалите от отбора обикаляха. Също така имаше хора с колела. Колелото се оказа най-добрият приятел на ловеца на съкровища.  Имаше участничка, която се включи много късно в лова, но успя да достигне до последната улика благодарение на нейния най-добър приятел – велосипеда.

Въпреки това, сред участниците определено имаше фаворити, като най-големия сред тях беше геният на подобни загадки – Алеко. Той водеше всички с много през първата половина, но третата загадка го затрудни и това позволи на други да наваксат.

След ожесточена борба и ужасяващо тичане, особено на последната улика, победители се оказаха Борислав и Веселина. Наградата, която получиха беше осигурена от приятелите ни от Vermin Games и тя беше играта Bright Future.

Участниците, които достигнаха до последната следа!

Ако някой се интересува, тази седмица ще пусна цялата история на „Приятелю от това време“, тъй като само финалистите имаха възможност да прочетат нейния финал.

Всички споделиха, че са се забавлявали, дано наистина е било така, защото това беше нашия пръв опит в подобно нещо като Лов на съкровища, както и първо участие във фестивал. 

Надявам се скоро пак да се срещнем и пак да ви измислим нещо, с което да ви помъчим някой друг час.

[divider]

За още снимки от фестивала, следете фейсбук страницата ни, като кликнете на бутона отдолу.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://www.facebook.com/BigBoxGamers“ target=“blank“ ]BigBoxGamers[/button]

Battalia – отлична българска настолна игра!

Изминалата събота имах възможността да пробвам най-новата българска игра, която скоро се очаква да излезе на пазара – Battalia. Тя е дело на Александър и Леда Герови, които също така са собственици на Фантасмагория. 

Аз бях част от тестова група, която имаше за цел да тества дали правилата са ясно и добре написани. След това изиграхме една игра. Днес искам да ви кажа за моя опит с Battalia. 

Това не е ревю, нито е подробно описания на играта, просто искам да изкажа първоначалното ми впечатление от една сериозна настолна игра на световно ниво. Опа… спойлер. 

Както и да е, когато седнах на масата не знаех почти нищо за играта, освен илюстрациите, които Сашо беше постнал онлайн. Честно казано, не съм впечатлен от името, нито от темата, но това е единствено мое мнение, защото стандартните фентъзи теми вече са ми не само скучни, но и леко са започнали да ме дразнят. За щастие, в тази игра това не е от такова значение, защото играта не е особено тематична, както повечето дек билдъри. 

Въпреки,= че ако ме познавате, знаете, че аз обичам темите в игрите и искам всичко да е тематично свързано с механиките, понякога харесвам и сравнително абстрактни игри. Вярно е, че не мога да нарека Battalia абстрактна, вярно е, че в играта няма почти никакъв „флейвър“, но все пак едва ли ще бъдете въвлечени дълбоко в темата. 

Няма да говоря за качеството на компонентите, защото това не беше финална версия, но като цяло илюстрациите и детайлните фигурки говорят за професионален подход към производството и към претенциозно позициониране на световния пазар. С други думи –  за Battalia не можете да кажете – „хубава, като за българска“. 

Геймплей

В основата си, това е стандартен дек билдър с малко собствени детайли, които освежават жанра. Във втората си основа – това е игра с поставяне на плочки (в този случай – карти). В третата си основа – това е американски тип игра с битки и завземане на градове… Освен тези неща, има още много допълнителни правила, които променят геймплея по един или друг начин. С други думи – това е смесица от няколко различни механики. Някои хора не обичат това и го наричат мешавица. Лично аз го смятам за оригинално, а и аз обичам многотията. 

Дек билдър, смесено с ходене по карта (dudes on a map)  съм го виждал единствено в Mage Knight. Само че онова е най-сложната игра, която някога съм играл. Battalia съвсем не е сложна. Дори можете да обясните правилата на някого за десетина минути. В играта просто има много неща – има месо

Дек билд частта е нещото, на което ще обръщате най-много внимание. Ще купувате единици, а с тях ще купувате артефакти и ще се биете. Артефактите са много силни и счупени…  в добрия смисъл. Аз не обичам добрия баланс, а смелите решения – нещо да изглежда твърде силно, ги приемам с отворени обятия. В тази игра, всеки артефакт ще ви се струва твърде силен, особено ако имате няколко копия от него в тестето. 

Всяка единица или артефакт има цвят и ще се стараете да се сдобивате с единици от еднакъв цвят. Ето защо ако при изтеглената ръка имате три или повече единици от еднакъв цвят ще можете да теглите определен брой допълнителни карти. Ако пък нямате, винаги можете да направите мълиган. Тоест, можете да изхвърлите ръката си и да теглите нова. Да, точно така – мълиган всеки ход. В началото ми се струваше, че това е твърде силно, но се оказа, че за цяла игра се направи само два-три пъти. Това е защото играчът избира или мълиган или кохорта (ако имаш от еднакъв цвят да теглиш допълнителни). 

Нещо много интересно, което открих в дек билдинга е, че всички единици са ценни. В повечето дек билдъри, след време по-слабите единици стават излишни. В Battalia обаче ако си пълниш тестето само със силни единици, тогава ограничаваш действията си, защото основните неща като строене на пътища, купуване на артефакти и дори правене на по-ниско ниво градове изискват първо ниво единици. Все още не знам дали това е добро или лошо, но във всеки случай е интересно и прави строенето на тестето по-деликатно и внимателно.

Стига за дек билдинга – каква е целта? 

Целта на играта е да правите или завземате градове и да ги подобрявате до последно ниво. Играта свършва, когато някой има 5 града четвърто ниво или когато картата се напълни с плочки (в случая карти) с терен. 

Тук е и единственото ми оплакване с играта. Battalia продължава твърде дълго – отне ни 3 часа и още не бяхме завършили, когато се наложи да си тръгна. Разбира се, това беше първата ни игра и вероятно можем да снижим времето до 2 часа следващия път. Като за дек билдър е твърде много… от друга страна Mage Knight продължава 3-4 часа, така че и това го има. Във всеки случай няма да скучаете. Винаги има какво да направите, винаги има какво да планирате. Тестето ви ще ви позволява да правите интересни комбинации, а изхвърлянето на карти, които вече не искате не е толкова трудно. 

В играта има и значително количество време, в което ще чакате да ви дойде вашия ход, но това е проблем, който се среща в абсолютно всички дек билдъри. Но! Повечето дек билдъри са най-добри с двама или трима точно заради големия даун тайм (време за изчакване), но в Battalia това не е точно така. Въпреки че не съм играл играта с двама или трима, усещам, че ще е най-добра с четирима. Това се дължи основно на движението по картата и строенето на замъци и пътища. По-вълнуващо е и по-непредвидимо, когато по картата се разкарват няколко различни гада, от колкото само един и той да си прави нещо самичък в другия ъгъл. С други думи – добро взаимодействие, но с доста време между ходовете. 

Открих и още един малък потенциален проблем. Единиците се купуват с провизии. Провизиите са карти, които влизат в тестето ви само, когато си купувате единици. Ако изхвърлите всичките си провизии сте яко закъсал. Нямате провизии за единици, а единиците са единствените, които ви дават провизии. С други думи, трябва да се внимава и да си пазите провизиите, въпреки че в повечето подобни игри обикновено има механики, които да оправят този проблем. Примерно, да се ползват други карти за провизии или нещо друго. Не знам дали Сашо е открил начин да се справи с това или просто ще разчита на хората да не правят грешки, но съм сигурен, че това може да доведе до фрустриращи моменти.

Заключение

Battalia е отлична игра на световно ниво и определено има оригинални неща в нея. Това е геймърска игра с много месо и дълбочина, но със сравнително прости и изчистени правила. Основните две механики са „строене на тесте“ и „слагане на плочки“, но с движение по пътища и пичове по картата. Всяка механика съм я виждал в други игри, но всичко смесено образува една приятна и хомогенна сплав, която работи перфектно. Няма текст никъде, освен по правилата и отнема един-два хода да свикнете със символите, но след 20 минути игра вече ще знаете какво правите и към какво се целите. Преиграваемостта е доста голяма, защото не зависи от броя на картите, а от тяхното комбиниране и най-вече от взаимодействието между играчите. Играта е агресивна и награждава нападателните и уверените играчи. Битките се печелят трудно и няма награда за победителя, но това някой да загуби фигурката си може да е жизнено важно, защото фигурки не се изкарват толкова лесно. От друга страна, дори и да нямате фигурки, винаги можете да си подобрявате инфраструктурата и градовете. 

С други думи, останах повече от приятно изненадан и жестоко ви препоръчвам да си купите играта веднага щом излезе на пазара. Знам, че аз ще го направя. 

P.S.

Съжалявам за липсата на снимки, но от месец ми е развален телефона, с който снимам всичко…

[divider]

За повече информация, можете да следите фейсбука на Фантасмагория, като кликнете на бутоните отдолу.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://www.facebook.com/fantasmagoria.bg“ target=“blank“ ]Фантасмагория[/button]

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://www.facebook.com/Battalia.bg?fref=ts“ target=“blank“ ]Battalia Facebook[/button]

 

Каним ви на рождения си ден! Ще има подаръци!

Приятели, на 22-ри Януари, BigBoxGamers навършва две години! Така се случи, че Boardgamegeek също има рожден ден на тази дата. Случайност? Не мисля.

Отново благодарим на всички, които ни подкрепят и за да не сме празнодумци, този път решихме и да организираме нещо мъничко.

Клуб „Трите трола“

На рожден ден обикновено се подаряват подаръци, точно заради това, ние решихме ние да го направим.

На 31-ви ще празнуваме в клуба на нашите приятели„Трите трола„!  Каним Ви най-сърдечно да присъствате на това непретенциозно събитие. Ще играем цял ден игри, ще ви почерпим с това онова, а накрая на вечерта ще подарим три календара, изработени от нас и също така – една игра!

Клубът ще е затворен за нас, така че от вас се изисква само да кажете, че сте там за рождения ден на BigBoxGamers. Така не само ще ви допуснат, но и ще ви запишат името, с което да участвате в томболата по-късно вечерта.

Ние ще носим много игри, в клубът също има стабилно количество, но ако вие искате, можете също да донесете свои игри, които всички да цъкнем.

Както казах, това е едно малко и непретенциозно събитие, в което ще се съберем да се запознае и поцъкаме цял ден!

Едно предупреждение! Местата са ограничени, така че колкото по-рано дойдете, толкова по-добре. Планираме да играем от 12 на обяд до 12 вечерта!

Входът за събитието е напълно безплатен! (През останалото време се плаща вход за игра… който също е незначителен, между другото).

За подробности и редовни обновявания, запишете се в събитието ни във фейсбук!

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://www.facebook.com/events/878156498897237/“ ]Запишете за Рождения ни ден[/button]

BigBoxNews 29.09.2014

Essen Spiel ’14 наближава и все повече издатели споделят за своите игри на събитието. От Flatline Games обявиха новата си игра – Robin; от DV Giochi три нови игри – Dark Tales, разширение за нея Dark Tales: Snow White и нов BANG! – The Valley of Shadows; от Indie Boards and Cards всички KickStarter проекти, които бяха изпълнени – Coup: Reformation, Dragon Slayer, The Resistance: Hostile Intent & Hidden Agenda и Flash Point: Honor & Duty; от Yay! Games – нова игра под името Frankenstein’s Bodies. Boardgamegeek.com са пуснали списък с всичко останало, за което нямаме място да напишем тук.

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://boardgamegeek.com/geeklist/170756/spiel-2014-preview“ target=“blank“ ]Повече за игрите от Essen[/button]

Plaid Hat Games за съжаление няма да са готови с новoтo си разширение за Summoner Wars преди Essen Spiel ’14. За да чакаме по-спокойно са пуснати и снимки на две от новите армии – Jungle Shadows и Vargath Vanguard. Първата е алианс между елфите от джунглата и елфите от сенките, а втората е изцяло изградена около велик духовен лидер, Moyra Skylark. Ние като видни фенове на призоваване и война също чакаме с нетърпение!

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://www.plaidhatgames.com/games/summoner-wars“ target=“blank“ ]Повече за Summoner Wars[/button]

Преди 5 години Games Workshop издадоха Space Hulk в лимитирана серия, която никога няма да бъде пусната пак. Никога… до сега. Появиха се снимки за ново издание на Space Hulk, което ще включва самата игра от 2009-та, 4 нови сценария и един куп модели и броячи. Ще можем отново да хванем маринките и да се постреляме с Genestealer-ите!

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://www.games-workshop.com/en-GB/What’s-New-Today-from-the-White-Dwarf-Team/2014/09/11/Man-versus-alien-in-desperate-battle“ target=“blank“ ]Повече за Space Hulk[/button]

NSKN Games са пуснали статия за създаването и развитието на новата им игра, Progress: Evolution of Technology. В нея Andrei Novac разказва как идеята е била за игра тип цивилизация – създаването на цяло общество. Тъй като най-забавната част от това е било технологичното дърво, от NSKN решили да направят игра около тази идея. KickStarter проектът на Progress: Evolution of Technology беше успешен и играта ще се появи на Essen Spiel ’14, а ние отворихме нашето копие и съвсем скоро ще имаме ревю! (ще ви издам една тайна – играта е много добра!)

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://nskngames.blogspot.com/2014/09/designer-diary-progress-evolution-of.html“ target=“blank“ ]Повече за създаването на Progress[/button]

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://bigboxgamers.com/progress-evolution-of-technology-unboxing/“ target=“blank“ ]Отваряме кутията на Progress в това видео![/button]

Privateer Press пуснаха най-очакваните си продукти за 2014.

  • Iron Kingdoms Full Metal Fantasy: Monsternomicon е добавка към наградените Monsternomicon книги и ще бъде съвместима с Iron Kingdoms Full Metal Fantasy Roleplaying Game и планираната за 2015 Iron Kingdoms Unleashed Roleplaying Game.
  • Level 7  [INVASION] е полу-кооперативна игра за защитата на планетата. Заглавието продължава историята от Level 7 [OMEGA PROTOCOL] и в него от трима до пет играчи ще се опитат да оцелеят в апокалиптична извънземна инвазия.
  • WARMACHINE High Command: Faith & Fortune е новото голямо издание за декбилдинг поредицата High Command. Кутията включва четири нови фракции, нови локации и Winds of War карти, съвместими с други издания на High Command. Цялото издание съдържа 386 карти.

За нас най-интересно е къде продължава историята от поредицата LEVEL 7!

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://privateerpress.com/privateer-press-expands-its-worlds-with-three-major-releases-today“ target=“blank“ ]Повече за новостите от Privateer Press[/button]

BigBoxNews 15.9.2014

Още зарчета-герои!

Играта със зарове на Wizkids Marvel Dice Masters: Avengers vs. X-Men се превърна в голям хит и издържа на очакванията, като в момента е може би най-популярната игра със зарове, въпреки проблемите с достъпност и количество в началото. Появила се е информация за следващите издания на заромайсторството – Uncanny X-Men, DC Dice Masters, D&D Dice Masters и Age of Ultron, като последните три трябва да се появят през 2015. И понеже всички сме скептични и невярващи, за нас Wizkids пуснаха и снимки на картите, които ще бъдат включени в новото X-Men издание. Играта си остава същата, но ще има няколко нови механики и много нови опции за събирането на отбор. Ще се мятат зарове!

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://www.clevermovegames.com/2014/09/13/new-uncanny-x-men-dice-masters-spoilers/“ ]Повече за новите герои[/button]

Ще спасим света от чумата СЪС ЗАРОВЕ!

Z-Man ще имат силно представяне на наближаващият Essen Spiel, обявявайки новости за Каркасон, Пандемия, както и нови игри, които ще се появят на немското експо. В разширението за Каркасон: Gold Rush ще има каубои, индианци и най-вече злато! Новата игра Pandemic: The Cure ще е Пандемия със зарове – по-кратка и по-лека версия на играта… за по-лесна не е сигурно. Играта провокира нашия интерес със механиката си, която позволява на играчите да мятат заровете си колкото пъти искат, докато не са доволни, но след всяко мятане се доближават по-близо до следващата епидемия. На щанда на Z-Man ще има и ново разширение за Terra Mystica, други изцяло нови игри и ще си струва да се погледне!

[button color=“blue“ size=“small“ link=“https://www.facebook.com/ZManGames?fref=ts“ ]Повече за новостите от Z-Man[/button]

Спокойно, в самата кутия няма паяци.

Days of Wonder пожънаха голям успех с големият хит на GenCon – Five Tribes (ще пишем за нея, но не казвайте на никой!). Сега са решили, че феновете на Small World заслужават подарък – на Essen трябва да се появят две разширения за малкият свят – изцяло новото A Spider’s Web и промото от KickStarter-а за Small World 2 – Royal Bonus. Във всяко от тях ще има по три нови раси и три нови умения. Самият A Spider’s Web ще бъде и в малко по-голяма кутия, за да си събирате токените от Small World на едно място. И защото това явно не е достатъчно, ще се появят и две малки разширения за Small World, които са свършили, но е време да се върнат – Necromancer Island и Leaders. В малкият свят се появяват все повече раси и става все по-тясно!

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://blog.daysofwonder.com/2014/09/08/small-world-a-spiders-web-come-into-my-lair/“ ]Повече за новите разширения на Small World[/button]

Арената на легендите.

Czech Games Edition обявиха нещата, които са планирали за в бъдеще. Vlaada Chvatil е приготвил разширение за Tash-Kalar: Arena of Legends – фракцията Everfrost, които ще замразяват противника и ще ползват ефектите си когато искат, вместо когато се появят. Самите CGE благодарят на Rio Grande и Z-Man за помощта с дистрибуцията, но вече са способни да се справят сами. И тъй като вече ще си издават игрите сами, на пазара ще се появи парти играта на Vlaada – Bunny Bunny Moose Moose, която не е била разпространена достатъчно. Други игри, които ще бъдат издадени отново са Shipyard, Last Will, Dungeon Lords, Dungeon Petz и техни разширения. За да сме доволни всички, ще има нова игра – Alchemists и юбилейно издание на Dungeon Lords: Happy Anniversary.

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://czechgames.com/#left“ ]Повече за Czech Games Edition.[/button]

Катан в Египет, защото само там не сме го играли!

Mayfair Games обявиха най-новият Catan: Ancient Egypt. Играта ще се появи на Essen, но официалното издаване е планирано за ноемрви. В античният Египет играчите ще събират и търгуват с ресурси, ще строят малки селища и големи храмове, но истинските новости са помощ от боговете и великата пирамида. Също за Catan, Bontom Games работят по безплатна, лека онлайн версия на класическата игра, наречена Catan Anytime. Mayfair Games са казали, че ще се радват да излязат от бета версия на играта, но това не се случило все още. Скоро ще можете да играете Catan и online, което е добре за тези от нас, които не сме я играли от много време.

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://www.mayfairgames.com/news.php?id=307″ ]Повече за Catan Anytime[/button]

 

От Handelabra навлизат в игрите за таблети – ще се появи мобилна версия на Sentinels of the Multiverse за iPad и Android, като се обмисля вариант и за други платформи, например PC (А ДАНО!). Играта ще се играе самостоятелно или ще се подава един таблет за Multiplayer, но тъй като това е кооперативна игра, едва ли ще е проблем. Началното издание на играта ще започне с всичко, което се съдържа в Enchanced Edition кутията: 10 героя, 4 локации и 4 лоши. Интефейсът изглежда страхотно и ние нямаме търпение да повикаме героите и да се сбием със силите на злото!

Героите и лошите във вечна схватка.

[button color=“blue“ size=“small“ link=“http://sentinelsdigital.com/“ ]Повече за Sentinels за таблети[/button]

Какво ново в BigBoxGamers

Приятели, време е да се захванем за работа. И то каква работа! С огромна любов и страст, нашият ентусиазиран екип е щастлив да се завърне. Всяко нещо в този свят е създадено да се развива и ние също се опитваме да го правим!

Искам да ви благодаря, че сте с нас, но също така и искам да благодаря на всички хора, които пишат, снимат, администрират и помагат с техническата част. Знам, че всеки един от вас е зает с работа, семейство и просто липса на свободно време. Само мисълта, че вие отделяте време и то за без пари, показва колко отдадени сте на каузата да разпространим това толкова забавно, приятелско и като цяло топло хоби!

А сега за новостите в BigBoxGamers

Връщаме видеата

Вече можете да очаквате видео на всеки две седмици. Видеото може да е ревю, обяснение на правила или просто геймплей сесия.

Връщаме подкастовете

 Оказа се, че към тях има интерес. Както към слушане, така и към участие. Така че в седмиците, когато няма да има видео, планираме да има подкаст. Чувствайте се свободни да ни пишете ако искате да се включите или просто искате да ни предложите тема.

Нови рубрики

Основната ни цел е да бъдем полезни, така че още тази седмица започваме с ежеседмичната ни рубрика „BigBoxGamers препоръчва“. В тази рубрика, ние ще ви препоръчваме игри, които да отговарят на вашите изисквания. Дали ще бъде препоръка за „игри за двама“ или „зомби игри“, това вие ще решавате, тъй като ще пускаме запитване във фейсбук. Все пак първата ни статия ще бъде „BigBoxGamers препоръчва: „Игри за приобщаване на нови хора в хобито“

Следващите две неща са напълно нови и за нас. Затова ви препоръчвам да натиснете бутоните, за да разберете повече.

Първата e-mail интерактивна книга 

Това е нова услуга, в която силно вярваме и в която хвърляме много усилия. Цял месец ще бъде напълно безплатна, защото искаме да ви се отблагодарим за подкрепата. С удоволствие бихме чули отзивите ви за нея.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/e-mail-interaktivni-knigi/“ target=“blank“ ]Какво е това?[/button]

Дарение за сайта

Приятели, много пъти сме споменавали, че правим всичко за без пари. Дарението не променя това. Можем да ви гарантираме, че пускаме тази опция изцяло за поддръжка на сайта и оптимизиране на качеството.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/donation/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F/“ target=“blank“ ]Защо да даря?[/button]

[divider]

Освен всички тези неща, ние сме в постоянен процес на измисляне на нови рубрики, търсене на интересни материали и опити да се свързваме с известни за нашето хоби личности за интервюта.

И пак ще напомня – ако има хора, които изявяват желание да пишат, говорят или снимат за хобито и споделят каузата ни – пишете ни и станете част от нашия екип, който е сериозен в това да не се взема на сериозно.

BigBoxGamers излиза в лятна отпуска

Приятели,

време е да си починем за малко, за да можем да съберем сили и да подготвим нови проекти за сайта.  Имахме много силна година, разширихме екипа, завързахме нови запознанства и подобрихме това, което имаме. Това означава само едно – след почивката ще имаме още по-силна година!

Благодарим ви, че сте с нас, защото хобито ни все още не е толкова популярно, колкото ни се иска. Но ние правим всичко възможно това да се промени.

Сега ще почиваме един месец, но в началото на септември се връщаме с пълна силна. Обещаваме ви, че ще има нови неща още със старта на новия ни сезон.

Междувременно, ние продължаваме да търсим нови автори и идеи, така че ако някой от вас проявява желание, може да се свърже с нас от тук или да ни пише във фейсбук.

Пожелаваме ви страхотно лято!  Препоръчвам ви морето, тъй като само там май не вали.