Mysterium – хитова игра с призрачни асоциации

Няма човек от света на настолните игри, който не е чувал за големия хит от миналата година, който всъщност се популяризира с новото издание от тази година.  За тези, които все пак не са запознати, Mysterium е  украинска игра, издадена от полска компания и преиздадена от френска компания, след което е преведена и дистрибутирана от американци… с клонове из цяла европа. А, да – сега играта е преведена и се разпространява в България от българска компания (Paladium Games).

Доста светски път е видяла тази игрица, да не говорим за популярността, с която се сдоби след като няколко известни ревюъри с пяна на уста я препоръчаха.

Преди всичко ще кажа следното – тези ревюъри определено са били прави… но няма да ме видите да се лигавя по пода и да ближа гърба на кутията.

Какво е Mysterium?

Често сравняват играта с Dixit. Това сравнение има солидна основа, но ще отида по-далеч и ще кажа, че Mysterium е инженерно изработеното дете гений на Dixit и Code Names. Въпреки, че Dixit никога не ми е била сред любимите игри, често съм имал чудесно прекарване с нея  с близки и приятели. Мисля, че Mysterium може да влезе в категорията, която любителите на асоциативната Dixit се намират. Даже бих казал, че Mysterium е една крачка по-напред към геймърството. Ако използвате Dixit да зарибявате нови хора, мисля è Mysterium трябва да бъде следващото малко по-силно хапче, което да затвърди зависимостта към нашето твърде пристрастяващо хоби.

Това беше абстрактно представяне на играта.

Какво всъщност е Mysterium?

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Това е напълно кооперативна игра (е… почти), в която един играч играе призрак, а останалите – медиуми в обладана къща. По време на играта, добрият дух ще дава сънища и видения на медиумите, за да им помогне да разберат кой е убиеца, на който е бил жертва. Ето и уловката. Самият призрак не е напълно убеден и ще даде няколко предложения от убийци, от които после медиумите ще трябва да изберат един.

Цялата игра се основава на асоциации!

Призракът получава огромен параван, където нарежда карти с картинки.

В средата на масата се слагат мнооого неща, така че си подгответе голяма маса.

 • Карти със заподозрени личности
 • Карти със заподозрени локации
 • Карти със заподозрени оръжия
 • Плочки между всички карти
 • Часовник, който брои ходовете
 • Плочка под часовника за токъни
 • Трак и голяма плочка за втората част на играта
 • Хартиени пликове пред всеки играч
 • Пионки и токъни пред всеки играч

Играта се развива в две части

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

В първата част, Призракът се опитва да подскаже на всички участници по отделно конкретни заподозрени личности, локации и оръжия. В началото на играта Призракът нарежда върху вътрешната част на паравана си по един персонаж, една локация и едно оръжие за всеки играч. Същите карти, но в по-голям формат слага на масата, заедно с още няколко, които служат само за да объркат играчите. С други думи, той през цялото време знае кой какво трябва да познае, но няма право да говори. Тогава как?

Призракът използва тесте от карти тип Dixit. Отново са толкова големи, а артът е пак толкова абстрактен и сравнително мрачен.

Призракът тегли няколко карти от тестето. Избира един играч и решава да му даде колкото иска карти.  Понякога повече карти биха помогнали, но в повечето случаи ще му е трудно да избере дори една, която да подскаже добре.

Когато някой трябва да познае, той показва картата на Призрака на всички и цялата група заедно обсъждат и предплагат. Крайната дума обаче има човекът, на когото е дал карта Призракът. След като той избере карта на масата, с която асоциира подсказката, другите могат да гласуват с ограничен брой токъни. Гласуват дали предположението е вярно или не. Ако те познаят се придвижват по табло, което ще има значение във втората част.

За седем хода, всеки трябва да е познал своят заподозрян, локация и оръжие. Ако не… всички губят, включително и призракът. Ако успеят се преминава към втората част – идентифициране на истинския убиец!

Сега, след като всеки е познал по един комплект заподозрян, локация и оръжие е време да се разбере кой от тези е истинският.

В този момент, Призракът вече е избрал един от комплектите и е наясно. Време е да подскаже на останалите. Призракът избира точно три карти. Една, която свързва със заподозрения, една, която свързва с локацията и една, която свързва с оръжието. След това разбърква трите карти и ги поставя на масата.

Сега влизат в сила правилните гласувания от първи кръг. Който е по-напред в таблото, където се е движил, той ще може да погледне повече карти. Ако някой никога не е познавал, ще може да види само една карта.

Всички тайно гласуват за верния според тях комплект и победители са тези, които са уцелили плюс Призракът.

Това е сравнително подробно, но и съвсем не пълно обяснение на правилата. Може да ви звучи сложно, но не е така. Добре де… могат да бъдат малко объркващи, особено за тези от вас, които са играли оригиналната украинска версия. Механиката с гласуване и полукооперативност е нещо ново. Не съм играл оригинала, но това не ми пречеше да объркам правилата в първите две-три игри.

Явно, когато правилата са на български ми е по-трудно да чета книжки.

Аз, като угрижен Призрак.

Заключение

Mysterium е една различна социално-асоциативна игра. В началото ми се струваше леко странна, основно заради сложния сетъп и на пръв поглед усложнени правила. След като свикнах обаче, всичко ми се изкристализира и открих, че всички елементи се свързват елегантно един с друг. Да, сетъпът е тежък и бавен, но динамиката на играта изглажда ръбатите на пръв поглед краища.

В играта има нескрита асоциация с Dixit, като даже без проблем можете да ползвате карти от Dixit в Mysterium и обратно. Аз не съм почитател на Dixit, но Mysterium си откри стабилно място в колекцията ми. Играта се основава на асоциации и само от тук, тя придобива безобразна доза преиграваемост. Асиметричната база на геймплея обаче засилва това до дори космическа преигравемост. Играта като Призрак и като медиум е тотално различна и изисква различни умения. Като медиум, трябва добре да комуникирате с останалите и да работите в екип, докато като Призрак, трябва да можете да влизате в главата на медиумите и да разсъждавате като тях, за да им дадете правилната карта, с която те веднага да се сетят какво имате предвид. Отговорността на Призрака е най-голяма. Винаги победата или загубата е асоциирана с начина на игра на Призрака.

Аз съм играл повече като Призрак, отколкото като медиум и смея да твърдя, че и двете роли са изключително забавни. Ако искате просто да се забавлявате и нямате опит с играта, бих ви препоръчал да играете като медиум. Ако чувствате, че искате да поемете малко мазохистична отговорност и сте готов да бъдете линчуван за загубата на целия екип, скачайте на Призрака!

Играта не е сред най-най-любимите ми игри, но определено е сред топ 50, може би дори в долната част. С други думи, препоръчвам с две ръце!

О, и е изцяло преведена на български!

ПЛЮСОВЕ:

 • Социално преживяване
 • Кооперативна дедукция
 • Страхотен арт
 • Отлични компоненти и кутия
 • Безкрайна преиграваемост
 • Изцяло преведена на български

МИНУСИ:

 • Безкраен сетъп
 • Странно и не особено добро качество на картите

[divider]

Благодарим на приятелите ни от Paladium Games за предоставеното копие и за това, че са превели една чудесна игра изцяло на български. Силно ви препоръчваме да си купите играта от тях, като кликнете на бутона отдолу.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://www.paladium-games.com/index.php/store/board-games-nastolni-igri/nastolna-igra-mysterium-board-game.html“ target=“blank“ ]Paladium Games[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *