четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Mysterium – хитова игра с призрачни асоциации
Mysterium – хитова игра с призрачни асоциации

Mysterium – хитова игра с призрачни асоциации

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Няма човек от света на настолните игри, който не е чувал за големия хит от миналата година, който всъщност се популяризира с новото издание от тази година.  За тези, които все пак не са запознати, Mysterium е  украинска игра, издадена от полска компания и преиздадена от френска компания, след което е преведена и дистрибутирана от американци… с клонове из цяла европа. А, да – сега играта е преведена и се разпространява в България от българска компания (Paladium Games).

Доста светски път е видяла тази игрица, да не говорим за популярността, с която се сдоби след като няколко известни ревюъри с пяна на уста я препоръчаха.

Преди всичко ще кажа следното – тези ревюъри определено са били прави… но няма да ме видите да се лигавя по пода и да ближа гърба на кутията.

Какво е Mysterium?

pic2601683_md

Често сравняват играта с Dixit. Това сравнение има солидна основа, но ще отида по-далеч и ще кажа, че Mysterium е инженерно изработеното дете гений на Dixit и Code Names. Въпреки, че Dixit никога не ми е била сред любимите игри, често съм имал чудесно прекарване с нея  с близки и приятели. Мисля, че Mysterium може да влезе в категорията, която любителите на асоциативната Dixit се намират. Даже бих казал, че Mysterium е една крачка по-напред към геймърството. Ако използвате Dixit да зарибявате нови хора, мисля è Mysterium трябва да бъде следващото малко по-силно хапче, което да затвърди зависимостта към нашето твърде пристрастяващо хоби.

Това беше абстрактно представяне на играта.

Какво всъщност е Mysterium?

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Това е напълно кооперативна игра (е… почти), в която един играч играе призрак, а останалите – медиуми в обладана къща. По време на играта, добрият дух ще дава сънища и видения на медиумите, за да им помогне да разберат кой е убиеца, на който е бил жертва. Ето и уловката. Самият призрак не е напълно убеден и ще даде няколко предложения от убийци, от които после медиумите ще трябва да изберат един.

Цялата игра се основава на асоциации!

Призракът получава огромен параван, където нарежда карти с картинки.

В средата на масата се слагат мнооого неща, така че си подгответе голяма маса.

 • Карти със заподозрени личности
 • Карти със заподозрени локации
 • Карти със заподозрени оръжия
 • Плочки между всички карти
 • Часовник, който брои ходовете
 • Плочка под часовника за токъни
 • Трак и голяма плочка за втората част на играта
 • Хартиени пликове пред всеки играч
 • Пионки и токъни пред всеки играч

Играта се развива в две части

pic2759474_lg

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

В първата част, Призракът се опитва да подскаже на всички участници по отделно конкретни заподозрени личности, локации и оръжия. В началото на играта Призракът нарежда върху вътрешната част на паравана си по един персонаж, една локация и едно оръжие за всеки играч. Същите карти, но в по-голям формат слага на масата, заедно с още няколко, които служат само за да объркат играчите. С други думи, той през цялото време знае кой какво трябва да познае, но няма право да говори. Тогава как?

Призракът използва тесте от карти тип Dixit. Отново са толкова големи, а артът е пак толкова абстрактен и сравнително мрачен.

Призракът тегли няколко карти от тестето. Избира един играч и решава да му даде колкото иска карти.  Понякога повече карти биха помогнали, но в повечето случаи ще му е трудно да избере дори една, която да подскаже добре.

Когато някой трябва да познае, той показва картата на Призрака на всички и цялата група заедно обсъждат и предплагат. Крайната дума обаче има човекът, на когото е дал карта Призракът. След като той избере карта на масата, с която асоциира подсказката, другите могат да гласуват с ограничен брой токъни. Гласуват дали предположението е вярно или не. Ако те познаят се придвижват по табло, което ще има значение във втората част.

За седем хода, всеки трябва да е познал своят заподозрян, локация и оръжие. Ако не… всички губят, включително и призракът. Ако успеят се преминава към втората част – идентифициране на истинския убиец!

Сега, след като всеки е познал по един комплект заподозрян, локация и оръжие е време да се разбере кой от тези е истинският.

В този момент, Призракът вече е избрал един от комплектите и е наясно. Време е да подскаже на останалите. Призракът избира точно три карти. Една, която свързва със заподозрения, една, която свързва с локацията и една, която свързва с оръжието. След това разбърква трите карти и ги поставя на масата.

Сега влизат в сила правилните гласувания от първи кръг. Който е по-напред в таблото, където се е движил, той ще може да погледне повече карти. Ако някой никога не е познавал, ще може да види само една карта.

Всички тайно гласуват за верния според тях комплект и победители са тези, които са уцелили плюс Призракът.

Това е сравнително подробно, но и съвсем не пълно обяснение на правилата. Може да ви звучи сложно, но не е така. Добре де… могат да бъдат малко объркващи, особено за тези от вас, които са играли оригиналната украинска версия. Механиката с гласуване и полукооперативност е нещо ново. Не съм играл оригинала, но това не ми пречеше да объркам правилата в първите две-три игри.

Явно, когато правилата са на български ми е по-трудно да чета книжки.

DSC07794

Аз, като угрижен Призрак.

Заключение

Mysterium е една различна социално-асоциативна игра. В началото ми се струваше леко странна, основно заради сложния сетъп и на пръв поглед усложнени правила. След като свикнах обаче, всичко ми се изкристализира и открих, че всички елементи се свързват елегантно един с друг. Да, сетъпът е тежък и бавен, но динамиката на играта изглажда ръбатите на пръв поглед краища.

В играта има нескрита асоциация с Dixit, като даже без проблем можете да ползвате карти от Dixit в Mysterium и обратно. Аз не съм почитател на Dixit, но Mysterium си откри стабилно място в колекцията ми. Играта се основава на асоциации и само от тук, тя придобива безобразна доза преиграваемост. Асиметричната база на геймплея обаче засилва това до дори космическа преигравемост. Играта като Призрак и като медиум е тотално различна и изисква различни умения. Като медиум, трябва добре да комуникирате с останалите и да работите в екип, докато като Призрак, трябва да можете да влизате в главата на медиумите и да разсъждавате като тях, за да им дадете правилната карта, с която те веднага да се сетят какво имате предвид. Отговорността на Призрака е най-голяма. Винаги победата или загубата е асоциирана с начина на игра на Призрака.

Аз съм играл повече като Призрак, отколкото като медиум и смея да твърдя, че и двете роли са изключително забавни. Ако искате просто да се забавлявате и нямате опит с играта, бих ви препоръчал да играете като медиум. Ако чувствате, че искате да поемете малко мазохистична отговорност и сте готов да бъдете линчуван за загубата на целия екип, скачайте на Призрака!

Играта не е сред най-най-любимите ми игри, но определено е сред топ 50, може би дори в долната част. С други думи, препоръчвам с две ръце!

О, и е изцяло преведена на български!

ПЛЮСОВЕ:

 • Социално преживяване
 • Кооперативна дедукция
 • Страхотен арт
 • Отлични компоненти и кутия
 • Безкрайна преиграваемост
 • Изцяло преведена на български

МИНУСИ:

 • Безкраен сетъп
 • Странно и не особено добро качество на картите

Благодарим на приятелите ни от Paladium Games за предоставеното копие и за това, че са превели една чудесна игра изцяло на български. Силно ви препоръчваме да си купите играта от тях, като кликнете на бутона отдолу.

Paladium Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers