My First Clock – У дома часовник трака…

Време ли е да учим за времето? Май стана време!

Със забавната игра „My first clock” на Ravensburger ученето на часовника става наистина лесно и приятно, като не занмава децата с излишни подробности и усложнения.

Компонентите са чудесни – играта идва с 27 карти с часове, часовник с подвижни стрелки и инструкции. Компонентите наистина са елементарни, но са интуитивно подготвени и без никакви излишни допълнителни „украси“. Често образователните игри се стараят да „украсят“ темата допълнително и по този начин да я направят по-забавна на децата. Това, забелязвам, че често всъщност разсейва децата или ги обърква. Децата обожават да учат заради самото учене, а не заради начините, по които се опитваме да им го направим забавно. Друг е въпроса колко обратен ефект има това с времето. Но – да не се отклоняваме – това е огромен плюс на “My first clock”- много изчистен и същевременно естетически и приятен дизайн. Цветовете са контрастни и весели, а различните часовничета на картите са с различна визия (отново незатормозяваща).

Единствената ми забележка към дизайна е в големия часовник. Той е много прекрасен – ясни, червени стрелки с категорична разлика коя е малката и коя – голямата. Стрелките даже са полупрозрачни, за да може детето да види на коя цифра е спряла голямата стрелка. Единствения проблем са минутите – може би те също трябваше да са написани с цифри на часовника. Това е моят опит – нашият малък ученик дълго броеше точките всеки път, за да е сигурен къде са 10 и къде – 20 минути. А може би самият дизайн е обмислен именно, за да може детето да учи къде са минутите, без да ги вижда. Тъй че не съм съвсем сигурна дали това е по-скоро недостатък или по-скоро преимущество на часовника. Едно е сигурно – след две игри четиригодишния ми син вече се ориентираше смело в часовника и предлагаше да обяснява на всеки, дошъл на гости вкъщи! 

Картите с часове имат две сериозни преимущества. От едната страна е показан часът с цифри, като на дигитален часовник, веднъж на дневна светлина и веднъж през нощта. От другата страна на картата е показан същия час на циферблата на часовник със стрелки. Така детето може само да провери часовника и дали е подредило стрелките правилно. Така играта може да се използва като самостоятелно упражнение.

Освен като учебен материал и самостоятелно упражнение, в инструкциите на играта са посочени 3 варианта на забавни игри, които да подобрят разбирането на детето и да го научат да свързва часовника с дневния режим, събитията през деня и понятието за отминало време.

„My first clock” е чудесен обучителен инструмент, чрез който на игра децата придобиват житейско умение, което иначе често е трудно за обяснение в ежедневието. Същевременно може да се използва и самостоятелно, и в групи до шест деца – в предучилищна група, в детски центрове и кооперативи. Играта подобрява комуникативността и разбирането на понятията, без да добавя нищо излишно. Както обичат да правят нашите приятели от Ravensburger!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *