Monkey Beach – Уникално предизвикателство за децата

Равенсбургер са доказани майстори на детските игри. И това изречение не е с цел просто празни думи, колкото да започна с общопознато и безсмислено заключение. Искам да натъртя, че са майстори, защото детските им игри не са просто много (а те са МНОГО), но са и разнообразни. Всъщност, Monkey Beach е най-различната детска игра, която имаме в колекцията, защото развива не просто мислене, но и усещане.

Monkey Beach развива сензорната диференциация у детето с помощта на готина тема и оригинални компоненти.

В играта, вие се опитвате да събирате съкровища, като те са скрити под земята и вие чрез напипване – първо, трябва да ги разпознаете, и второ – трябва да ги добутате до правилния изход.

Играта не пристига с дъска, а с готин плат, който е зашит тук и там, за да пречи на изследователите. Това е нещо като „Островът на съкровищата“. В този плат има три основни изхода – джунгла, езеро и плаж. Има и един основен „вход“ – вулкана.

 

В началото на играта пъхате във вулкана 10 големи пластмасови фигурки с ясно разграничени форми (5 вида по 2) и ги разпръсквате сред зашития плат.

Който е наред тегли плочка, която му казва коя фигурка трябва да открие и от кой изход трябва да я изкара. Ако изтегли една от четирите части на вулкана я заделя. Ако се довърши целия вулкан, играта завършва и се броят точки.

Самото откриване на конкретната фигурка е страхотно упражнение за вашето дете. Моят голям син (на четири и половина) все още има проблем с определянето на формата при напипване, но понеже го приема като предизвикателство (Той обича трудните игри), започва да става все по-добър в диференцирането.

След като е открил някаква част (не можете да бъдете сигурни, докато тази част не се покаже на светло), играчът започва да избутва фигурката, като освен че самата фигурка се бута с другите между плата, то островът е така зашит, че има и прегради – планини. Тоест има нужда от добра координация на пръстите, за да не се изгуби фигурката. Освен това децата ви ще се обучат да бъдат внимателни и пипкави, защото ако не са, платът ще се нагъва и фигурката няма да се движи.

По принцип не критикувам кой знае колко детските игри, но в тази има елемент, който не само, че не харесвам, но го намирам за напълно излишен в този тип игра. В Monkey Beach фокусът би трябвало да е единствено сензорното развитие и моториката. За жалост е добавен голям процент шанс, който в друг случай на детска игра може би било окей.

Когато изкарате форма от острова, дори и да сте я уцелили, тя може да бъде с грешната картинка. Както споменах, от всеки вид има по две. За мен това е напълно излишно и ако искаха да вкарат трудност, според мен можеха да направя всички форми да имат по една, която е много близка, но не е напълно същата. Случвало ми се е Вики да е супер щастлив, че е уцелил правилната форма и ми е „тъпо“ да обяснявам, че въпреки това той не е успял да се справи със задачата. Ами успял е и се гордея с него. Това няма да го промени някакво глупаво, или поне излишно, правило.

Заключение

Monkey Beach е една от най-добрите детски игри, които съм срещал. Вярно е, има добавена леко дразнеща случайност, която тук изобщо не си отива, но въпреки това останалата част от пакета е в десятката.

Играта е предизвикателна за малките и развива сензорната диференциация, което много малко детски настолни игри правят. Така е, има различни играчки в тази област, но рядко с правила и цел.

Ако имате 4-5 годишни, дори 6-7, това би бил един съвсем разумен подарък. Само бъдете винаги с детето и го насърчавайте, защото в началото играта може да бъде по-предизвикателна.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинални компоненти
  • Предизвикателство за 4-5 годишните
  • Развива сензорна диференциация

МИНУСИ:

  • Елемент на случайност, който в случая стои неуместно

Играта може да се открие в България от магазина на приятелите ни от Комсед.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“https://comsed.net/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5?gclid=CjwKCAjwgvfOBRB7EiwAeP7ehvFxAaPmoLAcWzJ_A64iyt3mIHRe_aJYFvbAjpXR89d39ZY43sqPQhoCkk8QAvD_BwE&category_id=5216&filter_name=monkey%20beach“ target=“blank“ ]Купи: Плажът на маймуните[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *