неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Lord of the Rings Board Game – ревю на BigBoxSabre
Lord of the Rings Board Game – ревю на BigBoxSabre

Lord of the Rings Board Game – ревю на BigBoxSabre

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Макар и да не съм чел книгите на Толкин за Средната Земя, то това не ме спря да бъда фен на вселената и да съм играл повечето видео игри за нея. За жалост трудно ми беше да намеря игра, която да ми даде възможността да унищожа Пръстена с помоща на моите приятели. Tогава се появява геният на Райнер Книзия с неговата игра от 2000(с нова версия от 2012 – Silver Line Edition).

Lord of the Rings – The Board Game е кооперативна игра от 1 до 5 играча.  Играта ви поставя на мястото на петте хобита: Фродо, Сам, Мери, Пипин и Фати (всеки се откроява със специално умение). Целта ви е да достигнете до Съдбовния връх и да унищожите пръстена преди Саурон да ви спипа. По време на приключението ще премините през някои известни зони като Шлемове Усое и Мория. Също така ще ви се притекат на помощ различни персонажи от книгите като Гандалф, Арагорн и други.

Съдържанието на Lord of the Rings – The Board Game – Silver Line Edition

Компоненти

Играта идва в практична кутия, в която можете да поберете всичко, дори и ако сложите протектори на картите. В кутията ще намерите 3 игрални полета, куп различни токени, 2 тестета карти, зар, специално направен за играта и 6 пластмасови поставки за лицата на героите.  Всички те са добре изработени (все пак говорим за FFG). Из токените ще намерите руни (нещо като парична единица, която трябва за събития или да си купите Магиите на Гандалф), токени живот (нужни за събития или като завършите игрално поле), маркери (за движение и за събития), токени за случайни събития (ползват се в началото на хода и трябва да се внимава с тях, защото най-лесно те се разлепят), Пръстенът и лицата на хобитите и окото на Саурон (те се поставят на пластмасовите поставки и е добре всяка игра да са поставени по-един и същ начин).

Геймплей

Играта обръща особено внимание на кооперативната игра, защото има цели и събития, които засягат цялата задруга и ако някой е скръндза може да навреди на играта. За пример бих дал едно събитие още в началото, когато задругата трябва да махне 2 карти или Саурон ще се доближи до тях. Играта се играе на ходове и винаги като първи почва носителят на пръстена (Фродо, но може да се реши и другояче) . Всеки ход се състои от 2 части. Първо се тегли токен за случайно събитие, като събитията биват – за движение (по игровото поле или по полето „ Влияние на Саурон“), за събитие (в зоната или може да се изпълни условие и да не се случи нищо). Второто действие е по избор на играча: да играе карти (1 бяла и 1 кафява), да изтегли 2 карти или да се върне с едно поле по-далеч от Окото на Саурон на лентата “Влиянието на Саурон“.  Като цяло звучи просто и е наистина така. По-сложната част е как ще играе цялата задруга – дали ще бързат да стигнат до Мордор или ще се опитат да играят безопасно.  Макар и да е просто, то за играта трябва и голяма доза късмет, като се тегли токен за случайно събитие. Първо като се почне игра, трябва да се обърне внимание на картата на приключението.

Картата съдържа 2 елемента: пътя на приключението и лентата „ Влиянието на Саурон“. Особенно внимание трябва да се обърне на лентата за Саурон.

По нея Саурон се движи винаги напред и ако той достигне до някой от хобитите, той ще е отстранен от играта (а ако хобитът носи Пръстена, то тогава вие сте загубили играта). Картата на приключението има 7 зони: 3 „лагера“ и 4 зони за игране (всяко едно от тях идва с отделно поле). Всяка от зоните има събития, които трябва или може да бъдат изпълнени в зависимост от това какво реши задругата.

LOTR maps

Всяко игрово поле се състои от пътека за движение (1 главна и 2 или 3 второстепенни) и лента със събития. За да се изпълни картата, то трябва или да се стигне до края на главната пътека, или да минат всички събития (рекордното ми минаване на едно такова поле ми беше точно един ход … 6 поредни събития. Горкият Саурон се измори да ходи, защото се доближи със 6 полета до нас.). Точно по време на тези игрови полета идва кооперативната игра. Няма правилен начин за игране или точно определена схема за минаве на дадено поле с най-малко негативни ефекти.Само трябва да отбележа една особеност на играта, която може или да нарани задругата, или да помогне: използването на Пръстена. Той може да се ползва само веднъж на игрово поле: първо играчът го слага върху „фигурката“ на героя си, като по този начин заявява, че ще го ползва. След това се хвърля зар, два пъти – веднъж за Саурон и веднъж за движение. Като се хвърли зарът за движение, тогава маркерът на някоя пътека се премества спрямо резултата от зара. С това действие може лесно да се избегнат някои полета, които изискват да се мята зарът. Една игра обикновено продължава между един и два часа. Не очаквайте във всяка игра да унищожите пръстена, но можете да очаквате да загубите точно като достигнете Съдбовния хълм (true story).

Единствената ми игра с щастлив край

Лично мнение

Играта лично ме впечатли с това, че е просто направена, но трудна за завършване. Кооперативният елемент е силно изразен, защото всяко решение влияе на задругата. Няма как и да не отбележа колко са красиво нарисувани картите и полетата за игра. Освен това играта не е чак толкова скъпа и има голям елемент на преиграване. Както споменах по-рано, играта не отнема много време (дори и да се добави времето за приготвяне на самата игра). Само едно нещо не ми хареса и това е, че някои по особени правила не са обяснени и трябва да се проверява в нета за тях.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
"Ще успеем ли Гандалф? Не. :D"

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.7 ( 4 гласове)
0

4 коментари

  1. Who the f*ck is Фати?

  2. Странно нали 😀 … В boardgamegeek са обяснили http://boardgamegeek.com/thread/16687/fatty-wtf

  3. Здравейте на целия екип:) Искам да ви поздравя за интересния сайт и изчерпателните презентации. Имам един въпрост отност това от каде може да се закупи играта? Благодаря.

  4. Фати е Шишко(Фредегар) Болгер.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers