четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » La Vina – Да ви е сладко
La Vina – Да ви е сладко

La Vina – Да ви е сладко

Наскоро отворих заведение с настолни игри и понеже основните клиенти са нови хора в хобито, аз съм винаги в издирване на леки игри, подходящи…да кажем, за всеки.

La Vina дава заявка за игра за начинаещи и макар да има обещаваща концепция и свежа тема, за съжаление мисля, че има по-добри заместители и може и това е причината да не се е играла все още в кафето.

Няма проблем, затова аз съм тук – играл съм играта няколко пъти – както с геймъри, така и с моя шест годишен син. Правилата са елементарни, но все пак има малко детайли, които да направят играта различна.

Темата е нещо, което не сме срещали твърде често, макар и да има няколко доста успешни игри с подобна атмосфера – създаване на вино.

В основата си това е игра тип „pick up and delivery”, като събирате различни комплекти от сортове грозде, за да можете да ги продадете за определен вид вино. В началото на играта се обръщат няколко вида вина, които ще искате да правите, като в кутията има доста карти с вино, което дава на играта огромно разнообразие.

La Vina е и игра със състезателен елемент с „Tokaido” механика. Тук вървите и събирате ограничени ресурси. Можете да се движите с колкото полета искате напред, но следващ играч винаги е този, който е последен. С други думи – ценните ресурси може и да се вземат бързо, но после ще останете с пръст в устата за всичко останало, докато ви дойде отново вашия ход.

Тук всеки играч им ограничения, като това колко и какви сортове грозде може да държи в кошницата си, но някои от ресурсите пристигат със специални умения, които чупят правилата и може да правите интересни ходове тук-там.

След няколко рунда, когато някой e използвал всичките си бурета, с които започва играта – тоест, направил е нужното вино – играта свършва и се броят точки. Точките се печелят по време на игра с качествени вина и ако сте активирал края на играта, не означава, че вие сте спечелил.

Заключение

В основата си La Vina е семпла игра, подходяща за всеки. Дори моят щест годишен син я играе. Но… не търси да я играе отново и отново. На хартия играта предлага нови идеи и механики, компонентите са отлични – красиви, тематични и достатъчно компактни, че да се събират в малка кутия. Въпреки това тук липсва вълнението от обрати, от уау моменти и от значително развитие, което предлагат други игри. Да, това не е игра за изграждане на двигател…. което може би е и проблема. Тук усещате, че правите едно и също, макар и да имате малко подобрения между рундовете. За съжаление, тези подобрения са твърде обрани и почти неусетни.

Играта е бърза, но има и други бързи игри. Играта е красива, но има и други красиви игри. Ако трябва да я отлича с нещо запомнящо се, това е темата. Да, играли сме грандиозни игри като Viticulture или Vinos, но тук срещаме филър изпълнение.

Ако сте почитатели на темата, няма да сгрешите с La Vina. Ако търсите просто бърз и готин филър, за съжаление, не виждам как La Vina се отличава толкова пред други игри от жанра.

С други думи – La vina попада в най-хладката категория – окей.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинална тема
  • Красиви компоненти
  • Бърз геймплей
  • Компакта презентация

МИНУСИ:

  • Нищо запомнящо се
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За deyan

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers