четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Котегория – свежа детска мемо игра
Котегория – свежа детска мемо игра

Котегория – свежа детска мемо игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

MBG Toys са известни у нас с разпространението на детски игри, освен с една-две други преведени дизайнерски игри, като например Доминион.

Котегория е класическа мемо игра с пръст и половина усложнени правилца. Това ми е първото ревю на детска игра. Да, на практика, Котегория може да се играе от възрастни (дори на кутията пише – 5-99), но айде сега, колко мемо игри сте играли последно време?

Въпреки това, ако търсите нещо, което ще ви е интересно да играете заедно с децата си, продължете да котечетете, защото ще откриете чудесна игра.

Почти класическа мемо игра

20150625_203914

Така изглежда играта, когато е подредена на масата.

Ако не сте играли мемо игри досега, правилата са следните. В играта има определен брой плочки. Всяка плочка си има копие. Разбърквате всички плочки и ги нареждате на масата с лицето надолу. По време на хода си можете да обърнете две плочки. Ако картинките са едни и същи ги вземате при себе си като точки. Ако не са, обръщате ги отново с лицето надолу и ги оставяте на масата. След това е следващия играч, който вече има малко повече информация за плочките. И така, докато плочките свършат.

20150625_210709

Остават още малко.

В Котегория, основният принцип е същият. Само че има малко освеждаване на класическия механизъм. В средата на масата се нареждат отново определен брой плочки, но всяка плочка е различна. Около тези плочки в ринг се нареждат други, по-големи. Тези плочки са няколко вида – плаж, училище, кухня (и баня), детска площадка. Всяка от тези плочки има копие и то също се нарежда с лицето нагоре около основните плочки.

Всяка от малките плочки в центъра се свързва с някоя от големите плочки във външния ринг. По-точно, асоциира се с категориите (или КОТЕгориите) на големите плочки.

Върху една от външните плочки се слага много сладка фигурка на черно коте.

20150625_203942

По време на хода си, играч хвърля зар и може да премести котето с толкова полета по външния ринг, колкото показва на зара (символа КОТЕ означава, че може да отиде където си иска) и то в която си иска посока.

20150625_204327

Зарът.

 

Котето обикаля външния ринг.

Котето обикаля външния ринг.

Когато спре на плочка с „котегория“, играчът обръща две плочки от тези в центъра по класическия начин. Целта обаче не е да обърне еднакви (защото няма такива), а двете да са свързани с избраната „котегория“.

20150625_210923

Много сладки илюстрации.

В началото, когато играхме с жена ми изникваха спорни ситуации дали някоя плочка се свързва с плажа или площадката, но после забелязахме, че всъщност всички предмети от малките плочки могат да се открият в детайлите на големите плочки. Хитро.

Ако и двете плочки са от определената котегория от котето, играчът си ги прибира, ако не – обръщат се с лицето надолу и остават на масата.

Така играта може да се играе до печелене на определен брой плочки или до свършването на всички.

Разлика от стандартната мемо игра

20150625_210007

В началото на играта ще ви се стори, че това е обикновена мемо игра с излишно усложнени правила, но след спечелването на няколко плочки ще забележите, че в играта има малка дълбочина. Наистина малка, но я има. В началото ще ви е все едно къде стъпвате с котето, но когато плочките от определена котегория започват да свършват, тогава има известно тактическо мислене къде да си позиционирате котето за следващия рунд.

20150625_211025

Заключение

Може би предадох на играта твърде много стратегическо мислене за такъв тип игра, но исках да ви покажа, че това е игра, която не само върши чудесна работа, когато е в ръцете на децата ви, но също така и вие бихте се забавлявали, докато играете с тях.

Трябва да ви призная, че се забавлявах, докато играя със съпругата ми. Забавлявах се по един спокоен следобеден-докато-децата-спят-с-чаша-кафе-без-да-ми-се-мисли начин, така че нищо не ви пречи да си я разцъкате с любимия човек, докато си мислите къде ще излизате късния прохладен следобед след като се поспре това досадно слънце. Дали ви препоръчвам да си я купите само за това обаче? Не бих.

По-скоро ви я препоръчвам като чудесен мост между децата ви и нашето любимо хоби. Препоръчвам ви я за пътуване в планината или игра на плажа с малките. Препоръчвам ви я, за да откриете нещо, което можете да правите с дребосъците, което да не ви е досадно. Защото нека си признаем, понякога игрите, които са интересни на малките ни деца са адски досадни за нас. С Котегория няма да има нужда да се преструвате. А и най-вероятно ще бъдете смачкани от свежия акъл на наследниците си.

И понеже изпуснах, компонентите на играта са страхотни – от комичния и шарен арт с котета и кучета, през здравите плочки, до чудесната кутийка и сладката фигурка на коте. За малко пари си получавате доста приятно изглеждаща игра.

С две изречения – Ако имате деца – да! Ако си я вземате за вас и геймърската ви група – не.

ПЛЮСОВЕ:

 • Свеж вариант на класическите мемо игри
 • Прекрасни компоненти
 • Перфектен мост между нашето хоби и детските игри
 • Чудесна възможност да прекарате повече време с децата си

МИНУСИ:

 • Ако децата ви не обичат мемо игри, няма да харесат и тази

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О,не!

Защо?

 • Децата ми са твърде малки за такъв тип игри
 • Имам достатъчно познати, на които би послужила
 • Може да се използва в църквата в групите с 4-5 годишни.
 • Играта ме уморява.

Ако тази игра ви звучи добре, можете да си я закупите от MBG Toys, като кликнете на бутона отдолу.

Котегория

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers