Journal 29 – Енигматична и завладяваща

Да, не е настолна игра, но в нашия сайт можете да откриете ревюта и на книги-игри и на пъзели, че дори и на ексейп стаи. Всъщност, journal 29 е нещо между последните три.

От една страна е книга, която е игра, но не е книга-игра. От друга страна е комплект от пъзели, но не са точно пъзели и също така носи усещането и тематиката на ескейп стая, но съвсем не е ескейп стая.

Journal 29 е дневникът на изследователи от тайна експедиция, които тайнствено изчезват. От тях е останало единствено тази книга, но тя е кодирана и за да разберете какво се е случило с учените, вие трябва решите загадките записани от вашите колеги.

Книгата може и да е черно бяла, но е разписана със стил. Символите и картините са нарисувани професионално и от тях лъха на мистерия и лека зловещинка.

Книгата е от 148 страници, а в нея ще откриете 63 пъзела. Всеки един пъзел обаче не е толкова елементарен. Лично аз се запънах още на третия. За да продължите напред трябва да решите предния пъзел, а подсказки липсват… е, в сайта на производителите можете да откриете форум, където ще има хора, които съвсем колегиално ще ви подскажат.

Според създателите, вие трябва да пишете в книжката, но това е обикновен трик, с който да предпазят копието ви от препродажба. Честно казано, нищо не пречи да си записвате на друг лист или дори на телефона.

И като казах телефон – това е игра, в която е намесена дигитализация. Щом си мислите, че сте решили даден пъзел, вие сканирате баркода на пъзела и въвеждате отговора на мястото, където ще ви отведе линка. Ако нямате смартфон, можете просто да препишете кода на компютър. Но да – интернет ще ви трябва. След като въведете отговора ще разберете дали той е правилен или не.

И ако сте си помислили да решавате пъзелите както си искате, недейте. Много от пъзелите са вързани с отговорите на предишни загадки.

Заключение

Вярно е, все още ми остава много до завършването на Journal 29, но от сега мога да гарантирам, че пъзелите са разнообразни и често изненадващи. Съветвам ви да не влизате в определен коловоз на мислене, защото от време на време мозъкът ви ще трябва да превключва в нестандартна логика. Това е страхотно, тъй като се чувствате ангажирани с всеки един пъзел и вълнението от решаването на следващата страница не изчезва. Трябва да проявявате търпение, защото често отговорите ще ви затруднят, а понякога ще изискват някакъв вид интеракция и с външни обекти или знания, които може и да нямате.

Напрежение не липсва, и честно казано се чувствах по-ангажиран с атмосферата на историята, която на практика липсва, отколкото с повече книги-игри, които съм пробвал напоследък. Е, не е честно да сравнявам Journal 29 с книга-игра. Просто е много трудно да се прави ревю на нещо, на което не мога да намеря аналог. Journal 29 напомня на много неща, но не е нито едно от тях. Това, което е, е със сигурно свежест и надежда в жанра на офлайн… почти… забавленията.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен минималистичен арт
  • Ангажиращи и изненадващи пъзели
  • Предизвикателна трудност
  • Поддържан форум
  • Цената е чудесна за това, което получавате

МИНУСИ:

  • Не можете без дигиталната част (понеже там са всички отговори)
  • Не си струва да се играе с повече от един или двама човека

Ако искате да си купите книгата или само да разберете повече, кликнете на бутона отдолу.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://journal29.com/“ target=“blank“ ]Journal 29[/button]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.