Site icon Big Box Gamers

Imperial Settlers – да заселим новите земи С ЛОПАТА!

Разузнавачи на големите световни сили са открили нови земи, пълни с ресурси и възможности. Всички големи нации искат да си разширят границите и да завземат новите територии. Те строят нови сгради, за да подсилят икономиката си, пресушават мини и полета, за да натрупат запаси и създават войска, за да се предпазят. Но няма място за всички и преди да се издигнат бъдещите империи, всичко е в ръцете на Имперските Заселници!

Не изглежда като много, но лесно се разпилява!

Imperial Settlers е най-новият хит на Ignacy Trzewiczek и Portal, като заглавието се появи на Gen Con тази година. Събира 2-4 играча, които хващат юздите на една от четири нации с надеждата да я превърнат в империя. Тези фракции ще строят и рушат сгради, ще трупат ресурси и ще ги превръщат в точки. Основната част в играта са картите, а артът по тях е сладък и забавен. Малки шарени човечета.

В самата кутия има:

Е, то… откъде да започна?

Съвсем скоро ще имаме по-подробно видео с правилата на играта! Накратко: картите са сгради, които се строят с ресурси (токените), трупат се точки и който има най-много на края на петия ход печели!

Ще я вдигнем ли тази империя?

Ресурсите в играта и мариото за първи играч.

Играта е на събиране на ресурси и превръщането им в точки. За да ми допадне такава игра, тя задължително трябва да има отличителни качества от други скучни и сухи игри в този жанр. За начало картинките са шарени, стилът е весел и закачлив. Токените са достатъчно малки, за да не заемат много място, но достатъчно големи, за да не ги изгубиш по масата. Борда на всяка фракция има две страни с мъжествен лидер или женствена кралица, така че господата и дамите могат да си изберат подходяща за тях страна.

Важно качество на играта е преиграваемост. Картите се месят и теглят, така че всяка игра ще е различна, а в самите тестета на фракциите има повече от една стратегия за следване. Всяка нация си има собствено усещане и е достатъчно различна от останалите, за да променя коренно стратегията.

Римски сгради – от градини до училище за гладиатори!

Това, което ме грабва най-много в играта, са механиките. Виждаш картите, разглеждаш си възможностите и задачата ти е да си използваш ресурсите максимално добре и в правилната последователност. Да, в играта има голямо количество мислене, но всяка фракция набляга на определен тип стратегия и картите, които изтеглите, ще водят играта ви. Така има и опасност от слабо теглене, но много рядко ще бъдете твърде прецакани, а ако не се справяте добре няма да сте голяма опасност за другите играчи.

Така стигаме до важна част в играта – интеракцията. В никакъв случай не сте безучастни, ако противника прекалява с точките. Трошенето на чужда сграда може да почупи целият план на противника и едновременно ви носи облага за военните ви действия. Същевременно потърпевшият си получава малка компенсация и колкото и да го блъскате е невъзможно да го изкарате от играта. Дори когато отнасяте омразата съвсем безпричинно можете да бъдете над тези неща и да спечелите с мир, а не война (което въобще не ми се случи на мен и изобщо не знам как е).

Японска Империя!

Проблем на играта е рискът да се загубите в сметките. Всички се опитваме да намерим оптималният ход и това може да отнеме твърде дълго. Най-вероятно първата ви игра ще отнеме доста време, но смея да твърдя, че след втория или третия ход играта почва да върви бързо. Докато успеете да си вземете ресурсите от сграда пак ще се е завъртяло до вас. Има го и кофти момента, в който вие пасувате, а другите играчи въртят машината си още 10 минути и когато това се случи разбирате, че сте ги объркали някъде. За да не се случва това, кратка стратегия – първо засилвате продуцирането на ресурси, след това в 4-тия и 5-тия ход мятате всичко за точки!

Накратко за самостоятелният вариант – става за няколко игри, но опонента не представлява трудност и играта се превръща в гонене на рекорд по точки. Поне така преди да седнете срещу сериозните противници можете да изпробвате нациите и да разбере как точно работят и къде са силните и мръсните комбинации (чиизът, както го наричаме).

Не позволявайте сладките илюстрации да ви заблудят. Това е сериозна геймърска игра с трудни решения и тежки последствия! – BigBoxGamer

Интересен resource management, в която обаче късметът на изтеглените карти играе по-голяма роля от това коя фракция си. Начинът за точкуване не е мой тип – по време на играта на малки дози правиш по няколко точки. – BigBoxGeek

Заключение

Imperial Settlers е много добра игра на събиране на ресурси и превръщането им в точки. Ако ви кефи да създадете добра икономика, но и да рушите чуждата, това е играта за вас. Заглавието има всички качества да се задържи на масата, а Portal подготвят много разширения, първото от които вече е обявено! Хващайте лопата и вдигайте империята!

Играта можете да закупите от BoardGames.bg, като кликнете на бутона отдолу:

Купете Imperial Settlers
Източници на снимки: Boardgamegeek.com; eurogamer.net; dicehateme.com; 
Exit mobile version