събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ice Cool – най-лудата игра за ловкост, която сте срещали!
Ice Cool – най-лудата игра за ловкост, която сте срещали!

Ice Cool – най-лудата игра за ловкост, която сте срещали!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Който има деца, или все още е дете (вероятно повечето от нас – Duh, играем игри), е запознат с играчките тип нивеляшки. Това са  играчки с тежка обла основа, която не им позволява никога да се обърнат, но пък трудно можеш да ги спреш да се клатят.  Който е играл повечко игри за ловкост, със сигурност е запознат и с метода „flicking”, в който с пръст удряте неща (обикновено пулчета) с идеята да ги закарате до някаква цел.

Ice Cool комбинира двете концепции, като вместо стандартните пулчета използва стабилни фигурки на пингвини с нивеляшка основа. Пингвините ще трябва да ги „фликвате“ из разни стаи, за да събирате риби.

Brain Games помитат наред конкуренция след конкуренция в сферата на леките, хитри и абсурдно забавни игри. След големите си хитове миналата година (поне в нашия дом), Game of Trains и Voila , сега се затапват сами с още по-голям хит.

Ice Cool използва система, която се нарича “Box in a box”. Идеята е, че в самата кутия има други кутии. Всяка кутия (включително и базовата) се използва за оформяне на мястото за игра. Очевидно от компанията планират да използват системата и за други техни проекти, тъй като са сложили логото на самата система на корицата на кутията.

pic3024038_lg

След като извадите кутиите, всичко се нарежда изключително бързо и лесно. Кутиите имат номера и символи, за да знаете кое къде отива. Освен това се захващат с рибки-щипки на определени места, така че нищо да не се отделя. Въпреки голямото гейм пространство, което заема играта, ще се учудите колко е лека кутията, заедно с компонентите щом приберете всичко вътре.

В Ice Cool играчите влизат в ролята на ученици пингвини, които бягат от час малко преди голямото междучасие, за да могат да набарат рибката от лавката преди останалите. Само че няма да им е лесно, защото един от играчите влиза в ролята на охраната, който следи коридорите в даскалото. Ако ги набара, ще им вземе личните карти и ще вика после родители, които да се обясняват колко са им перфектни малките досадни келеши и как учителите нищо не разбират и не помагат за тяхното вътрешно развитие.

20160713_205040

Но… да се върнем не в реалността. Темата е свежа, а илюстрациите и уникалните компоненти са повече от разкошни. Атмосферата е изумителна и топла, въпреки „ледения“ арт. 

Играта се играе в определен брой рундове. Всеки играч трябва да бъде по веднъж (или два пъти, ако играете двама души) охраната. След това се броят точки.

По време на ходовете си играчите „фликват“ пингвините си, като се опитват да преминат през определени врати, за да отмъкнат по една риба. Охраната пък цели да удари всички по веднъж, за да им вземе личните карти. Когато един играч е събрал нужното количество риби, или когато охраната е хванал всички играчи, рундът свършва.

20160713_211739

Когато играч вземе рибка, той тегли от тесте с карти. Това са точките в края на играта. Точките варират от 1 до 3. И ако си мислите, че това тесте е твърде случайно, помислете пак. Единиците може и да дават малко точки, но по всяко време на играта, когато е вашия ход, можете просто да покажете, че имате две единици и да изиграете още един ход. Гарантирам ви – два поредни хода е ОГРОМНО предимство, защото играта е една голяма „гоненка“, в която тъкмо си мислите, че сте успели да стигнете пингвина или вратата и се удряте в някой ъгъл.

Охраната може да играе малко по различно, но целта му е същата. Когато хване друг пингвин, той не го изкарва от игра, но му взема личната карта. В края на хода обменя всяка лична карта за по една карта с точки от тестето.

20160713_205056

Добихте основна представа за геймплея, сега е време да ви обясня за самото „фликване“, защото ви гарантирам, че никога не сте играли подобно нещо.

Ice Cool определено е игра изискваща умение. Фликването е по-особено, и ако си мислите, че само защото сте някакъв мастър на Крокинол, са ви вързани гащите на Ice Cool, много се лъжете. За да успеете да направите добри ходове си трябва опит. Пингвините се въртят лесно и са непредвидими. Има и огромно значение къде точно по тялото ще ги ударите. Ако ги ударите по основата, имате шанс за хлъзгане в права посока, но пак зависи от силата. Ако ги ударите в средата, тогава ги завъртате по особен начин и трябва да внимавате за ъгъла – ако усвоите това, тогава вероятно ще сте способни и за трик шотове, което е сфера, широко отворена от тази игра. Ако пък ги чукнете по главата, пингвинът отскача и можете да прескочите цели стаи. Това също не е най-лесната задача, защото е много важно къде, как и с каква сила ще го направите. Понякога скача твърде много, понякога съвсем малко, а понякога изобщо.  Да не говорим, че вратите са по-ниски, отколкото са самите пингвини, така че винаги трябва да наклоните леко пингвините с фликването, за да не се заклещят. 

Както виждате, очевидно е, че опитните ще размажат новаците. Но ако си дадете време, можете толкова да задобреете, че да правите някакви гениални фликвания, като ето тези:

Лично аз, засега, играя точно както и в билярда – фликвам пингвина и ако вземе, че се получи някакъв невероятен ход – премине през две-три стаи, казвам: „Ми да, точно както го бях зaмислил“. Защото ви гарантирам, че често, най-вече случайно, ще се получават някакви феноменални фликвания, след които ще има изблици и крясъци, в които всеки ще се кефи. Честно казано, няма значение дали печелите или губите, когато видите как пингвин прави невъзможна маневра, дори и с късмет. Eто това е спомен, който ще остане и ще казвате дълго време след това: „А на тая игра помня как веднъж Ванката обра всички риби в един ход!“ 

20160713_205036

Заключение

Ice Cool е гениална и оригинална игра. Това е игра с малко компоненти и много забавление. Подходяща е за абсолютно всички. Правилата са лесни и могат да се научат дори и от деца. Фликванията може и да изискват умение, но гарантирам, че каквото и да правите, все ще изкарате някакъв късметлийски абсурден удар, с който да смаяте всички.

Малко е тъжен факта, че играта има само един сетъп и само един мод, което я превръща в не чак толкова редовно приключение, освен ако не искате да подобрявате още и още уменията си. Ще съм крайно щастлив, ако Brain Games излязат с някакво разширение, или поне сценарии и модове, които да разнообразят повече, така или иначе, истерично забавната игра.

Геймплеят е бърз, правилата са лесни и шумотевицата, която ще предизвика Ice Cool я превръщат с страхотен избор за нови играчи или парти обстановка. Все още играта е само за 4 човека, но не виждам защо да не можете да си вземете две игри, да ги обедините и с малко модификации да играете и с осем пияни пингвина!

ПЛЮСОВЕ:

  • Свежа тема
  • Готини арт и компоненти
  • Бърз геймплей
  • Бърз сетъп и бързо прибиране
  • Една от най-иновативните игри за ловкост
  • Фрашкана с „Уау“ моменти

МИНУСИ:

  • Само един вариант за сетъп
  • Само един мод
  • Изисква време, за да задобреете

Можете да пофликвате малко и в сайта на производителите за още повече инфо и най-вече – място, откъдето да се сдобиете с това бижунце.

Brain Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers