неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Най-ужасните книжки с правила
Най-ужасните книжки с правила

Най-ужасните книжки с правила

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Това очевидно не е препоръка, това е по-скоро предупреждение. Днес ще поговорим за игри, всъщност дори доста добри игри, които обаче са ни зашматкали здраво с тежки и железни шамари с техните книжки. Преди да успеем да научим игрите са ни трябвали много часове работа с книжката и много грешни разигравания. От една страна ние ВИ препоръчваме тези игри, но от друга страна ВИ казваме, че трябва да вземете предвид ужасните, УЖАСНИТЕ книжки с правила, които може много сериозно да ви откажат от играта. Тук сме, за да ви кажем да не се отказвате и да продължите напред, въпреки трудностите в разбирането.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Sentinel Tactics

От начало казвам – за мен това е игра в топ 10 игри от 2014-та. Но! Това съвсем не беше след първото разиграване. След първото – беше в топ 50 и то само вероятно. Оказа се, че играем правилата много неправилно. Не, не ме разбрахте! Игра ли сме не просто неправилно, а направо обратно на нормалните правила. И преди сме обърквали едно-две правила, но това беше потрес. Къде беше проблемът? Всъщност, книжката е много добре написана и ясно обяснява нещата… някои от нещата. Оказа се, че страшно много неща не са изобщо в книжката. Някои трябва да ги търсиш логически по картите, някои трябва да се сещаш от видовете компоненти, които съществуват, а някои…. просто ги няма. Трябваше да се ровя онлайн, за да си обясня кое какво прави. И… открих, че FAQ-то на играта е три пъти по-дълго от самата книжка с правила. И да ви кажа нещо – дори след като го прочетох, пак не ми беше ясно всичко. Трябваше разиграване и логическа мисъл, за да си дообясним всичко. Но!

След като прескочихме всичко това, открихме, че Sentinel Tactics е една освежаващо вълнуваща игра и бих я играл всеки път, щом някой предложи! А дори не съм чак такъв фен на супер героите. Не искам да ви обяснявам за какво става въпрос в играта, защото няма място. Вместо това, можете просто да прочетете моето мнение, като кликнете бутона отдолу!

Ревю на Sentinels Tactics


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Death Angel

O, книжки с правила. Болна тема и много гледни точки. Двоумя се между това, за коя книжка да смъмря, но понеже вече съм слагал Life Manager в няколко „предупреждения“, затова ще ви предупредя за една моя любима игра, но с ужасна книжка – Space Hulk: Death Angel.

В минали препоръки, както и в статии, сме ви казвали, че Death Angel е много добра игра. В играта, играчите поемат контрола на отряди от спейс марини и се впускат в дебрите на огромен космически кораб с цел да го прочистят от гадните Genestealers. Добра тема, мрачна, задоволителна трудност, поддръжка на много играчи (от 1 до 6). Лесни правила, но с „лесни правила“- има една уловка. Правилата стават наистина лесни и лесни за обясняване, след като някой се отдаде на тях, „смели“ всичко и е готов да сподели своето знание с останалите.

Допълнителен слой трудност в играта се придава от „борбата“ с книжката й. Лично аз, като я четох първия път, си зададох въпроса „А? Нищо не разбрах.“. След втори и трети прочит ми се изясни цялата картинка и кое, как се случва. После ми отне 1, 2, 3 игри с постоянна консултация с книжката и всичко си дойде на мястото. Книжката започва добре. Има въвеждаща история, обобщено за компонентите и какво ще правите, съдържание и как да си подредим играта. Като за подреждането, пак е трудно, но хванете ли се да четете и да подреждате играта, всичко е ОК. Чувствате се уверен, защото нещата вървят ясно. И след това – капан. Впускате се в това да прочетете как протича един рунд, опитвате се да запомните правилата там. Естествено, нищо не разбирате. После четете секцията „Други правила“, където според мен са същинските такива. Минавате и през тях и осъзнавате, че нищо не сте разбрали. На втори прочит разбирате, че в „други“ се съдържат отговорите на въпросите, които сте си задавали докато четете за втори път „Как протича един рунд“. След като прочетете и втори път, осъзнавате че трябва да влезете в BoardGameGeek и да си изтеглите някой pdf с обобщени и преформулирани правила.

След всичко това, искам да ви кажа, че играта е бижу и си струва да минете през кошмарната й книжка. Съгласявам се с Иво Биков, че тази игра е едно съкровище в малка кутия. Дано само заради книжката с правилата не се откажете от нея. 🙂

Мод и предистория за Death Angel

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва:

Heroes of Might and Magic 

Аз съм много голям фен на Heroes of Might and Magic. За разлика от други, които са израснали с Diablo, Quake, Doom и какво ли не друго, аз израснах основно с Heroes. За това и когато се сдобих с настолната игра бях много щастлив, особено след като я пробвах и се оказа, че създава същото усещане като компютърната игра. Но…НО! О, Боже книжката с правила… Първият проблем идва от странната подредба на книжката. Тук малко за града, там малко за сградите, на трето място малко за създанията, които можете да си купувате от града, а между тях някакви Герои, уменията им, неутрални единици… Но с това се свиква, научават се, принтират се най-търсените неща на отделни листи и т.н. Но след това идва вторият проблем – превода. Създателите на играта, Axel, са поляци и не знам дали те са я превеждали на английски или някой друг, но…. определено има какво да се желае от работата на който и да е било. Тук ярко изникват пред очите ми моменти, когато трима души с опит в настолните игри сме разгърнали книжката и се опитваме да проумеем как работят битките с неутралните създания, защото в това което го пише в книжката няма никаква логика. Накрая просто довършихме играта биеки се грешно, след което трябваше да търся дали няма разяснения някъде в BoardGameGeek. Каквито и намерих, но не е това въпроса.

Въпреки всичко, след като веднъж понатрупате опит с играта ще имате удоволствието да се насладите на едно чудесно приключение в света на Heroes. В играта има всичко, което ви е карало да играете компютърната игра. Axel успешно са пресъздали епичността на света и трудността на играта, но правилата… дано с експанжъните да свършат по-добра работа.

Ревю на Heroes

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Desperados

Въпреки, че темата е много обширна, за книжка с най-лоши правила аз си избирам книжката на Desperados на Argentum Verlag. Някой може сега да каже, че Argentum имат и други точно толкова объркани книжки с правила, колкото и тази и ще е напълно прав по мои наблюдения. Единствената, наистина единствената причина да я отлича от други техни игри е, че просто тази беше последната ми изживяна мъка. Не знам какво са искали да постигнат хората от Argentum по време на писането на тези книжки, но определено не е било да направят разбираеми игрите, които предлагат.

Отваряме книжката на Desperados и на пръв поглед всичко изглежда нормално – има разни примери, има (уж) структурирани правила и всичко изглежда много леко и приятно. До момента, в който започне четенето. Час и половина четене и търсене на елементи в книжката с правилата и дори след това не знаехме точно как се играе играта. Нямам думи просто – големи правила, голямо нещо. Най-забавното е, че правилата се обясняват за има няма 10 минути веднъж като сте играли играта, което още повече може да ви наведе на въпроса, който си задавах през цялото време – защо, Argentum, защо? Много текст, малко яснота… За сметка на това обаче, играта не беше лоша.

Ревю на Desperados


Това бяха нашите предложения за най-ужасните книжки с правила, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers