неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Gravitrax – система за тотално забавление
Gravitrax – система за тотално забавление

Gravitrax – система за тотално забавление

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От както това нещо стъпи в дома ми не е имало по-голямо желание за игра на него на всеки, който разбере какво е. А дори не е игра!

Gravitrax е нова система за изстрелване на топчета по писти, която е качила толкова нивото, че трудно може някой да я надмине откъм… ЯКОСТ!

Gravitrax е… средство за човъркане едновременно на мозъчните клетки и на инжектиране с допамин, след като успеете да завършите изтрещяло яката си писта.

Можете да наречете Gravitrax пъзел, защото книжката пристига с няколко завършени писти, които вие трябва да се досетите как да направите. Освен това пристига и с писти, които се строят стъпка по стъпка. За малките деца това е пълен кеф. Мога да гарантирам, защото моят голям син (5) обича да следва правила, схеми и указания от конструктори. А „играта с топчетата“ му е любима.

За съжаление, продуктът все още е твърде нов и въпреки сериозната поддръжка от страна на производителите, разпространението все още не е широко и не можете да откриете кой знае колко писти онлайн. Но и това ще се случи… споко.

Освен това, тук най-голямата страст е свързана с измислянето на своя сложна писта.

В кутията ще откриете няколко тежки метални топчета, купове пластмасови части с пътища и разклонения, доста базови пластмасови части, които вдигат нивото на пистата, безброй релси от три размера, най-различни специални части с механизми, които манипулират топчетата, четири картонени бази, които служат за вмушване на пластмасовите части и две плексигласови бази, които служат за допълнителни етажи. Те са прозрачни, за да можете да слагате части и под тях.

Тук са и допълнителните топчета от разширенията.

Gravitrax развива 3Д мисленето… и то не само на децата. Системата може да бъде предизвикателна и за големи. Да, винаги можете да направите елементарна писта с начало и край, но ако искате да използвате колкото се може повече части (а в кутията има тон!), ще ви се наложи да напрегнете това, което в най-добрите си представи наричате мозък.

Старт!

Обикновено се започва от финала на пистата, което е част с три входа. След това е добре да измислите откъде ще почва пистата. Винаги се започва от част с три изхода, на които се слагат три топчета. Те се пускат с механичен бутон върху тази част, който изстрелва топчетата.

Да, в Gravitrax вие ще правите писта за три топчета, като най-яко е, когато пътищата на топчетата се преплитат.

Любимата ми част в базовата кутия е разделителят, който действа като лост на влакови релси – щом едно топче мине, то бута пластмасова част и пътя се променя на другата страна за следващото топче по този път.

В кутията има и магнитен „пистолет“, който изстрелва като куршум топче. Действа по следния начин:

От едната страна се слагат три метални топчета, а от другата пристига реалното топче, което е тръгнало от старта. То стига до частта и с помощта на магнит изстрелва най-предното от трите топчета. Има игра с плюсове и минуси тук, но аз съм сценарист, не ме питайте за такива физични джиджи-биджита.

В кутията има още най-различни неща – като такива, които ви пращат до долните етажи или по-особени пътища, които ще ви спомогнат за пъзеловидната писта, но в общи линии е това.

Базите.

Етажите.

Вие строите пътища и пускате топчета.

Трябва да кажа само, че за малките деца измислянето може и да е по-сложно, тъй като трябва да се преценяват доста неща и трябва да се мисли във вертикалност. Но няма проблеми – с малко помощ от ваша страна, детето ви ще се справи.

Ако търсите помощ – Ravensburger са помислили и за това. Можете да си свалите безплатна апликация от Google play или Itunes, където можете да си правите виртуални писти и да си ги запаметявате. Предполагам скоро ще се появят достатъчно много споделяния за най-различни зашеметяващи писти. Бъдете едни от първите!

Заключение няма смисъл да правя. Очевидно е, че Gravitrax е едно от най-вълнуващите материални неща в моя дом и дори само мисълта за него ми се пиисква да го извадя. Само че… трябва да се има предвид, че всяка писта си отнема време за построяване, а и сортиране на различните части за по-лесно намиране.

Лично аз съм си сортирал цялата колекция Gravitrax в различните кутии от разширенията, за които ще говоря в други статии.

От мен има една ОГРОМНО – Да, да, да – О, ДА!

Вероятно ще ви е трудно да откриете все още Gravitrax на много места, затова ви препоръчвам да отидете директно в сайта на производителите или да поръчате през ексклузивните им представители у нас – Комсед.

Ravensburger

Поръчай чрез Комсед

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers