четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Gizmos – Манивела в настолните игри
Gizmos – Манивела в настолните игри

Gizmos – Манивела в настолните игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Наричат тази игра смесица между Potion Explosion и Splendor. Като изключим приликата с топчетата от Potion Explosion не мисля, че има нещо общо с нея. Със Splendor обаче… определено се усеща онова изграждане на двигател с малки и прости стъпки, който в един момент избухва по такъв начин, че не можете да му смогнете.

Най-значителното нещо, което продава играта е голямата постройка, в която пъхате топчета и които излизат от единия край. Топчетата изглеждат внушително, но не се лъжете – те са леки и пластмасови – не са като онези тежкарски гъзарски топчета от Potion Explosion. От друга страна, те свалят цената до изключително достъпна.

Играта е абстрактна, няма какво да се лъжем. Да, тематично сте изобретатели на фестивал за изобретатели, но в нито един момент няма да чувствате ролята си. Дори няма да обръщате внимание на арта по картите (който между другото не е особено лош). Всичко, което ще следите са символите и иконите по картите. И като ги споменах, нека ви кажа, че иконографията на играта е интуитивна и прави играта динамична и плавна. Не помня да сме търсили книжката с правила повече от един-два пъти по време на първата ни игра.

Gizmos е игра за колекциониране на карти с точки, като за целта изграждате табло от въпросните карти. Това табло е и вашият двигател, защото всяка карта ви дава бонус действия.

В играта има няколко базови действия:

 • Вземане на топче от няколкото видими в машинката
 • Плащане на топчета като ресурси за купуване на нова карта
 • Запазване на карта за бъдещо строене
 • Теглене на карти от тестето и избиране на една от тях

Всяка от картите, които си вземате дава бонус на някое от тези основни действия и когато извършите въпросното базово действие, всичко, което сте построили за него се изпълнява. Нещо като при Deus, но в какъвто си искате ред.

В началото машината от бонуси ще загрее бавно, но веднъж щом запалите двигателя, няма да знаете как да го спрете. Комбинациите са неограничени… но! Въпреки че може да имате стотици действия на ход, понякога това няма да е достатъчно, за да спечелите играта. Вашата цел е да събирате ресурси, с които да купувате карти. Ако не сте си изградили подходящ двигател, още от средата на играта може да е ясно, че ще загубите. Затова е добре да внимавате.

Правилата на играта са елементарни и на теория тя е подходяща за прохождащи в хобито, но не мисля, че е добре да я използвате за хора, които никога не са играли съвременни настолни игри.

Визуално Gizmos не е кой знае какво и не може да впечатли с тематичност или кой знае какъв арт. Другата причина е, че въпреки краткото време за изиграване, играта не е особено простителна. Ако не си изградите двигателя като хората, това може да доведе до фрустриране. А вие не бихте искали да бъдете този, който е отблъснал новак от хобито.

Заключение

Gizmos е игра с феноменален дизайн. Елегантните правила се научават и запомнят бързо, а действията по картите са достатъчно интересни, за да образувате безкрайни комбинации от действия. Всеки ход е интересен, а решенията, които вземате могат да доведат до задоволителни резултати. Да, компонентите не са кой знае какво, но ако се кефите на изграждане на табло и двигател, това е една от най-добрите и най-чисти игри, които можете да откриете на пазара.

Ако търсите лека семейна игра за семейство от геймъри, това е вашето заглавие – дори няма да имате нужда от много английски – иконографията е отлична. Ако обаче искате нещо, с което да зарибите нови хора в хобито, мисля, че има и по-подходящи игри.

ПЛЮСОВЕ:

 • Лесни правила
 • Бързи ходове
 • Безкрайни комбинации
 • Интуитивна иконография
 • Подходяща е както за хардкорд геймъри и за прохождащи в хобито
 • Добра цена за това, което получавате

МИНУСИ:

 • Компонентите не са нищо особено
 • Не е подходяща за хора, които никога не са играли настолни игри

Можете да си купите този хит на 2018-та от магазина на нашите партньори – Pikko Games.

Купи: Gizmos

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers