Game Castle: Колекционерa – Ревю без спойлери

Започвам с голям спойлер! Само за заключението, не за стаята, успокойте се. Веднага казвам – това е номер 1 пъзел стая за мен до този момент.

Кой съм аз и какво е пъзел стая можете да видите от предишните ми статии, като ви препоръчвам да започнете от първата. Всичко от там насетне гради и можете да проследите пътя ми, който обикаля софийските пъзел стаи.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://bigboxgamers.com/escape-rooms/“ target=“blank“ ]Пъзел стаи[/button]

Ако някой е ходил в 3 KEY, ще усети, че тази и онази стая имат що годе еднакво усещане. Това е защото участници и в този проект имат умовете от гениалната 3KEY стая. Но! Колекционерът е стая, която ще оценя съвсем различно, тъй като самата тя си е нещо отделно. Просто, за да бъда откровен, трябваше да го спомена.

 Game Castle

Колекционерът е името на стаята, а Game Castle е мястото, където се намира тя. Game Castle буквално си е малък замък, който освен тази стая и планираните стаи за в бъдеще можете да откриете бар, настолни игри, социални и тийм билдинг игри, басейн, джакузи и всякакви други забавни неща. Там можете да отидете фирмено, да празнувате детски партита или пък да се помотаете с приятели. Въпреки, че не съм ходил с през лятото, когато най-вероятно ще е разкошно, мога да преценя, че е място, което си заслужава да се посети.

След това малко неплатено рекламно отклонение е време да ви разкажа за това, за което сте дошли!

Колекционера

Играчите влизат в ролята на български агенти на тайните служби, които се стремят да открият ценен артефакт, откраднат от историческия музей.

В интрото, което получихме от собственикът Едуард ние успяхме да навлезем още по-дълбоко в историята и ролите си, което тематично помогна на самият геймплей и оправда доста неща като загадки, механики и дори подсказките.

Темата предполага хитрост, ловкост и много екшън. От тази гледна точка, Колекционерът си спазва обещанието.

Стаята е изпълнена с ценни, красиви и внушителни артефакти, повечето от които са функционални за самата игра. Така че дори и това да са били неща, които са служили декоративно за предната употреба на Замъка (хотел), хората са успели да ги интегрират в темата и загадките.

С други думи, само от чудесната декорация и атмосфера на стаята, можете да усетите, че не сте си похарчили парите напразно.

Пъзелите

 

Колекционерът е хаотичен тип стая, каквато е и Хакера (предишната ми любима). Тези стаи имат склонност да бъдат малко по-трудни. Основната причина е, че в този тип стаи обикновено има доста повече пъзели и са най-добри с по-големи групи.

В тази стая има всякакъв вид пъзели

 • Скрити предмети – харесвам, стига да е тематично (ще стигна и до там).
 • Аналитични пъзели – не съм особено голям фен  
 • Пъзели с механика и електроника – чудесно.
 • Пъзели с действие – страхотно!
 • Кооперативни пъзели – идеално!!

В тази стая, изненадите също са вълнуващи, особено една от тях. Може би тази конкретна изненада издигна високо Колекционерът на първо място. Много е трудно да се въздържа да коментирам, защото толкова много ми се говори за изумителната кулминация.

Стаята е от по-трудните. Не защото пъзелите са изключително трудни. Просто… не са малко и ще трябва да поизразходите доста енергия, за да се справите с тайната си мисия.

За тази стая координацията ви е много важна и въпреки, че кооперативните пъзели са сравнително малко, всеки ще трябва да допринесе, защото в противен случай физически времето няма да ви е достатъчно. С други думи, не сядайте да си почивате, ако случайно намерите удобни кресла. А сега е време да си поема дълбоко дух, защото ще говоря за…

Моят личен кръстоносен поход

Единственият негатив, който имам към тази стая е отново стандартният негатив, който имам за всички други стаи. Темата е много силна, историята съвсем не е лоша, но начинът по който се разказва не позволява вникване. С други думи, за пореден път сюжетът е просто там, за да ви пресъздаде единствено логика, а не да вкара в сърцето ви съпричастност към самата история и някаква различна от адреналин емоция. Ако поръсим още малко сол в сюжетната рана, можем да стигнем и до там, че доста от пъзелите (особено със скритите предмети) нямат никаква тематична логика.

Не искам да остана неразбран. Стаята е повече от страхотна. Все пак ми е номер едно.

Просто, както съм озаглавил тази секция, аз обикалям стаите на София и продължавам да тръбя за оригинално, тематично, последователно и ефикасно създаване, проследяване и развиване на история. Все още не съм открил такава стая и все повече осъзнавам, че за да се състави това, което търся, трябва да се мисли по друг начин. Може би няма как да съществува такава стая в този вид? Може би това е „ново поколение“ стая? А може би има начин…

Заключение

Колекционерът е най-изумително преживяване, което съм имал в стаите до този момент. Стаята предлага както стандартните изпитани и вълнуващи пъзели и загадки, така и някои нови елементи, които не съм срещал другаде. Стаята е сравнително трудна, а количеството пъзели е голямо. Не подценявайте Колекционера, защото за стаята ще ви трябва както съобразителност, хитрост и кооперативност, така и много енергия. Гарантирам ви, че няма да можете да си починете за този час и това е повече от страхотно.

Финалът на стаята е кулминативен, а трудността на пъзелите е преценена в перфектна последователност.

Препоръчвам я за абсолютно всички, които са пробвали вече стаи и търсят предизвикателство. Не изключвам новите хора в това хоби, но тези хора трябва да бъдат предупредени за три неща: Първо – най-вероятно няма успеете да излезете навреме, второ – пригответе си портфейлите, защото има опасност от пристрастяване към това извънредно забавно хоби и трето – надявам се да не се разочаровате от следващите ви стаи, защото трудно ще намерите по-добра от тази. А ето и моите оценки

 • Приятна история и подходяща тема 
 • Великолепен декор
 • Кулминативен и незабравим финал
 • Нямате време за почивка 
 • Мястото предлага и други социални дейности

КЕФОМЕТЪР

А ето и актуалната подредба на любимите ми стаи.

 1. Game Castle: Колекционерa
 2. Offline: Хакерска стая
 3. 3KEY: Детективът и Машината на времето
 4. Теорема: Тротил 
 5. Vestigo
 6. Dextrophobia
 7. Offline: Египет

[divider]

Можете да резервирате стаята, като кликнете на бутона отдолу. 

[button color=“green“ size=“big“ link=“http://www.gamecastle.bg/reservation/“ target=“blank“ ]Game Castle: Колекционера[/button]

Нашият скромен отбор, който не успя да излезе за секунди, но въпреки това агентурата остана доволна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.