неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Funny Bunny – Морковът отвръща на удара
Funny Bunny – Морковът отвръща на удара

Funny Bunny – Морковът отвръща на удара

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди да имаме деца, всеки път когато се разхождахме из магазини тип Джъмбо. Хиполенд, Комсед ми отнемаше доста време докато минавах покрай секцията с онези големи детски игри с огромна джаджа вътре, около която се върти цялата игра. Дали ще човече, което ще му бъркате в носа или пък животно, което хапе. Друг е въпроса защо сме се разхождали в Хиполенд и Комсед.

Големият ми син вече е на идеалната възраст за такъв тип игри. Ние сме изключително благодарни на Ravensburger, защото последният комплект игри за ревюта бяха именно детски (ще го разберете в следващите дни). Една част от тях са точно от този тип, за който споменах.

Funny Bunny пристига в голяма тумбеста кутия, защото вътре ще откриете едно голямо пластмасово…

По този хълм ще се изкачват зайци в четири цвята (играта се играе до четири човека). В известен смисъл „Забавно зайче“ се причислява към класическите „roll and move”(хвърляш зарче и се движиш с толкова). Тук не е точно със зарче, но се тегли карта от тесте. На картата може да пише:

 • 1 движение
 • 2 движения
 • 3 движения
 • Click!

Точно това click e фокуса на тази игра. Ниските части от големия пластмасов хълм са опасни. Играч хваща моркова в средата (който е и главната крайна цел на зайците) и го завърта по часовниковата стрелка. Под хълма има механизъм, който отваря и затваря дупки. Ако в момента има заек там, където се е отворила дупка, той пада отдолу и излиза от игра. Това е готин „пушурлък“ (изпитай си късмета) елемент, който учи децата в това кога трябва да поемат риск и кога да го карат на сигурно.

Малкият ми син (почти на три години) все още не може да играе подобни игри, но обожава да му даваме функцията на „Кликър“. Когато изтеглим такава карта го викаме да завърта моркова.

„Забавно зайче“ обаче не е чак толкова обикновена игра с движение. Тук се използва механика, която съм я срещал в доста други игри за по-големи. Мигновено ми изниква Catagena. Когато си движете фигурката, ако някое поле е заето от друга фигурка, вие я прескачате без да смятате заетото поле за част от движението. През дупките може да се минава, но ако се свърши там хода, заека пропада.

Това позволява на децата да вземат решения, а не просто да теглят карти – дали ще движат най-предния заек и ще рискуват да падне някъде по пътя, или ще движат всичките зайци заедно, за да може ако някой пропадне, то поне и другите да са наблизо.

Заключение

Funny Bunny е чудесна и сладка игра за деца на около 5-6 годинки, която може би ще е добра и за малко по-големи деца, заради позволената опция за движение. Компонентите са просто разкошни, а визията е привлекателна. Това е от онзи тип игри, в които вероятно сте се влюбвали, когато сте виждали бляскава реклама по телевизията с агресивен монтаж и деца, които се усмихват по-фалшиво и от жените от рекламите за шампоан, които откриват щастието на живота си в балансиращото PH.

Играта продължава петнайсетина минути, което е повече от достатъчно, за да задържи вниманието на детето ви. Трудно мога да открия негатив освен за пореден път ниската оценка в boardgamegeek, просто защото играта е детска. Препоръчвам ви Funny Bunny искрено и нека модерните геймърски родители не се плашат, че играта е от ’99. Съвсем на ниво си е.

ПЛЮСОВЕ:

 • Отлични компоненти
 • Бързо приготвяне
 • Бърз геймплей
 • Бързо прибиране
 • Оригинален ефект на „пушурлук“ в детска игра
 • На кутията пише 5, но според мен може да се играе и от 4 годишни

МИНУСИ:

 • Картите са с лошо качество и ако ще играете по-често си вземете протектори.

Можете да си поръчате играта от нашите приятели от Комсед, които са официалните представители на Ravensburger за България.

Купи: Забавно зайче

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers