Eminent Domain – Здравейте, императоре!

Здравейте, Императоре! Фабриките работят в пълна сила, учените са много близо до ново военно откритие, скенерите са открили неутрална планета в сектор Таркин и флотата е в пълна бойна готовност. Какви са вашите заповеди?

Eminent Domain е декбилдинг игра с карти на Seth Jaffee за 2-4 играча, в която се опитвате да създадете своя собствена космическа империя. Ще откривате нови планети, които да колонизирате или да превземете със сила, ще произвеждате и продавате ресурси и ще откривате нови технологии по пътя към победата като най-силна и най-влиятелна империя! Но вашите решения няма да останат незабелязани, другите страни около вас ще имат глас във вашата дейност, така че внимавайте – действията ви могат да донесат победата на враговете ви!

Кои са тези планети и как ще ги превзема?

Отваряме кутията и вътре:

 • Плочка „централен дисплей” – тук стоят картите-роли, които са сърцето на играта
 • 162 карти – включват 96 роли, 27 планети и 39 технологиию
 • 6 плочки с начални планети – империята трябва да започне от някъде
 • 20 цветни дискчета – представляват ресурсите, които произвеждате и продавате
 • 35 бойни корабчета – с различни размери са, но това няма значение за сега (по-надолу ще ви кажа кога има значение)
 • 4 плочки “player aid”- плочки, на които е написана последователността на хода за улеснение на играчите
 • 32 токена влиятелност – точките в играта
 • книжка с правила – самите правила се събират на 3 страници, останалото най-вече описание на картите

По артът на играта е работил Gavan Brown и се е справил много добре – картите са шарени и лесно различими, а самите картинки създават атмосфера някъде по средата между абстрактна и тематична – планетите например са различни една от друга по вид и статистики, но са три вида – металните си приличат с други метални и така. Компонентите са добри, освен самите карти – от тънка хартия и лесно могат да се намачкат или одраскат. Ама пък корабчетата са готини!

Хайде тогава, да завземем Вселената!

По-опитните геймъри знаят, че по определение в декбилдинг игра започваш със слабо тесте от карти, което ще правиш по силно в хода на играта като си купуваш нови карти. В Eminent Domain хвърляме това определение през прозореца право в открития космос. В началото всеки получава тесте от 10 карти, което не е слабо по сила, просто не е фокусирано. Тези карти представляват роли и действия, които ще изпълнявате, и те не се купуват, а се взимат по една на ход от централния дисплей. Та, като изяснихме това, за самият геймплей. На всеки се дава началното тесте, начална планета и един player aid, като последният определя и първият играч – на гърба на една от плочките пише Start Player.

Този играч започва своя ход по трите фази – Action, Role и Cleanup. В Action фазата можете (не е задължително) да играете карта от ръката си за Action умението – всяка от ролите има такова умение. Следващата фаза е Role – в нея взимате роля от централния дисплей и можете да добавите карти от ръката си със същата иконка (горе в ляво), за да подсилите ролята си. След това другите играчи решават дали да се включат или да се откажат – ако се включат, играят карти от ръката си с нужната иконка; ако се откажат – теглят една карта, която ще имат за следващият ход. Този, които все пак е избрал ролята, получава Leader бонус. Накрая е Cleanup фазата – в нея изиграните карти отиват в купчината Discard и играча избира колко от останалите си карти да махне, след което тегли до размера на ръката си – в началото 5 карти, но това може да се промени. Ако са свършили картите в тестето се размесва купчината Discard и това става новото тесте. И е ред на следващият играч. Така всеки играч избира – ако се включи на чужд ход, ще остане с по-малко карти, ако се откаже, ще има повече. И в края на хода избира какво му трябва за следващия.

Самите роли са в сърцето на играта и от тях вие ще фокусирате вашето тесте, избирайки в кои роли да сте добри. Те самите са следните:

 • Survey – с нея теглите повече карти и откривате нови планети, които виждате, но още не сте превзели;
 • Warfare – с нея трупате военна флота (корабчетата!) и можете да нападате планети, като това е единият начин да ги завземете;
 • Colonize – с нея колонизирате планети, другият начин да ги присвоите към империята си
 • Produce/Trade – двете роли са на една карта, но избирате една от тях. С тези роли съответно произвеждате ресурси или ги продавате за точки
 • Research – с нея можете да махате карти перманентно от тестето си или да откривате нови технологии
 • Politics – получавате една в началото на играта и няма такива в централният дисплей. Тя е като жокер – използва се, за да я смените с която друга роля искате.

Технологиите са нови карти, които или влизат в тестето ви, или стоят пред вас като постоянен бонус. Те са разделени на три нива и имат своите изисквания – първо ниво (копане) искат 3 изиграни иконки Research и една планета от съответния тип (планетите са три типа – три технологични дървета), второ ниво (копане с багер) – 5 иконки и две планети, трето ниво (копане с два багера) – 7 иконки и три планети. Технологиите, които влизат в тестето ви, имат по две различни иконки и Action умение. В момента, в които откриете технология, тя влиза в ръката ви, за да я използвате на следващия си ход.

Всеки път, когато играч избира роля, той ще взима една от картите в централния дисплей и тази фаза е задължителна. Така постепенно картите ще намаляват, което води към единият край на играта – когато свърши една купчина от роли. Другият край на играта е когато свършат токените влиятелност – точките. Тогава всички получават по един последен ход, играта свършва и се броят точки. Точки се събират от планетите, които сте превзели, от второ и трето ниво технологии и от продаване на ресурси – така се трупат токените влиятелност, като една точка е много. Шокиращо за всички, който има най-много точки печели!

Искам да се чувствам като император!

Победителят наистина става такъв! Имайки предвид, че личното ми постижение в играта е 30 точки, знаете, че имате силна империя, когато правиш по 6 точки на ход. Въпросните точки се трупат по различни начини и тъй като чуждият ход може да ви бъде полезен, рядко ще видите двама да правят едно и също нещо.
Най-много ме впечатлява това, че играта е декбилдър, но е много по-различна от традиционните игри в жанра като Dominion. В началото няма строго по-силни карти – те се появяват по-късно под формата на технологии и за тях се искат няколко хода работа, преди да можете да си ги позволите. И за да не се оплетете в технологиите, на корицата на книжката има технологично дърво – там е всичко, което трябва да знаете. Ключът към играта е не да се напълниш с най-силните карти и да счупиш играта, а да избереш какво ще правиш… и като събереш добра комбинация да счупиш играта. Също така не можеш просто да редиш пасианс – имаш един Action и една роля, като от втората и другите може да намажат. За мен Eminent Domain оправя всичко, което не ми харесва в традиционния декбилдър – интеракция и скорост на игра.

Проблемите на играта са няколко, но са лесно преодолими. Картите наистина са с посредствено качество – леко се огъват. Повечето геймъри ще си сложат протектори и ще оправят работата, но това можеше да бъде избегнато с по-здрава хартия. Откъм геймплей, играта може да се провлачи. Ако някой се опитва да мисли за хода на другите, това е безумно трудно и донякъде става безсмислено. Или пък се появява една роля, която е нужна на всички играчи, но никой не иска да „се мине” и да я вземе той, а другите да я изпълнят с него. Като последен кусур, някой от вас ще кажат, че няма директна конфронтация в играта и това е вярно – някой може да ти вземе технологията или планетата, но веднъж като присвоиш нещо, никой не може да ти го открадне.

За последният проблем има решение и то се нарича Eminent Domain: Escalation. Накратко за раширението на играта – има от всичко по-малко (нови планети и технологии), но основно въвежда повече военни действия и има директно анексиране на чужди планети. Още включва и сценарии – начално тесте, различно от обикновеното и дава значение на различните корабчета. Малките стават обикнови бойни файтър-джетове, по-големите са унищожители, а най-големите са батълкруизери, които са способни да смажат планета сами!

Заключение

Ако ви харесват декбилдъри, но искате нещо различно, Eminent Domain е за вас! Играта работи при всеки възможен брой играчи, като разширението позволява и пети човек да се включи. Късметът в играта е намален до минимум – да, теглите карти и може да не ви дойдат както трябва, но вие избирате какво да оставите в ръката си накрая на хода и лесно можете да отделите Action фазата на разчистване на безполезни карти в тестето. И какъвто и път да изберете, другите около вас ще бъдат повлияни от това. Един ще иска да отказва всеки път и да си тегли карти, друг ще дебне да играе и на вашият ход.

Императоре, галактиката е готова за пристигането Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.