Site icon Big Box Gamers

Elder Sign – да се борим с шепа зарове срещу Ктхулу!

Играта, за която ще ви разкажа днес, е издадена през 2011 от Fantasy Flight Games и е дело на дизайнерите Кевин Уилсън и Ричард Лауниус (да, създателите на Arkham Horror). Зарове, мистерия, култисти, разследване, древен бог, който иска да погуби света – чудесно! Днес ще ви разкажа за …
Elder sign е кооперативна игра със зарове за от 1 до 8 играча, със средно време за игра от 40 минути до 1 час и е част от поредицата игри „Зовът на Ктхулу“, вдъхновена от творчеството на Х. П. Лъвкрафт. В Elder sign вие сте разследващи в музей, в който търсите „древни знаци“, чрез които ще попречите на зло божество да бъде призовано на Земята.

Компоненти и за какво служат

В кутията ще намерим:

Компонентите и примерна подредба на играта

Заровете
По време на вашия ход, вие ще хвърляте зелените зарове, а при използвани предмет/магия ще прибавяте и червения или жълтия. Благодарение на заровете ще разбирате дали сте успели да преодолеете дадено събитие. Възможните резултати от заровете са:

Разследващите
В Elder sign ще имате избор между 16 персонажа. На всяка карта е изобразен портрет на персонажа, неговите характеристики – здрав разум (мозъчето) и физическата му издържливост (сърцето), също така с какви предмети започва играта и неговото специално умение.
Божествата
Тези карти представляват божеството, което иска да погуби земята. Всяка карта се състои от името на божеството, специалното му умение, колко звездички трябва да съберат играчите, doom track-a и умението на божеството, когато атакува играчите. За какво служи „Обречената пътека“ (или иначе казано, doom track-a 😀 )? В дадени моменти от играта играчите ще поставят „обречени“ токенчета на съответна част от пътеката. Когато пътеката бъде запълнена с токени, то божеството е било успешно призовано на Земята и разследващите ще трябва да се борят с него.

Събития
В играта основният източник на древни символи ще са картите със събития. На тези карти се развива и геймплея на играта, а самите карти си имат име (като „Light out“, „Vermin in the pipes“ и т.н.), flavor текст (много е добър!), terror ефекти (само на някои), задачи на събитието, награди (бялото поле на картата) и наказание(червеното поле). За да бъде дадена карта „завършена“ или „разрешена“, то играчът трябва да разреши нейните задачи, като ако успее да ги разреши успешно, получава награда. Като награди от картите може да има древни символи, предмети, токенчета „следа“ и точки „трофеи“, чрез които играчът може да закупи предмети и т.н. Ако играчът не успее да разреши картата, то има наказания – добавете doom токен към track-а, намалете си здравето/разума и т.н.

Стандартна и „Оther world“ карта със задачи

Малките карти
Малките карти в играта се делят на 5 тестета. Kaртите с:

Часовникът
Картоненият часовник отброява колко време остава до полунощ (до тегленето на друга Mythos карта). На края на хода си, играчът е длъжен да премести часовника с 3 часа напред, а ако часовникът удари 12, да изтегли нова Mythos карта.

Източник: BGG

Токенчетата
В Elder sign има 7 вида токенчета:

Чудовищата. Източник: BGG

Геймплей

1. Цел
Както написах вече по-горе, в Elder sign вие сте разследващи, които трябва да попречат на зло божество да дойде на Земята. Това става, като разрешавате различни събития и случки и от там получавате за награда „древни знаци“. Спрямо това, срещу което божество се борите, то ако сте събрали достатъчно „древни знаци“, че да му попречите да дойде на Земята, то вие побеждавате (йей). Ако обаче, божеството успее да се докопа до Земята, то вие ще се изправите лице в лице с божеството и ще разрешите проблема по мъжки и ако не се справите, КРАЙ! Земята ще бъде погубена и т.н. (всички весели и приятни неща, които следват от това 😀 )

2. Подготовка (setup)
Като за началото отделете и размесете добре всички тестета с големи и малки карти. После:

Примерна подредба на играта за 2-ма играчи

3. Кратки правила
Играта е разделена на ходове, като се започва от първия играч и после редът на ходовете е по часовниковата стрелка. Ходът на играча е разделен на три фази:

Движение
По време на тази фаза, играчът трябва да реши дали да отиде да се пробва да разреши дадена карта, да отиде на входа на музея или да си остане там където е. Ако героят е избрал да:

Разследване на карта
По време на тази фаза, играчът трябва да хвърля зарове и чрез резултата им, да разреши задачите по картите. Как протича всичко:

Играчът е успял да хвърли 2 черепа и да разреши една задача от картата

Придвижване на часовника с 3 часа
В края на хода си, играчът трябва да придвижи часовника с 3 часа напред. Ако часовникът удари полунощ, то играчът трябва да изтегли Mythos карта и да последва ефектите описани по картата.

Лично мнение

Впечатлен съм от играта! Бърза, лесна за обяснение, не толкова сложна. Играта е силно тематична и успешно те вкарва в обстановката. След прочитането на flavor текста по картите, вече бих казал, че ми се иска да прочета нещо на Х. П. Лъвкрафт. Харесва ми елемента с хвърлянето на заровете, винаги ми е харесвало да хвърлям една шепа зарове. Въпреки, че играта е за големи фенове на Лъвкрафт и Аркам Хорър, бих казал, че изпитах удоволствие докато играх играта и успях да се потопя в атмосферата й. Един лек недостатък е , че може да не се хареса на повечето хора, защото всичко зависи от заровете, но все пак, такава е играта … push-your-luck.

Снимков материал за ревюто: Христомира Султова
Играта беше предоставена от BoardGames.BG и може да бъде закупена от линка по-надолу:
Elder Sign

Exit mobile version