вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Edenia – състезание с овце с реактивни двигатели!
Edenia – състезание с овце с реактивни двигатели!

Edenia – състезание с овце с реактивни двигатели!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Още щом видите кутията, ще се случат две неща. Първо – вашата неизбежна усмивка. И второ – напомняне на предния хит на компанията – Celestia.

И двете случки ще бъдат напълно “акуратни” и „референтни” с реалността, с която ще ви удари Edenia. С други думи – играта предизвиква усмивки както с визията, така и с геймплея. И второ – целевата група на Edenia е същата като тази на Celestia.

Преди всичко, искам да поздравя създателите с оригиналната тема. В тази игра, всеки играч управлява стадо космически овце с ракетни двигатели на гърба, които са опоскали всичката растителност на своята планета и следват слух за митична планета, в която тече мляко и мед.  Добре де, по-скоро тревички. Съжалявам за библейската препратка, но самото име на играта е доста библейско, така че ми е позволено.

20161029_162921

Всъщност, това не е единствената препратка към външен материал. Един от методите за печелене на играта е някой играч в даден момент да е събрал точно 42 точки, което едно от най-известните космически клишета, особено за феновете на Пътеводителя (май селф инклудед!).

Компонентите на играта напълно подкрепят уникалната тема, като овцете са детайлни и оцветени фигурки в три модела. Те също допринасят за хумора, който извира от кутията.

А геймплеят… той може да се определи най-точно като…

По-доброто Tsuro

14690953_1311964552150140_8452492914478826529_n

Добре де, не е съвсем честно да хвърля такова определение само, заради една механика… но от друга страна и други хора откриха това усещане в нашите игри.

Това е една от многото игри с рамки, които излязоха тази година. Свързвате голяма рамка, след това слагате плочка с черна дупка в средата на масата. Всички овце започват от единия ъгъл и целта е да стигнат до другия ъгъл, където е заветната планета. По време на хода си имате право на едно от две неща – да се движите с една от овцете си или да не се движите. Ако не се движите, получавате турбо детелинка. Да. Турбо детелинка. В играта има много такива абсурдни и тематични неща. Кефи.

Турбо детелинките са ресурс в играта, който ще ви е нужен за няколко неща.

Ако се движите, продължавате по път, ако вече сте поели по такъв, или избирате път, ако сте на голяма планета или на планета джудже. След това продължавате с овцата си по пътя, докато се сблъскате с друга овца (можете да похарчите турбо детелинка и да я прескочите), докато стигнете до телепорт, до планета, до планета джудже (може и да не спрете), до заветната планета, или до края на някоя плочка. Ако стигнете до края на плочка, просто теглите нова плочка, поставяте я по определен начин и си продължавате по пътя. По време на хода си можете да откривате максимум една плочка. Ако сте стигнали максимума, просто спирате в края на плочката.

Така играта продължава, докато закарате и трите си овце до финала – тогава автоматично печелите. Ако спечелите точно 42 точки също печелите. А ако определен брой овце общо стигнат финала играта свършва и се броят точки.

Точки?

Ами… да. По време на играта ще ви се случват най-различни неща – ще стъпвате в телепорти, ще събирате артефакти, ще се блъскате в пружини, ще завладявате нови планети.

Когато стъпвате на планета можете или да вземете турбо детелинка или да си забиете едно от трите си знамена. Всяко знаме носи по 7 точки. Но… трябва да внимавате, защото, за да ви го махнат, просто друг трябва да стъпи там. Тогава маха вашето знаме и слага негово си. Имайте предвид и че в играта има само три планети, върху които можете да забивате знамена.

Въпреки това, космосът е осеян с планети джудета, от които си купувате артефакти – отново с турбо детелинки.

Тези артефакти ви дават готини умения, но ако си ги запазите ви дават точки за края на играта, или пък за общия сбор от 42.

Можете да играете за точки, но най-ценно е да си паркираш колкото може повече овце на заветната планета. Който пръв се паркира печели 15 точки. Вторият 12, третия по-малко, и така нататък.

След шеметно разкарване из квадратния космос в продължение на не повече от половин час, играта свършва и се броят точки.

20161029_162918

Заключение

Неусетно превърнах това ревю в разказване на правила. Имам обяснение затова. Всеки път щом обучавам хора в тази игра, на тях им става интригуващо само от думите, които ползвам и точно заради това схващат играта бързо. Искам да кажа, всяко едно действие е безумно. Аз обичам нещата да са безумни!

Овце се прескачат, завладяват планети, използват артефакти, телепортират се, въртят се в черни дупки и си правят мръсни номера от време на време. Най-готиното в цялото упражение е, че играта изобщо не е толкова хаотична, колкото звучи! Всъщност е доста тактическа. Да, има немалък елемент на късмет при отварянето на нова плочка – никога не знаеш дали тази плочка ще те закара на хубаво място или ще те завърти обратно в стартова позиция. Въпреки това, кога и коя овца ще местите е от изключителна важност. Освен това, оптизимирането на точките е сигурна победа. Трябва да следите другите играчи и да знаете кога какво да направите, за да откраднете знамената на своите опоненти или да ги изпреварите към целта.

От друга страна, артът и лековатата тема помагат на играта да не се възприеме сериозно, а това, че имате само едно действие на ход придвижва геймплея с огромна скорост към финала си.

Компоненти са феноменални. Овцете са просто велики! И са особено тежки и издръжливи на мятане върху пода. Имаме малки деца.

Имам едно малко критично мрънкане към тези компоненти обаче. Не знам как са рязали плочките, но когато един ред се запълни от край до край, понеже има рамка, плочките не влизат добре. Всъщност трябва доста да натискате и да блъскате, за да ви се получи… но и тогава не е сигурно. За целта, в една от игрите си, ние просто отключихме рамката, за да може тя да се разтегне, но тогава пък нещата бяха доста подвижни и се разместваха. Не знам, второ издание?

Както и да е. Това се преживява, защото Edenia е разкошна лека семейна игра, която е чудесен вариант за завършване на настолна вечер, или дори за загряване. Отнема съвсем малко време, но е достатъчно интригуваща, че да ви почовърка поне малко мозъците. И, както започнах, не може да ви остави без усмивка. Просто не може.

ПЛЮСОВЕ:

  • Уникална и забавна тема
  • Прекрасни компоненти
  • Бърз и интуитивен геймплей
  • Въпреки вида си, играта позволява тактическо мислене
  • Овце с реактивни двигатели!

МИНУСИ:

  • Известна доза случайност
  • Не добре преценена рамка

Сигурен съм, че Edenia скоро ще се появи и на българския пазар. Засега, можете да се насочите към сайта на производителите.

Blackrock Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers